ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μας, που αναφέρονται ανακριβώς στην έκδοση ενταλμάτων από δικαστήριο των ΗΠΑ, η πλευρά των μετόχων και της προηγούμενης διοίκησης της Eletson Holdings Inc. μας ζήτησε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, παραθέτοντας τα πραγματικά περιστατικά που παραλείφθηκαν από τους συντάκτες μας:
Η Φύση των Ενταλμάτων: Διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται κανένα ποινικό ένταλμα σύλληψης. Τα αναφερόμενα «bench warrants» αποτελούν δικονομικά μέσα αστικής φύσεως που εκδίδονται στα πλαίσια πτωχευτικών διαδικασιών (Chapter 11) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μέσο πίεσης σε μια αμιγώς εμπορική αντιδικία και δεν σχετίζονται με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Η Ελληνικότητα και η Έδρα της Επιχείρησης: Η Eletson Holdings Inc. αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο μιας ιστορικής ελληνικής ναυτιλιακής παρουσίας που εκκινεί από το 1938. Παρά την καταστατική της έδρα, η πραγματική διοίκηση (Real Seat) ασκείται αδιαλείπτως από την ίδρυσή της έως σήμερα στον Πειραιά. Όλες οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων λαμβάνονται στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των χρηματοδοτήσεων έχει συναφθεί με Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank κ.α.), γεγονός που αποδεικνύει ότι το Κέντρο Κύριων Συμφερόντων (COMI) της εταιρείας βρίσκεται στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ.
Το Χρονικό μιας Μεθοδευμένης Επίθεσης: Η δικαστική διαμάχη είναι αποτέλεσμα της σθεναρής άμυνας της οικογένειας απέναντι σε επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια (Hedge Funds). Συγκεκριμένα: Η εμπλοκή των εν λόγω funds (Levona/Murchison) χαρακτηρίστηκε από πρακτικές που περιλαμβάνουν πλαστογραφία εγγράφων, προσπάθεια δωροδοκίας στελεχών, που είναι ήδη κατηγορούμενοι στην Ελλάδα για κακουργήματα, υπάρχουν εκκρεμείς δικογραφίες στην Κυρία Ανάκριση στον Πειραιά, καθώς και αντισυμβατική συμπεριφορά με σκοπό την υφαρπαγή ενός υπερσύγχρονου στόλου και την παράδοσή του σε ανταγωνιστές. Η άρνηση συμμόρφωσης σε ορισμένες διαταγές του αμερικανικού δικαστηρίου δεν αποτελεί περιφρόνηση της δικαιοσύνης, αλλά νομική επιλογή προστασίας της εταιρείας απέναντι σε μια διαδικασία που στερείται δικαιοδοσίας επί ελληνικού εδάφους.
Η διοίκηση της εταιρείας, αποτελούμενη από Έλληνες πολίτες και διακεκριμένα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, εμπιστεύεται την Ελληνική Δικαιοσύνη. Με βάση την πάγια εγχώρια νομολογία, αλλοδαπές αποφάσεις που προσκρούουν στην ελληνική δημόσια τάξη και έχουν εκδοθεί με δόλια μέσα, δεν τυγχάνουν αναγνώρισης ή εκτέλεσης στη χώρα μας. Η Eletson, τιμώντας την ιστορία των ιδρυτών της και την προσφορά της στην ελληνική σημαία, θα συνεχίσει να μάχεται με κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων, των εργαζομένων και της αξιοπρέπειας της ελληνικής ναυτιλίας.
Στο επίπεδο αυτό της εταιρείας χαρτοφυλακίου Eletson Holdings Inc, ως μητρικής εταιρείας όλων των επιμέρους εταιρειών της επιχείρησης (πλοιοκτητριών, διαχειριστριών κλπ) λαμβάνονταν όλες οι επιχειρηματικές αποφάσεις από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου που ήταν και απώτατοι μέτοχοί της, για αγορές-πωλήσεις πλοίων, για τη μορφή της εκμετάλλευσής τους, για τον τρόπο χρηματοδότησής τους κλπ, με όλες ανεξαιρέτως τις συνεδριάσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και τις γενικές συνελεύσεις μετόχων να έχουν λάβει χώρα στον Πειραιά.
Ολοι οι συναλλασσόμενοι με τον ναυτιλιακό όμιλο Eletson, αναγνωρίζοντας ότι η εν γένει ναυτιλιακή επιχείρηση Eletson ελέγχεται ιδιοκτησιακά και διοικητικά από τα μέλη των πέντε οικογενειών μέσω της απώτατης εταιρείας χαρτοφυλακίου Eletson Holdings Inc, ζητούσαν από την τελευταία να εγγυάται διάφορες συμβάσεις, χρηματοδοτικές και άλλες (ακόμα και ναυλώσεις) που αφορούσαν επιμέρους θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, ή εμπιστεύονταν την ίδια στα πλαίσια δανεισμού προς χρηματοδότηση των θυγατρικών πλοιοκτητριών εταιρειών. Είναι ξεκάθαρο, ότι τρίτοι συναλλασσόμενοι δεν μπορούσαν να αναγνωρίζουν κανέναν άλλο τόπο ως διοικητικό κέντρο και Κέντρο Κοινών Συμφερόντων (ΚΚΣ) της Eletson Holdings Inc πέραν της Ελλάδας.
