Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Νέα, σημαντικά υψηλότερη τιμή στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα €52 ανά μετοχή, από €34,80 προηγουμένως, δίνει η Eurobank Equities, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς και τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της.

Στην έκθεση της 18ης Ιουνίου 2026, με τίτλο «Taking the High Road to Long-Term Value», η Christiana Armpounioti επισημαίνει ότι ο όμιλος έχει περάσει πλέον σε νέα φάση, όπου η αξία των παραχωρήσεων δεν χτίζεται απλώς, αλλά αρχίζει να αποτυπώνεται πιο καθαρά σε κέρδη, ταμειακές ροές και δυνατότητα διανομών προς τους μετόχους.

1

Με βάση την τιμή κλεισίματος της 17ης Ιουνίου, στα €46,06, η νέα τιμή στόχος συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 12,9%, ενώ μαζί με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 0,9%, η συνολική αναμενόμενη απόδοση διαμορφώνεται στο 13,8%. Η αναβάθμιση της αποτίμησης έρχεται παρά την ισχυρή πορεία της μετοχής, η οποία έχει ενισχυθεί 81,2% από την αρχή του έτους και 12% στον τελευταίο μήνα.

Οι παραχωρήσεις αλλάζουν το προφίλ του ομίλου

Η Eurobank Equities τονίζει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον κορυφαίο ελληνικό όμιλο υποδομών, με ισχυρή θέση στις παραχωρήσεις και στις κατασκευές, καθώς και με μακρά εμπειρία στην υλοποίηση σύνθετων έργων μεγάλης κλίμακας. Η ένταξη της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού στο χαρτοφυλάκιο λειτουργεί ως σημείο καμπής, καθώς ενισχύει την ορατότητα των ταμειακών ροών και μεταφέρει το βάρος της επενδυτικής ιστορίας από τη δημιουργία αξίας στη σταδιακή είσπραξή της.

Ο οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα προσαρμοσμένα EBITDA της περιόδου 2026-2028 κατά 5% έως 11%, λόγω υψηλότερων προβλέψεων στις βασικές παραχωρήσεις. Για το 2026 αναμένει αύξηση των συνεχιζόμενων EBITDA κατά περίπου 21%, με βασικούς οδηγούς την πρώτη πλήρη ετήσια συνεισφορά της Εγνατίας, τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της Αττικής Οδού και την ανθεκτικότητα της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Για το 2027 προβλέπει πιο ήπια, μονοψήφια αύξηση, ενώ το 2028 αναμένει επιτάχυνση κατά 14%, λόγω της συμβατικής αναπροσαρμογής της βασικής χρέωσης διοδίων στην Εγνατία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, οι παραχωρήσεις αντιστοιχούν πλέον σε περίπου 75% των συνεχιζόμενων EBITDA. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαχειρίζεται περίπου 2.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων και έχει έκθεση σε κομβικές υποδομές, με ευελιξία στην τιμολόγηση, τιμαριθμική αναπροσαρμογή διοδίων και μέση υπολειπόμενη διάρκεια παραχώρησης άνω των 25 ετών.

Το στοίχημα της Εγνατίας και το ανεκτέλεστο των €8,8 δισ.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην Εγνατία Οδό. Η Eurobank Equities σημειώνει ότι το έργο εξακολουθεί να εμφανίζει χαμηλότερη κυκλοφοριακή πυκνότητα σε σχέση με συγκρίσιμους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, λόγω της προηγούμενης κρατικής λειτουργίας και της μη πλήρους αξιοποίησης των διοδίων. Στο βασικό σενάριο, η κυκλοφορία συγκλίνει σταδιακά προς τα επίπεδα άλλων ελληνικών αυτοκινητοδρόμων έως το 2042. Ταχύτερη ομαλοποίηση θα μπορούσε, σύμφωνα με την ανάλυση, να προσθέσει περίπου €3 ανά μετοχή στην αξία.

Παράλληλα, η κατασκευαστική δραστηριότητα λειτουργεί υποστηρικτικά στο ολοκληρωμένο μοντέλο του ομίλου, καθώς ενισχύει την υλοποίηση των παραχωρήσεων και τις αποδόσεις των έργων. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των €8,8 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του 2026 προσφέρει, κατά τον οίκο, ισχυρή μεσοπρόθεσμη ορατότητα.

Ισχυρότερες ταμειακές ροές και αποκλιμάκωση μόχλευσης

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο όμιλος περνά από την περίοδο κορύφωσης των επενδύσεων σε φάση ισχυρότερης παραγωγής ταμειακών ροών. Παρότι απομένουν εισφορές κεφαλαίου για έργα όπως ο ΒΟΑΚ, περιβαλλοντικά έργα, το καζίνο στο Ελληνικό και η Αμφιλοχία, συνολικά περίπου €0,46 δισ. έως το 2030, οι αυξανόμενες διανομές από τις παραχωρήσεις αναμένεται να χρηματοδοτήσουν αυτές τις υποχρεώσεις και ταυτόχρονα να στηρίξουν τη μείωση του δανεισμού.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς προσαρμοσμένα EBITDA αναμένεται να υποχωρήσει από περίπου 7 φορές το 2025 σε περίπου 4 φορές το 2030. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο ισολογισμός είναι ισχυρότερος από όσο δείχνουν οι βασικοί δείκτες μόχλευσης, καθώς πάνω από το 90% του καθαρού δανεισμού είναι χωρίς αναγωγή στο επίπεδο των έργων και περίπου 94% του χρέους είναι σταθερού επιτοκίου ή αντισταθμισμένο.

Για τα οικονομικά μεγέθη, η Eurobank Equities προβλέπει EBITDA €652 εκατ. το 2026, €673 εκατ. το 2027 και €769 εκατ. το 2028, με καθαρά κέρδη €180 εκατ., €210 εκατ. και €272 εκατ. αντίστοιχα. Το μέρισμα ανά μετοχή εκτιμάται σε €0,40 για το 2026 και €0,49 για το 2027 και το 2028, ενώ έως το 2030 αναμένεται να αυξηθεί περίπου στα €0,82 ανά μετοχή.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ανοδική αντίδραση στα futures μετά το σήμα Fed για αύξηση των επιτοκίων

Ασιατικές αγορές: Νέα ιστορικά υψηλά για Kospi και Nikkei 225 – Άλμα για τις μετοχές των SK Hynix και Samsung

Ευρωαγορές: Μεικτές τάσεις με φόντο τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια