ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος γερνάει και, σύμφωνα με την Allianz Commercial, η υπάρχουσα τάση δημιουργεί αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των πλοίων, καθώς οι πλοιοκτήτες επιχειρούν να ανανεώσουν τους στόλους τους εν μέσω ελλείψεων στα ναυπηγεία, γεωπολιτικών αναταραχών και αυξανόμενων κανονιστικών απαιτήσεων.
Στην ετήσια έκθεση για την Ασφάλεια του έτους 2026 , η Allianz ανέφερε ότι η μέση ηλικία του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου έφτασε τα 23 έτη το 2025, ενώ τα πλοία ηλικίας άνω των 20 ετών αποτελούν πλέον σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το υψηλότερο μερίδιο εδώ και δεκαετίες.
Η ασφαλιστική εταιρεία προειδοποιεί ότι το γηρασμένο προφίλ του στόλου δεν αποτελεί πλέον απλώς μια λειτουργική ανησυχία, αλλά ένα αναδυόμενο ζήτημα ασφάλειας.
«Τα παλαιότερα πλοία μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια στη θάλασσα, με τα πλοία άνω των 20 ετών να ευθύνονται για πάνω από το ήμισυ όλων των περιστατικών ασφαλείας», επισημαίνει στην έκθεση της, η Allianz.
«Καθώς τα πλοία γερνούν, η πιθανότητα ναυτικών ατυχημάτων αυξάνεται λόγω δομικής, μηχανικής και τεχνολογικής απαξίωσης, δημιουργώντας κινδύνους για το πλήρωμα, το φορτίο και το περιβάλλον».
Τα ευρήματα έρχονται παρά τη σημαντική βελτίωση στο συνολικό ιστορικό ασφάλειας της ναυτιλιακής βιομηχανίας την τελευταία δεκαετία.
Η Allianz ανέφερε ότι οι συνολικές απώλειες πλοίων έχουν μειωθεί κατά 37% τα τελευταία πέντε χρόνια σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, αντανακλώντας βελτιώσεις στη ρύθμιση, τον σχεδιασμό των πλοίων και τη διαχείριση κινδύνων.
Ωστόσο, η ασφαλιστική εταιρεία αναφέρει ότι το σημερινό λειτουργικό περιβάλλον καθιστά την ανανέωση του στόλου ολοένα και πιο δύσκολη.
«Τα πλοία ηλικίας 20 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια και η περιορισμένη χωρητικότητα των ναυπηγείων καθυστερούν την ανανέωση του στόλου, παρά το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτες δέχονται πιέσεις να διαλύσουν τα παλαιότερα πλοία και να τα αντικαταστήσουν με νέα, πιο αποτελεσματικά, ασφαλέστερα και συμμορφούμενα με τις απαιτήσεις πλοία», αναφέρει η έκθεση.
Ένας λόγος είναι η παγκόσμια έλλειψη ναυπηγικής ικανότητας.
Τα ναυπηγεία παραμένουν υπερφορτωμένα με παραγγελίες για νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοία μεταφοράς LNG και δεξαμενόπλοια, ενώ η ζήτηση για ανακαινίσεις για την τήρηση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών έχει περιορίσει περαιτέρω τις διαθέσιμες θέσεις επισκευής και κατασκευής.
Ταυτόχρονα, οι πλοιοκτήτες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές επιλογές καυσίμων και τους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων, γεγονός που αναγκάζει ορισμένους πλοιοκτήτες να αναβάλουν τις αποφάσεις για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να λειτουργούν τα υπάρχοντα πλοία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο γερασμένος στόλος συμβάλλει επίσης σε μια άλλη τάση που εντοπίζεται στην έκθεση της Allianz: τις βλάβες στα μηχανήματα.
Οι ζημιές ή οι βλάβες σε μηχανήματα ευθύνονταν για 1.505 αναφερόμενα ναυτικά ατυχήματα το 2025 – περισσότερα από τα μισά από όλα τα θύματα παγκοσμίως – καθιστώντας τα μακράν την κύρια αιτία ναυτικών ατυχημάτων.
Η Allianz σημείωσε ότι το κόστος των αποζημιώσεων που σχετίζονται με ζημιές σε μηχανήματα παραμένει πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, ακριβών ανταλλακτικών και μεγαλύτερου χρόνου επισκευής.
Η πρόσφατη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει προσθέσει περαιτέρω πληθωριστική πίεση διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνοντας το κόστος ενέργειας.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ανταλλακτικών που δεν προέρχονται από τον κατασκευαστή γνήσιου εξοπλισμού (OEM), καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος συντήρησης ή να ξεπεράσουν τις ελλείψεις εφοδιασμού.
«Η αυξανόμενη χρήση ανταλλακτικών που δεν προέρχονται από τον κατασκευαστή γνήσιου εξοπλισμού (OEM) για επισκευές και συντήρηση πλοίων, λόγω των πιέσεων κόστους ή της περιορισμένης διαθεσιμότητας ανταλλακτικών OEM, ενδέχεται να αυξήσει τους κινδύνους», προειδοποίησε η Allianz.
Ενώ η Allianz αναμένει ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα συνεχίσει να αυξάνεται μεσοπρόθεσμα, πιστεύει ότι οι πλοιοκτήτες θα πρέπει ολοένα και περισσότερο να εξισορροπούν την επέκταση του στόλου με την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, σε αυτό που περιγράφει ως ένα πιο ασταθές λειτουργικό περιβάλλον.
«Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι απίθανο να επανέλθει στο σχετικά σταθερό, βασισμένο στην αποτελεσματικότητα παράδειγμα που χαρακτήριζε την περίοδο πριν από την Covid-19», τονίζει η Allianz.
Αντ’ αυτού, η ασφαλιστική εταιρεία αναμένει ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, η περιορισμένη χωρητικότητα των ναυπηγείων και η μετάβαση σε ναυτιλία χαμηλότερων εκπομπών θα συνεχίσουν να αναδιαμορφώνουν τις επενδυτικές αποφάσεις του στόλου για τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΝΕΝ: «Νεκρώνει» το λιμάνι της Ραφήνας στις 3 Ιουλίου λόγω 24ωρης απεργίας
IMO: Υπάρχουν 80 νάρκες που απειλούν την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ
UKMTO: Δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χανιά: Συνελήφθη 45χρονη Ουκρανή για εμπρησμό από πρόθεση
- Ποια είναι η δικηγορική εταιρεία με… AI αντί για δικηγόρους που κέρδισε την πρώτη της δίκη
- Σε ύφεση και χωρίς ενεργά μέτωπα οι πυρκαγιές σε Πέτρα Βοιωτίας και Σπαθάρι Ευβοίας
- Porsche: Σκέψεις για μεταφορά της παραγωγής του Cayenne στη Λειψία – Σε κίνδυνο 3.900 θέσεις εργασίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.