Η δικαίωση των Ελλήνων ιδιοκτητών της εταιρείας: Στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της δήθεν αναδιοργανωμένης Eletson Holdings κατέθεσαν στις 3.2.2025 την αίτηση αναγνώρισης που απορρίφθηκε με την απόφαση του Ελληνικού Δικαστηρίου, δικαίωσε δηλαδή τους έλληνες ιδιοκτήτες της εταιρείας, ενώ στη Λιβερία η Pach Shemen (και όχι η Eletson Holdings Inc) κατέθεσε στις 26.11.2024 αίτηση αναγνώρισης ενώπιον του Λιβεριανού πρωτοδικείου από την οποία και παραιτήθηκε στις 3.12.2024.
Κωλυσιπλοΐα του πλοίων: Οι επιθετικές ενέργειες κατά του ομίλου δεν περιορίστηκαν απλά σε μεταβολές της εταιρικής διακυβέρνησης των εταιρειών του ομίλου (ακόμα και μη οφειλετριών και μη θυγατρικών της Eletson Holdings Inc), αλλά επεκτάθηκαν με επιθετικές κινήσεις κατά των ίδιων των πλοίων, που τελούν υπό την εκμετάλλευση θυγατρικών εταιρειων ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ.
H απόφαση και διαταγή του πτωχευτικού δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης δεν μπορεί να αναγνωρισθεί στην Ελλάδα : Ορθά απορρίφθηκε η σχετική αίτηση αναγνώρισης, και η δήθεν «αναδιοργανωμένη» επιχειρεί να την επιβάλει στην πράξη. Κατόπιν αιτήσεως της δήθεν αναδιοργανωμένης Eletson Holdings Inc το πτωχευτικό δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης επέβαλε στις 27.2.2025 σε όλα τα μέλη της προσωρινής διοίκησης που είχε ορίσει το Πρωτοδικείο Πειραιά με την από 12.11.2024 προσωρινή διαταγή του, τιμωρητικές χρηματικές κυρώσεις $1.000 ημερησίως για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με τη μη αναγνωρισθείσα ακόμα στην Ελλάδα πτωχευτική απόφαση. Ζήτησαν δε την επιβολή κυρώσεων και κατά των δικηγόρων της Eletson Holdings Inc, περιλαμβανομένης ακόμα και Δικηγορικής Εταιρείας διότι υποστήριξε ότι οι επίδικες πτωχευτικές διατάξεις πρέπει να τύχουν δικαστικής αναγνώρισης κατά τον Ν 3858/2010 για να ισχύσουν εντός της ελληνικής έννομης τάξης. Ζητήθηκε επίσης η προσαγωγή των Ελλήνων πλοιοκτητών ενώπιον του Δικαστή για να καταθέσουν, οι οποίοι σεβόμενοι την Ελληνική Νομοθεσία δεν ανταποκρίθηκαν.
Δεν υφίσταται λοιπόν ποινικό ένταλμα σύλληψης, όπως εσφαλμένα γράφτηκε, εναντίον της κ. Καρασταμάτη και των λοιπών, αλλά βαθύτερη εμπορική διαφορά, η οποία έχει επεκταθεί και αφορά τη σύγκρουση νόμων διαφορετικών κρατών.
Από όλα τα πιο πάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι η υπό κρίση υπόθεση δεν αφορά απλά οικειοθελή αναδιοργάνωση της Eletson Holdings Inc, αλλά αφορά κακόβουλη και καταχρηστική επίθεση εναντίον ενός πασίγνωστου Ελληνικού ναυτιλιακού ομίλου, με σκοπό την ολοκληρωτική κατεδάφισή του και την πώληση των «υλικών» του προς επίτευξη καταχρηστικού κέρδους.
Διαβάστε επίσης
Τηλεπικοινωνίες-Τεχνολογία: Επενδύσεις άνω των €1,3 δισ. το 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Viohalco, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, Profile
- Aνάλυση CNN: Τι σημαίνει για το Ιράν και τον πόλεμο η δολοφονία του Αλί Λαριτζανί – Ίσως το πιο ισχυρό πλήγμα
- Elliott: Το αμερικανικό ακτιβιστικό fund απέκτησε μερίδιο στην ιαπωνική ναυτιλιακή Mitsui OSK Lines
- Autohellas: Στα €294,7 εκατ. τα EBITDA το 2025
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.