Οι τιμές του αλουμινίου κινήθηκαν ανοδικά, καθώς μία από τις μεγαλύτερες μονάδες τήξης παγκοσμίως περιόρισε σημαντικό μέρος της παραγωγής της, ενισχύοντας τους φόβους για διαταραχές στην προσφορά. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επιβαρύνει ήδη τις εμπορικές ροές και τις μεταφορές πρώτων υλών από την περιοχή.

Η Aluminium Bahrain BSC ανακοίνωσε την Κυριακή ότι προχωρά σε σταδιακή παύση λειτουργίας τριών γραμμών παραγωγής. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αντιστοιχούν περίπου στο 19% της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας, η οποία ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η εταιρεία, γνωστή και ως Alba, επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να διαφυλάξει τα διαθέσιμα αποθέματα πρώτων υλών, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές μέσω των Στενών του Ορμούζ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

1

Στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, η τιμή του αλουμινίου ενισχύθηκε έως και κατά 1,6%, φθάνοντας τα 3.494,50 δολάρια ανά τόνο. Στη συνέχεια τα κέρδη περιορίστηκαν, με το μέταλλο να διαπραγματεύεται στα 3.474,50 δολάρια στις 10:35 το πρωί ώρα Σαγκάης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Zhongtai Futures Co., Πενγκ Ντινγκγκούι, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης έχουν πλέον μεταφερθεί κυρίως στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως επισημαίνει, οι διαταραχές στη μεταφορά πρώτων υλών και προϊόντων επηρεάζουν άμεσα την αγορά, διατηρώντας θετικό το επενδυτικό κλίμα γύρω από το αλουμίνιο.

Η Μέση Ανατολή παράγει περίπου το 9% του παγκόσμιου αλουμινίου, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές τις περικοπές παραγωγής της Alba. Οι κινήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες μειώσεις παραγωγής που έχουν ήδη αυξήσει τις ανησυχίες για περιορισμό της προσφοράς, με πολλούς μεταποιητές να προειδοποιούν για ενδεχόμενη επιδείνωση των ελλείψεων. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές στο LME άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2022.

Η Alba, όπως και άλλες μονάδες τήξης της περιοχής, αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στις εξαγωγές του μετάλλου όσο και στις εισαγωγές αλουμίνας, βασικής πρώτης ύλης για την παραγωγή αλουμινίου. Οι δυσκολίες συνδέονται άμεσα με τη σχεδόν πλήρη παράλυση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η εταιρεία είχε ήδη προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή πωλήσεων προς πελάτες, ενώ στο Κατάρ καταγράφηκαν επίσης μειώσεις παραγωγής λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η αγορά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις και άλλων μεγάλων παραγωγών της περιοχής. Ο σημαντικότερος εξ αυτών είναι η Emirates Global Aluminium PJSC, η οποία στις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης είχε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσει αποθέματα μετάλλου που διατηρεί σε άλλες περιοχές, ώστε να συνεχίσει την τροφοδοσία των πελατών της.

Από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, το αλουμίνιο καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στα βασικά βιομηχανικά μέταλλα. Αντίθετα, άλλα μέταλλα εμφανίζουν πιο αδύναμη πορεία, καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας εντείνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και πιθανή υποχώρηση της ζήτησης.

Ενδεικτικά, ο χαλκός σημείωσε πτώση 0,5% τη Δευτέρα, υποχωρώντας στα 12.718 δολάρια ανά τόνο. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης ο ψευδάργυρος, το νικέλιο και ο μόλυβδος.

 

Διαβάστε επίσης 

Unicredit: Προσφορά 35 δισ. ευρώ για την Commerzbank – Στόχος ποσοστό άνω του 30%

Αλέξανδρος Εξάρχου (Aktor): Τα συμφέροντα της ΕΕ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ ταυτίζονται στον Κάθετο Διάδρομο

Bitcoin: Άλμα ξεπερνώντας τα 74.000 δολάρια