array(0) {
}
        
    
Menu
0.09%
Τζίρος: 86.71 εκατ.

IndiGo: Πώς οι χαμένες βαλίτσες οδηγούν σε meltdown τη μεγαλύτερη αεροπορική της Ινδίας – Βουλιάζει η μετοχή

Winners & Losers
Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Νοεμβρίου

Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers.

Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε από την πολιτική και την επιχειρηματική σκηνή.

Έτσι για τον μήνα Νοέμβριο του 2025, η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

 

Κερδισμένοι

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Αλέξανδρος Εξάρχου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AKTOR

Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της HelleniQ Energy

Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean

Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Χαμένοι

Ευγενία Φραγγιά, Δήμαρχος Σπετσών

Δημήτρης Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Δήμητρα Ματσούκα, Ηθοποιός

Comments

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν πραγματοποιείται τελικά μόνο από τους οίκους αξιολόγησης. Η διεθνής αναγνώριση του νέου οικονομικού προφίλ της χώρας αναδείχθηκε και μέσα από την άκρως τιμητική πρόταση για την Προεδρία του Eurogroup, την οποία διεκδικεί επάξια ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για όσους παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Έλληνα «τσάρου», δεν επρόκειτο για έκπληξη, παρότι η συγκεκριμένη θέση προέκυψε μετά από την αιφνίδια παραίτηση του Πασκάλ Ντόνοχιου. Μέσα στους μόλις οκτώ μήνες ως Υπουργός Οικονομικών, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων ομολόγων του και η διεθνής κοινότητα να μιλά για το ελληνικό «success story», αναγνωρίζοντας την τεχνοκρατική του σκέψη, τον συγκροτημένο λόγο του, αλλά και τις αποτελεσματικές κινήσεις του.

Σε διεθνές επίπεδο, μέσα στο μήνα πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων, όπως με τον αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, μια συνάντηση που συνέπεσε χρονικά με τις πρώτες πληροφορίες περί κατάθεσης της υποψηφιότητας Πιερρακάκη για την Προεδρία του Eurogroup.

Για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αυτή η διεκδίκηση δεν αποτελεί σταυροδρόμι με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Με την κατάθεση της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού, αλλά και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού 2026-29, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Όλα αυτά παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που έχει σχεδιάσει, η εφαρμογή των οποίων ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου και θα επεκταθούν στις αρχές του έτους με τη μείωση της φορολογίας, αλλά και την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων, όπως η εξαγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον πανευρωπαϊκό κολοσσό Euronext.

Η στρατηγική που ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής -και όχι μόνο- οικονομίας. Με την επίσημη υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Eurogroup η Ελλάδα αναβαθμίζεται περαιτέρω, στέλνοντας το μήνυμα πως η χώρα μας έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές οικονομικό προσκήνιο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως ο Πιερρακάκης έχει στην ατζέντα του και μια ακόμα κρίσιμη προετοιμασία σε επίπεδο οικονομίας: αυτή της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ & CEO ΔΕΗ

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η ΔΕΗ τον Νοέμβριο, με τους αναλυτές να υποδέχονται θερμά το νέο επενδυτικό σχέδιο για την επόμενη τριετία που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο Capital Markets Day στο Λονδίνο.

Η αγορά πλέον βλέπει μία ΔΕΗ που εξελίσσεται γρήγορα σε έναν περιφερειακό ενεργειακό και ψηφιακό όμιλο, καθώς το νέο στρατηγικό αφήγημα δεν αφορά απλώς στόχους, αλλά την ουσιαστική μετεξέλιξη της εταιρείας σε δραστηριότητες υψηλής ανάπτυξης και χαμηλότερου ρίσκου, μια πορεία που ήδη αποτυπώνεται στα αποτελέσματα, στην αύξηση της τιμής της μετοχής της κατά 10% μέσα στο μήνα και στις νέες τιμές-στόχους για τη μετοχή της που κινούνται από 19 μέχρι 22 ευρώ.

Για την επόμενη τριετία η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις €10,1 δισ., με το 93% να αφορούν στην ανάπτυξη, κυρίως ΑΠΕ και ευέλικτης παραγωγής (58%), αλλά και δικτύων (27%) δημιουργώντας τις βάσεις για ανάπτυξη.

