Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Εκτινάχθηκαν τα κέρδη της Samsung από τον κλάδο των ημιαγωγών στο β’ τρίμηνο, καθώς η συνεχιζόμενη παγκόσμια άνοδος που αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), εξακολουθεί να ενισχύει τη ζήτηση για μνήμες υψηλών επιδόσεων και προηγμένα τσιπ. 

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του τμήματος ημιαγωγών αυξήθηκαν κατά περίπου 250 φορές σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις στην αγορά μνημών αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2027.

1

Το τμήμα ημιαγωγών της Samsung εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 89,2 τρισ. γουόν (περίπου 62 δισ. δολάρια) κατά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, ξεπερνώντας αισθητά τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, η οποία διαμορφωνόταν στα 79,3 τρισ. γουόν.

Σε επίπεδο ομίλου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 71,3 τρισ. γουόν, επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Περιορισμοί στην προσφορά

Η Samsung, η οποία ανταγωνίζεται την SK Hynix και τη Micron Technology στην αγορά των τσιπ για εφαρμογές AI, εκτιμά ότι η απόσταση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία ανέφερε ότι η εκρηκτική ζήτηση για μνήμες υψηλού εύρους ζώνης (HBM), οι οποίες χρησιμοποιούνται στους επιταχυντές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και για αποθηκευτικά μέσα, συνεχίζει να δημιουργεί έντονους περιορισμούς στην προσφορά, παρά τη συνεχή αύξηση της παραγωγής.

Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα κατασκευής chips για λογαριασμό τρίτων (foundry) παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, σε αντίθεση με τους τομείς κινητών τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, οι οποίοι κατέγραψαν για πρώτη φορά ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι μεγαλύτεροι πελάτες της ζητούν πλέον πολυετή συμβόλαια προμήθειας, αποδεχόμενοι ιδιαίτερα υψηλές τιμές προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγωγή.

Η τάση αυτή αποδίδεται στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ κολοσσών όπως η Nvidia για την εξασφάλιση κρίσιμων εξαρτημάτων που απαιτούνται για τα κέντρα δεδομένων AI.

Οι εκτιμήσεις της Samsung επιβεβαιώνουν όσα ανέφερε μία ημέρα νωρίτερα και η SK Hynix, της οποίας τα στελέχη υπογράμμισαν ότι δεν διακρίνουν καμία επιβράδυνση στην ανάπτυξη εφαρμογών AI, ούτε στην κατασκευή νέων data centers.

Η μετοχή της Samsung ενισχύθηκε έως και 8,4% στις σημερινές συναλλαγές, περιορίζοντας αργότερα μέρος των αρχικών κερδών.

Επιφυλακτικοί οι traders

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις τεράστιες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον κλάδο, εκφράζοντας ανησυχίες τόσο για το ενδεχόμενο δημιουργίας υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας όσο και για τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο κινεζικών ανταγωνιστών.

«Η ανάκαμψη της Samsung και μια πιθανώς πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική μπορεί να αυξήσουν την πίεση προς την SK Hynix, ενώ οι μαζικές επενδύσεις σε παραγωγική δυναμικότητα διατηρούν ζωντανές τις ανησυχίες για μελλοντική υπερπροσφορά», ανέφερε ο ιδρυτής της Fibonacci Asset Management Global, Τζουνγκ Ιν Γιουν (Jung In-sun).

Διαβάστε επίσης: 

BMW: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στο β΄ τρίμηνο – Συνεχίζεται η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους

Stellantis: Τριπλασιάστηκαν τα λειτουργικά κέρδη το β’ τρίμηνο – Στα 43,5 δισ. ευρώ τα έσοδα

L’Oreal: Η τάση για πλούσια μακριά μαλλιά και οι παρενέργειες από τα χάπια αδυνατίσματος απογείωσαν την ζήτηση