Είναι επίσημο: Η Αμερική έχει πλέον εντός των συνόρων της ένα χρεοκοπημένο κράτος, όπως ακριβώς η Ευρώπη με την Ελλάδα. Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στο Πουέρτο Ρίκο, οι New York Times είναι αμείλικτοι για το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, την πτωχευμένη Ελλάδα.
Όπως αναγράφει η αμερικάνικη εφημερίδα, τo μεγαλύτερο μη ενσωματωμένο έδαφος των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο, ξέμεινε από μετρητά αυτό το καλοκαίρι και έχει σταματήσει να πληρώνει τα χρέη του. Τώρα, το Κογκρέσο βάζει ένα εποπτικό συμβούλιο, για να ελέγχει την κατάσταση μέχρι το νησί να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
Οι ομοιότητες με την Ελλάδα είναι παράξενες: ένας ηλιόλουστος παράδεισος διακοπών που ξαφνικά βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, ένα τεράστιο χρέος που λαμβάνεται σε ένα νόμισμα – ευρώ, δολάριο – που είναι πάρα πολύ ισχυρά για την τοπική οικονομία. Και οι δύο κρίσεις προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις, σχετικά με το τι πήγε στραβά, ποιος ευθύνεται και τι αντίδραση πρέπει να υπάρξει. Λιτότητα; Ένα πακέτο διάσωσης; Κάτι άλλο;
Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, τα πράγματα χειροτερεύουν στην κάθε χώρα.
Στην Ουάσιγκτον, η κρίση του Πουέρτο Ρίκο συχνά αναφέρεται ως «ανθρωπιστική κρίση», μια φράση που εμπερικλείει τις έννοιες της πείνας, του πολέμου και τους πρόσφυγες που φθάνουν κατά χιλιάδες. Αλλά αυτά δεν θα τα δείτε στο Πουέρτο Ρίκο. Εκεί θα δείτε όλες τις αντιφάσεις της ζωής.
Υπάρχουν σούπερ μάρκετ γεμάτα προϊόντα και ακατοίκητα σπίτια. Αστραφτερά τρένα. Πατριώτες που καταγγέλλουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και ψωνίζουν στο Walmart. Η ανεργία αγγίζει το 12% και κανείς δεν ασχολείται με την καλλιέργεια του καφέ. Οι έφηβοι ετοιμάζονται για τον χορό αποφοίτησης, φορώντας φανταχτερά ρούχα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι που κοιμούνται στο πεζοδρόμιο.
“Αυτό είναι ένα καταπληκτικό μέρος”, δηλώνει ο José Rojas, 23, ο οποίος ήταν 6, όταν οι γονείς του έφυγαν από μια μικρή πόλη του Πουέρτο Ρίκο, αναζητώντας εργασία στο Οχάιο. Τώρα γύρισε πίσω, κάθεται στη βεράντα της οικογένειάς του στην κορυφή ενός λόφου με θέα μια από τις παραλιακές πόλεις του νησιού και επικοινωνεί με τους φίλους του, μέσω των social media.
Tο σπίτι είναι μικρό και μερικές φορές το νερό και το ρεύμα κόβονται. Αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα εδώ, δηλώνει ο José. Άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι, άλλοι περισσότερο. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα είναι η ζωή μας με μια παρεμβατική ομοσπονδιακή εποπτεία. Μερικοί υποστηρίζουν πως θα υπάρξει καταστροφική σύγκρουση πολιτισμών. Η πλειοψηφία του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου θα είναι Δημοκρατικοί. Η σημερινή κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο είναι ευθυγραμμισμένη με τους Δημοκρατικούς. Θα χειροτερέψουν τα πράγματα προτού πάνε καλύτερα; Πόσο χειρότερα; Πρόκειται ποτέ να πάνε καλύτερα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/olimpiaki-agones-tou-rio-ine-idi-mia-megali-apotichia-pics/66340
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
http://www.mononews.gr/vretaniki-vasiliki-ikogenia-istoria-ke-intrigkes-se-mia-grafiki-komopoli-tis-germanias/66332
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μείωση εισφορών: Τι κερδίζουν 2,5 εκατ. εργαζόμενοι – Αναλυτικά παραδείγματα για μισθούς έως 3.000 ευρώ
- Τι βλέπουν τα ξένα funds στην ελληνική οικονομία και έρχονται στην Αθήνα
- Νάντια Γκογκοζώτου: Στην τελική ευθεία το Ταμείο Καινοτομίας – Έρχονται οι πρώτες θεραπείες για πρώιμη πρόσβαση
- Τα super κέρδη των τραπεζιτών, το πάρτι διαρκείας Βαρδινογιάννη – Σιάμισιη, το Unfair του Πόλυ, μια… περίεργη προσφορά από τη ΓΕΚ, η επιτυχία του Παππά, ο αξιολάτρευτος Νικόλαος ο Α’ με τις μπαταρίες και ποιος είναι ο μαρτυριάρης του ΔΑΑ

Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.