Η ΔΕΗ στοχεύει στην ανάπτυξη περίπου 6,3 GW νέων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει τα 12,7 GW ως το 2028. Αυτά τα έργα μαζί με μονάδες ευέλικτης ισχύος — όπως μπαταρίες, υδροηλεκτρικά και μικρές μονάδες φυσικού αερίου — αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την ευελιξία του ενεργειακού συστήματος.

Παρά τα υψηλά επενδυτικά βάρη του τριετούς σχεδίου, η ΔΕΗ αναμένει 2,9 δισ. EBITDA το 2028 από €1,3 δισ. το 2023, αυξανόμενο κατά 18% σε ετήσια βάση για το διάστημα 2023-2028. Αποδεικνύει έτσι την αντοχή της βασικής δραστηριότητας και της χρηματοοικονομικής της ισορροπίας. Παράλληλα, η χρηματοδότηση των επενδύσεων προχωρά χωρίς να απαιτείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ταυτόχρονα, η πλήρης απολιγνιτοποίηση το 2026, συμπεριλαμβανομένης της Πτολεμαΐδας V, μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος. Η διοίκηση στοχεύει σε 700 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2026 και 900 εκατ. ευρώ το 2028, με +29% ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR).

Το καθετοποιημένο μοντέλο, η ανάπτυξη σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και δίκτυα, καθώς και η πλήρης απολιγνιτοποίηση είναι οι βασικοί συντελεστές για τη σημαντική αυτή άνοδο.

Η εταιρεία επενδύει στο μέλλον, συνδυάζοντας καθαρή ενέργεια, ψηφιοποίηση και τεχνολογία — και θέτει τις βάσεις για έναν ρόλο-κλειδί στον ενεργειακό και ψηφιακό χάρτη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ & CEO AKTOR

Πρωταγωνιστής των μεγάλων ενεργειακών deals του Νοεμβρίου δεν ήταν άλλος από τον Αλέξανδρο Εξάρχου, Πρόεδρο και CEO της ΑΚΤΩΡ, ο οποίος καθοδηγεί τον όμιλο στην πιο βαθιά στρατηγική μεταμόρφωση της ιστορίας του, από κατασκευαστική δύναμη σε ανερχόμενο ενεργειακό πρωταγωνιστή της ΝΑ Ευρώπης.

Η συμφωνία ATLANTIC – SEE LNG με την αμερικανική Venture Global αποτελεί ορόσημο που επανατοποθετεί την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει για την ΑΚΤΩΡ τον «δεύτερο κύκλο ανάπτυξης» της.

Με τη νέα συμφωνία αγοραπωλησίας διάρκειας 20 ετών (2030–2050), η κοινή εταιρεία ATLANTIC – SEE LNG TRADE, στην οποία η ΑΚΤΩΡ Energy κατέχει το 60%, εξασφαλίζει έως και 1 δισ. κυβικά μέτρα LNG ετησίως, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης.

Παράλληλα, τα Μνημόνια Κατανόησης με Naftogaz, NOVA POWER & GAS και Transgaz δημιουργούν έναν νέο ενεργειακό διάδρομο εξαγωγών που μπορεί να φτάσει τα 3,7 BCM — μετατρέποντας την Ελλάδα σε βασικό εξαγωγικό βραχίονα της περιοχής.

Το εγχείρημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος με τη συμμετοχή της αμερικανικής DFC στη χρηματοδότηση. Για τις ανάγκες τις συμφωνίας προβλέπεται η προμήθεια τεσσάρων LNG carriers, συνολικής αξίας σχεδόν 1 δισ. δολαρίων.

Όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, «η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε διεθνή κόμβο του νέου ευρωπαϊκού κάθετου διαδρόμου για το αμερικανικό φυσικό αέριο», μια δήλωση που αποτυπώνει το εύρος της στρατηγικής του.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος κερδίζει και σε άμεσο οικονομικό επίπεδο, καθώς η νέα συμφωνία ΔΕΠΑ–Naftogaz για προμήθεια φυσικού αερίου τον χειμώνα 2025–2026 θα εκτελεστεί μέσω της Atlantic SEE LNG, φέρνοντας έσοδα πολύ νωρίτερα από το 2030. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΚΤΩΡ ξεκινά να γράφει κέρδη από το LNG ήδη από τον Δεκέμβριο του 2025.

