ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ακροδεξιός υποψήφιος δήμαρχος Ερίκ Σιοτί κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Νίκαια, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Καθώς η Μαρίν Λεπέν και οι εθνικιστές σύμμαχοί της επιδιώκουν να ενισχύσουν την επιρροή τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.
Ο Σιοτί, ο οποίος αποχώρησε από το παραδοσιακό συντηρητικό μπλοκ για να στηρίξει τη Λεπέν πριν από δύο χρόνια, έλαβε το 43,4% των ψήφων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στον δεύτερο γύρο, στις 22 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν επίσης ο Κριστιάν Εστροζί του κεντροδεξιού κόμματος Horizons, που συγκέντρωσε 30,9%, και η υποψήφια των Πρασίνων Ζουλιέτ Σεσνέλ-Λε Ρου, η οποία έλαβε 11,9%.
Τα αποτελέσματα από περίπου 35.000 δημοτικές ψηφοφορίες που διεξάγονται σε όλη τη Γαλλία θα δείξουν ποια κόμματα αποκτούν δυναμική ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος.
Ο Εθνικός Συναγερμός, που διοικεί μόνο έναν μεγάλο δήμο, την Περπινιάν, επιδιώκει να αποδείξει ότι η απήχηση της ακροδεξιάς αυξάνεται σε μεγάλες πόλεις όπως η Μασσαλία, η Νίκαια και η Τουλόν, καθώς και σε πιο αγροτικές περιοχές.
«Η αλλαγή δεν θα περιμένει μέχρι το 2027, ξεκινά την επόμενη Κυριακή», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά σε ομιλία μετά το κλείσιμο της κάλπης, αναφερόμενος στον δεύτερο γύρο. «Σε επτά ημέρες, η ψήφος σας μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο πολλών γαλλικών πόλεων».
Οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν πάνω από 50% στον πρώτο γύρο εκλέγονται αυτόματα, ενώ όσοι λαμβάνουν πάνω από 10% μπορούν να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο στις 22 Μαρτίου. Έχουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση, αν θα συνεργαστούν με άλλες ομάδες ή αν θα αποσυρθούν για λόγους τακτικής.
Την ίδια ώρα αυξάνονται τα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της λεγόμενης «Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας» – συνεργασιών μεταξύ κομμάτων που για δεκαετίες συγχωνεύονταν ή αποσύρονταν προκειμένου να αποτραπεί η νίκη του Εθνικού Συναγερμού.
Ο επικεφαλής των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών Μπρουνό Ρεταγιό δήλωσε ότι η «μόνη κατευθυντήρια γραμμή» για τους ψηφοφόρους του κόμματός του είναι να μην ψηφίσουν το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία. Ακόμη είπε ότι ο Εθνικός Συναγερμός πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν απαγόρευσε ρητά τη στήριξη των υποψηφίων του στον δεύτερο γύρο.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει εθνική συμφωνία συνεργασίας με την Ανυπότακτη Γαλλία, ωστόσο κάλεσε τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν εναντίον της ακροδεξιάς.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, που ηγείται του κεντρώου κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν, δήλωσε ότι αυτές οι τοποθετήσεις δημιουργούν αμφιβολίες για το αν τα πολιτικά κόμματα είναι έτοιμα να ενωθούν για να μπλοκάρουν τα «άκρα».
«Απόψε βλέπουμε μια πρωτοφανή άνοδο τόσο της άκρας αριστεράς όσο και της άκρας δεξιάς», δήλωσε. «Μεταξύ των δύο γύρων θα υπάρξει μια στιγμή αλήθειας».
Υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τους υποψηφίους να παραμείνουν στην εκλογική αναμέτρηση ακόμη και αν οι πιθανότητες να κερδίσουν τη δημαρχία είναι περιορισμένες, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν θέσεις στα δημοτικά συμβούλια.
Τον Σεπτέμβριο θα ανανεωθεί η σύνθεση της Γερουσίας κατά το ήμισυ και οι τοπικοί αιρετοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εκλεκτορικού σώματος που εκλέγει τους γερουσιαστές.
Η ακροδεξιά της Λεπέν έχει σημειώσει ισχυρές επιδόσεις σε εθνικές δημοσκοπήσεις – από προεδρικές έως ευρωπαϊκές και βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, δεν έχει ευρεία παρουσία σε τοπικά εκτελεστικά όργανα, τα οποία συνήθως διοικούνται από την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.
Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας όπου η ακροδεξιά στο παρελθόν δυσκολευόταν να εδραιωθεί, οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι ο υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού Φρανκ Αλισιό βρίσκεται σε ισοπαλία με τον κεντροαριστερό δήμαρχο Μπενουά Παγιάν.
Οι πιθανότητες επανεκλογής του τελευταίου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το αν θα καταφέρει να συγκροτήσει συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Στα παραδοσιακά προπύργια, ο Εθνικός Συναγερμός έδειξε επίσης ισχυρή κυριαρχία, με δημάρχους που εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο στις πόλεις Περπινιάν, Φρεζίς και Ενέν-Μπομόν.
Ο Μπαρντελά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους της παραδοσιακής δεξιάς στον δεύτερο γύρο, αντί να μπλοκαριστεί από το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο.
«Όπου το τοπικό πλαίσιο το επιτρέπει, ο Εθνικός Συναγερμός απλώνει χέρι συνεργασίας σε πραγματικές και ανεξάρτητες δεξιές παρατάξεις, καθώς και σε όλους όσοι απορρίπτουν τόσο την αταξία της άκρας αριστεράς όσο και την υποταγή στον μακρονισμό», δήλωσε.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, ο Εντουάρ Φιλίπ, φαίνεται να βρίσκεται σε καλή θέση για να επανεκλεγεί στην πόλη Χάβρη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώτου γύρου. Η αποφυγή μίας ήττας είναι κρίσιμη για να διατηρήσει ζωντανές τις πιθανότητές του να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Στο Παρίσι, όπου τα παραδοσιακά κόμματα διατηρούν ισχυρότερο έλεγχο, ο Εθνικός Συναγερμός σημείωσε περιορισμένη πρόοδο.
Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο, γεγονός που δίνει στους Σοσιαλιστές σημαντικό πλεονέκτημα για να παρατείνουν την κυριαρχία τους στη γαλλική πρωτεύουσα, την οποία ελέγχουν εδώ και περίπου ένα τέταρτο του αιώνα.
Διαβάστε επίσης:
Άνοδος στο αλουμίνιο μετά τη μείωση παραγωγής στη Μέση Ανατολή – Ανησυχία για νέες ελλείψεις
Unicredit: Προσφορά 35 δισ. ευρώ για την Commerzbank – Στόχος ποσοστό άνω του 30%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΕΗ: Σημαντική αναβάθμιση από την EcoVadis στην αξιολόγηση βιωσιμότητας
- Το Stoiximan AegeanBall Festival επιστρέφει στη Σύρο 26-28 Ιουνίου 2026
- Ιταλία: Ναυάγησε πλοίο με μετανάστες και πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα – 64 διασώθηκαν, αγνοείται αγοράκι 2 ετών
- Μεϊδάνης: Αυξημένος τζίρος κατά 7,2% το 2025 – Έφτασε τα 34 καταστήματα σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.