ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι άγριες διακυμάνσεις στην τιμή του χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες συνδέονται ολοένα και περισσότερο με κερδοσκοπικό trading στην Κίνα, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, να αποδίδει την αυξημένη μεταβλητότητα στη «χαοτική» δραστηριότητα στην Κίνα.
Η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό των 5.594 δολαρίων ανά ουγκιά στις 29 Ιανουαρίου, για να καταρρεύσει σχεδόν κατά 10% την επόμενη μέρα, σημειώνοντας την πιο απότομη πτώση των τελευταίων δεκαετιών. Από τότε, το πολύτιμο μέταλλο δυσκολεύεται να παραμείνει σταθερό, με ξαφνικά ρεκόρ στις τιμές και απότομες πωλήσεις από τους επενδυτές.
Παρά το γεγονός ότι παράγοντες όπως οι προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζήτηση, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι κινέζοι λιανικοί και θεσμικοί επενδυτές διαδραματίζουν υπερβολικά σημαντικό ρόλο στην οδήγηση της μεταβλητότητας.
Ο Μπέσεντ, μιλώντας στο Fox News, περιέγραψε την κατάσταση απερίφραστα ως «χαοτική» λόγω Κίνας. «Αναγκάζονται να αυξήσουν τις απαιτήσεις για περιθώρια. Ο χρυσός μοιάζει για μένα με κλασικό, κερδοσκοπικό “blowoff”».
Η αυξημένη δραστηριότητα στα futures χρυσού και τα ETFs, η ενίσχυση της μόχλευσης παρά τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα περιθώρια φαίνεται ότι οδηγούν στις έντονες διακυμάνσεις, συμφωνούν οι παρατηρητές της αγοράς.
Η Κίνα ήταν ο «κυρίαρχος οδηγός» των τιμών των πολύτιμων μετάλλων αυτή τη φορά, ανέφερε η Nicky Shiels, επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής μετάλλων στην MKS Pamp, κάτι που «οφείλεται σε μείγμα κερδοσκοπικών εισροών, λιανικών και θεσμικών, μέσω ETFs, φυσικών ράβδων και futures», δήλωσε στο CNBC.
Οι χρυσές θέσεις σε ETFs στην Κίνα έχουν διπλασιαστεί από την αρχή του 2025, ενώ η δραστηριότητα στα futures χρυσού αυξήθηκε έντονα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Capital Economics.
«Η μεταβλητότητα οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα συνδεδεμένα με τον χρυσό, όπως τα futures και τα ETFs στην Κίνα», δήλωσε ο Hamad Hussain, οικονομολόγος της Capital Economics. «Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για αυξανόμενη μόχλευση στην κινεζική αγορά χρυσού, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα».
Οι όγκοι στο Shanghai Futures Exchange έχουν εκτοξευθεί, με μέσο όρο για φέτος περίπου 540 τόνους ανά ημέρα, δήλωσε ο Ray Jia του World Gold Council. Το 2025 ο μέσος όγκος είχε φτάσει τους 457 τόνους την ημέρα.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επιδοθεί σε παρεμβάσεις, με το Shanghai Gold Exchange να αυξάνει επανειλημμένα τις απαιτήσεις περιθωρίου για να περιορίσει τη μεταβλητότητα.
«Η αυξανόμενη χρήση futures και μόχλευσης για επενδύσεις σε χρυσό δεν είναι τυπική για επενδυτές που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο», προειδοποίησε ο Hussain, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη ζήτηση υποδηλώνει ότι μπορεί να σχηματίζεται μια κερδοσκοπική φούσκα.
Η κινητικότητα αντικατοπτρίζει τόσο δομικές ανησυχίες όσο και τακτικές θέσεις. «Οι Κινέζοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πρέπει να επενδύουν σε ακίνητα ή καταθέσεις. Ο χρυσός είναι μια καλή εναλλακτική όταν οι τιμές ακινήτων πέφτουν και οι καταθετικοί τόκοι είναι στο 1%», είπε ο Zhaopeng Xing, στρατηγικός αναλυτής της ANZ Research.
Ο χρυσός αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των περιουσιακών στοιχείων των κινεζικών νοικοκυριών, και αναμένεται να φτάσει το 5% στο εγγύς μέλλον, ιδιαίτερα λόγω της αδύναμης αγοράς ακινήτων και των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων.
Η κυβέρνηση προωθεί επίσης στρατηγικά την αποδολαριοποίηση, προστατεύοντας τη χώρα από οικονομικές πιέσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Shaun Rein, ιδρυτή του China Market Research Group.
Τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι αμερικανικοί τίτλοι που κατέχει η Κίνα μειώθηκαν στα 682 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2025, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αύξησε τα αποθέματα χρυσού για 15 συνεχόμενους μήνες, φτάνοντας περίπου τους 2.300 τόνους.
«Μαζί με την αναζήτηση ασφάλειας, μπορεί επίσης να σχηματίζεται μια φούσκα χρυσού στην Κίνα», κατέληξε ο Hussain.
Διαβάστε επίσης
Μας «καίει» ο Τραμπ; Γιατί ακυρώνει πόρισμα περί επικινδυνότητας της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Σούπερ deal στον χώρο των videogames: Η ByteDance πουλά την Moonton για έως 7 δισ. δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπόντες Ανδρουλάκη σε Δούκα, Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου: Μπροστά μας δεν έχουμε εσωκομματικές αλλά εθνικές εκλογές
- Δωρεά του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στο ΚΑΤ – Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
- ΟΔΔΗΧ: Στις 18/2 η έκδοση 6μηνων εντόκων γραμματίων
- PIF: Νέο Επαγγελματικό Κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.