Με αυτές τις κινήσεις, ο Εξάρχου δεν κάνει απλώς «βήματα», αλλά άλματα, διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο, μειώνει την έκθεση στον κατασκευαστικό κλάδο και χτίζει έναν νέο, σταθερό πυλώνα εσόδων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ & CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναδεικνύεται αδιαμφισβήτητα ως ένας από τους μεγάλους «winners» του μήνα, καθώς ο όμιλος σημείωσε εντυπωσιακές κινήσεις σε επιχειρηματικό και όχι μόνο επίπεδο.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την κρατική ουκρανική UKRHYDROENERGO αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά ελληνικός και ευρωπαϊκός όμιλος υποδομών εισέρχεται στον ενεργειακό κορμό της Ουκρανίας, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών έργων περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια συνεργασία που ενισχύει την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας, αλλά και τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας, με τον Γιώργο Περιστέρη να τοποθετεί τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής στρατηγικής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος παρουσίασε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα στο εννεάμηνο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του μετασχηματισμού του.

Η ενοποίηση της Αττικής Οδού και η ισχυρή απόδοση των παραχωρήσεων εκτόξευσαν τη λειτουργική κερδοφορία, με το προσαρμοσμένο EBITDA να αυξάνεται κατά 66,2% και τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 11%. Πάνω από το 57% της συνολικής λειτουργικής κερδοφορίας πλέον προέρχεται από παραχωρήσεις — σαφής ένδειξη της στρατηγικής στροφής που υλοποιεί με συνέπεια ο Γιώργος Περιστέρης.

Η μητρική εταιρεία εμφανίζει μία από τις πιο ισχυρές χρηματοοικονομικές θέσεις στην ελληνική αγορά με ταμείο που φτάνει τα 1,22 δισ., μετά την επιτυχημένη έκδοση του νέου ομολόγου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Pantelakis Securities αναβάθμισε τη μετοχή, ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα πάνω από τα 30 ευρώ στα 31,3 ευρώ χαρακτηρίζοντας τον όμιλο «καθαρόαιμο παίκτη παραχωρήσεων» με σταθερές και ανθεκτικές ροές.

Με τα μερίσματα προς τη μητρική να προβλέπεται να εκτοξευθούν στα 403 εκατ. ευρώ έως το 2030, ο Γιώργος Περιστέρης δικαίως θεωρείται ο απόλυτος winner του μήνα, ο άνθρωπος που ανεβάζει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε νέα κλίμακα ισχύος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ

CEO HELLENIQ ENERGY

Μήνας ορόσημο ήταν ο Νοέμβριος για την Helleniq Energy και τον Ανδρέα Σιάμισιη, αφού η ανακοίνωση του νέου ονόματος της εταιρείας προμήθειας ενέργειας του ομίλου σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργιών και μεγέθυνσης.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης ολοκλήρωσε τους σημαντικούς επιχειρηματικούς στόχους που είχε θέσει τα τελευταία χρόνια και πέτυχε τους στρατηγικούς μετασχηματισμούς που κάνουν τον όμιλο πλήρως καθετοποιημένο με παρουσία στην παραγωγή ενέργειας αλλά και στην προμήθεια.

Η εξαγορά του υπόλοιπου 50 % της ELPEDISON από την HELLENiQ ENERGY, κάνουν το γκρουπ πλήρως καθετοποιημένο στην αγορά ενέργειας. Η μετονομασία της εταιρείας προμήθειας σε Enerwave, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, όπου η εταιρεία λειτουργεί πλέον ως «πράσινος πάροχος», αξιοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου, και έχοντας ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η πλήρης ενοποίηση της Enerwave έγινε για πρώτη φορά στα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2025, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται η συμβολή της να είναι μεγαλύτερη καθώς θα αξιοποιεί τις συνέργειες που θα δημιουργούνται στα πλαίσια ενός καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου.

Παράλληλα, Η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε συμφωνία με την ExxonMobil που συμμετέχει πλέον μαζί με την Energean για το Block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, δίνοντας νέα πνοή στην επένδυση. Η ερευνητική γεώτρηση θα ξεκινήσει το 2027 και εφόσον αποκαλύψει κοίτασμα θα ενισχύσει τόσο την εταιρεία όσο και τη χώρα. Αν και τα έργα upstream φέρουν πάντα υψηλό ρίσκο, η παρουσία της ExxonMobil μειώνει το γεωλογικό και τεχνικό ρίσκο και αυξάνει την πιθανότητα εμπορικού αποτελέσματος.

Με το βλέμμα στο μέλλον, η εταιρεία επανέφερε στο προσκήνιο τα σχέδια για FSRU (πλωτό τερματικό LNG) στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο ίδιο σημείο. Αυτά τα έργα — σε συνδυασμό με τον «Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου», που ανοίγει πόρτες για εξαγωγές — αποδεικνύουν πως η HELLENiQ ENERGY στοχεύει να λειτουργήσει ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Όσον αφορά τις εξαγωγικές προοπτικές, στο εννεάμηνο 2025 ανακοινώθηκε πλάνο για επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης–Σκοπίων, γεγονός που αποτυπώνει το όραμα της εταιρείας για διεύρυνση της παρουσίας της στη Βόρεια Μακεδονία και στα Βαλκάνια γενικότερα.

ΜΑΘΙΟΣ ΡΗΓΑΣ

CEO ENERGEAN

Μια σημαντική συμφωνία πραγματοποίησε ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, μέσα στον Νοέμβριο, για την είσοδο της ExxonMobil στην κοινοπραξία που Block 2, στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η είσοδος του αμερικανικού κολοσσού στο τεμάχιο αυτό, και μάλιστα με ρόλο operator εφόσον οι έρευνες αποκαλύψουν κοίτασμα, αναβάθμισε εντυπωσιακά το γεωλογικό και επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή και επιβεβαίωσε τη στρατηγική βαρύτητα των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Η συμφωνία αποδεικνύει επίσης την αναγνώρισή της, από έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς παίκτες παγκοσμίως, αφού στη φάση των ερευνητικών γεωτρήσεων operator παραμένει η Energean.

H είσοδος της Exxon με πλειοψηφική συμμετοχή στην παραχώρηση του Block 2 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς απελευθερώνει μια νέα σημαντική ευκαιρία, υπογραμμίζει τη στρατηγική αξία του ελληνικού χαρτοφυλακίου αλλά και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ικανότητά της εταιρείας να δημιουργεί αξία στην ανερχόμενη ενεργειακή λεκάνη της Μεσογείου.

Η Energean έχει κερδίσει το στοίχημα του ανερχόμενου παραγωγού υδρογονανθράκων, καταφέρνοντας να αυξάνει την παραγωγή και να προχωρά γρήγορα τις επενδύσεις της.

Η παραγωγή αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 35% σε τριμηνιαία βάση, κατά μέσο όρο στα 176 χιλ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως (kboed), αντανακλώντας την επιχειρησιακή της αριστεία και την ισχυρή θερινή ζήτηση φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Παρά το δύσκολο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, η επιχειρηματική της δραστηριότητα παρέμεινε ανθεκτική, παράγοντας 828 εκατ. δολάρια σε προσαρμοσμένα EBITDAX για την περίοδο και διατηρώντας σταθερό ετησίως το Κόστος Παραγωγής (εξαιρουμένων δικαιωμάτων) στα 6 δολάρια/βαρέλι.

Ταυτόχρονα συνεχίζει τα σχέδιά της για την επέκταση της με νέα έργα και στην Αίγυπτο, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση σχετικά με τη συγχώνευση παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για τη διάτρηση των πρώτων γεωτρήσεων στην χερσαία παραχώρηση EBEN.

Παράλληλα τον μήνα που πέρασε σημείωσε σημαντική πρόοδο στο έργο Αποθήκευσης Άνθρακα στον Πρίνο, με την έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας για την πρώτη φάση και την επιτυχή παραλαβή της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης από την ΕΕ — ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη της πρώτης ολοκληρωμένης λύσης CCS στην Ελλάδα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο Σταύρος Ν. Παπασταύρου πρωταγωνίστησε τον μήνα που πέρασε στην ελληνική ενεργειακή σκηνή καταφέρνοντας να κερδίσει το στοίχημα της ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μέσω της ενεργειακής πολιτικής.

Οι προσωπικές του επαφές με τον Νταν Μπέργκαμ και η έμφαση που έδωσε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις οδήγησαν στην επιτυχία της Διατλαντικής Συνεργασίας P-TEC (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation), συνέδριο που έγινε με μεγάλη επιτυχία, βάζοντας τις βάσεις για τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη του μέλλοντος. Ο κ. Παπασταύρου έφερε πιο κοντά την «ιστορική ευκαιρία» να γίνει η Ελλάδα πύλη εισαγωγής αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη.

H επιτυχία του διήμερου συνεδρίου PTEC ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάτι που φάνηκε από τη μεγάλη προσέλευση αξιωματούχων ενέργειας από 22 χώρες αλλά και από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν όσο και την έμφαση που δόθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να αναλάβει το ρόλο της πύλης για το αμερικάνικο αέριο που θα τροφοδοτεί τη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Η επιλογή της χρήσης της Ελλάδας ως κόμβου για τη μεταφορά και διανομή του αμερικανικού LNG στον νέο κάθετο ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών και δημιούργησε μία μοναδική ευκαιρία, την οποία αξιοποίησε άμεσα και αποφασιστικά η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου.

Ο υπουργός είναι η δύναμη πίσω από την προσπάθεια προσέλκυσης των αμερικάνικων κολοσσών Chevron και Exxon στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και κέρδισε τις εντυπώσεις για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της χώρας με τον γρήγορο ρυθμό που προχωράει τη συμφωνία με την αμερικανική Chevron (που σε κοινοπραξία με την HelleniQ Energy) εξασφάλισε παρουσία στις ελληνικές παραχωρήσεις. Η σημασία της παρουσία της Chevron υπερβαίνει το ενεργειακό ενδιαφέρον και έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία, καθώς ενισχύει και επικυρώνει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές.

Η συμβολή του Παπασταύρου ήταν σημαντική και για την είσοδο της Exxon στην κοινοπραξία των Energean-Helleniq Energy για το Block 2 στο Ιόνιο, συμφωνία που έδωσε πνοή στην παραχώρηση όπου από το 2027 θα ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση.

Επίσης, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική συνέβαλε στην απόφαση να προχωρήσει το έργο «Εύρυτος», η μερική εκτροπή Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε μια συγκυρία όπου η αγορά εργασίας απαιτεί σταθερότητα, συνεννόηση και καθαρούς κανόνες, η Νίκη Κεραμέως καταγράφει μια από τις σημαντικότερες θεσμικές επιτυχίες της θητείας της. Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι –εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και εργαζομένων– συνοδεύουν την Υπουργό Εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισφραγίζοντας μια συμφωνία που χαρακτηρίζεται ήδη ιστορική: την ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία δεν προέκυψε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα επτά μηνών αθόρυβης, απαιτητικής και συστηματικής διαβούλευσης. Η Κεραμέως επέλεξε τον δύσκολο δρόμο: σταθερή γραμμή, αποφυγή δημόσιων εντάσεων και συνεχείς γύρους συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους. Το αποτέλεσμα; Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι καταλήγουν σε κοινό πλαίσιο, με κοινό στόχο: την αύξηση των εισοδημάτων μέσω ισχυρότερων συλλογικών συμβάσεων.

Το νέο πλαίσιο επιτρέπει την ευκολότερη υπογραφή και επέκταση συμβάσεων, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να εξασφαλίζουν καλύτερους μισθούς και παροχές. Παράλληλα, ακόμη και μετά τη λήξη μιας σύμβασης, οι όροι εργασίας συνεχίζουν να ισχύουν, κλείνοντας τα κενά που δημιουργούσαν αβεβαιότητα. Σε περιπτώσεις διαφωνίας, η διαδικασία επίλυσης γίνεται πλέον πιο γρήγορη και πιο καθαρή.

Με αυτή τη συμφωνία, η Κεραμέως καταφέρνει να φέρει στο ίδιο τραπέζι όλους τους «παίκτες» της αγοράς, να εξασφαλίσει θεσμική σταθερότητα και να δώσει σαφές μήνυμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επιστρέφουν δυναμικά. Μια καθαρή νίκη –και για την υπουργό και για την αγορά εργασίας.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΡΑΓΓΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

Η υπόθεση της ανεξέλεγκτης χωματερής στις Αγριόπετρες στο ιστορικό νησί των Σπετσών, δεν είναι μια «παρεξήγηση» γραφειοκρατίας ούτε μια ακόμη καθυστερημένη υπηρεσιακή αντίδραση.

Είναι το αποτέλεσμα μιας δημοτικής διοίκησης που, υπό την ευθύνη της δημάρχου Ευγενίας Φραγγιά, άφησε μια περιβαλλοντική βόμβα να καίει για καιρό και μάλιστα δίπλα σε κατοικημένες και τουριστικές ζώνες.

Το πόρισμα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ήταν αποκαλυπτικό και αμείλικτο: Μπάζα, ογκώδη, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, σωροί από απορρίμματα, στάσιμα νερά και δυσοσμία. Ένας χώρος χωρίς περίφραξη, χωρίς φύλαξη, χωρίς στοιχειώδη διαχείριση, με σοβαρό κίνδυνο ρύπανσης του εδάφους και της θάλασσας, αλλά και απειλή για τη δημόσια υγεία. Κι όλα αυτά, ενώ είχε προηγηθεί αυτοψία, συστάσεις κι εκκλήσεις κατοίκων και επαγγελματιών που ζητούσαν παρέμβαση εδώ και καιρό, αλλά και αναφορά στην Εισαγγελία Ναυπλίου

Κι όμως, η δήμαρχος Φραγγιά δεν προχώρησε σε κανένα ουσιαστικό μέτρο. Ούτε αποκατάσταση, ούτε οργάνωση, ούτε καν το αυτονόητο: Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων. Αντί δράσης, επιλέχθηκε η άρνηση και η ωραιοποίηση, την ώρα που η εικόνα της χωματερής εκθέτει τις Σπέτσες πανελλαδικά.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον δήμο είναι μόνο η αρχή. Αλλά και είναι και η τρανή απόδειξη ότι η δήμαρχος λέει ψέματα και νίπτει τα χείρας της όταν ρίχνει τις ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις.

Το πραγματικό κόστος είναι η υποβάθμιση ενός νησιού που ζει από το περιβάλλον του, η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημοτική αρχή και η διαρκής απειλή για την υγεία των κατοίκων.

Η κ. Φραγγιά καλείται πλέον να απαντήσει: Πώς άφησε να χειροτερέψει αυτή η εστία ρύπανσης; Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις; Και κυρίως, πότε θα αναλάβει πραγματικά την ευθύνη; Μην ξεχνάμε ότι η κ. Φραγγιά ήταν αντιδήμαρχος από το 2019 και δήμαρχος εδώ και δύο χρόνια, αλλά η παράνομη χωματερή δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί.

Όμως, στις Σπέτσες, η ανοχή έχει τελειώσει, και η λογοδοσία είναι πλέον μονόδρομος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΝΔ

Ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, ήταν μια ζωή αστυνομικός. Και ως τέτοιος θα έπρεπε να είναι πιο εγκρατής σε δηλώσεις και ενέργειές του.

Φευ. Φαίνεται ότι δεν κάνουν όλοι για πολιτικοί που υπηρετούν το λαό και δεν προκαλούν.

Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Κυριαζίδη ότι «δεν μπορεί να ζήσει με μισθό 5.000 ευρώ» τον προηγούμενο μήνα, δεν είναι απλώς ατυχής. Είναι προκλητική. Είναι η απόλυτη απόδειξη πόσο μακριά βρίσκεται μέρος του πολιτικού προσωπικού από την πραγματικότητα που ζει η κοινωνία. Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες παλεύουν να πληρώσουν λογαριασμούς, ενοίκια και βασικές ανάγκες, ένας βουλευτής θεωρεί «ανεπαρκές» ποσό που για τον μέσο πολίτη θα σήμαινε οικονομική ανάσα. Ίσως και το εισόδημα μιας ολόκληρης χρονιάς.

Κι όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριαζίδης γίνεται αρνητικό πρωτοσέλιδο. Έχει ήδη «γράψει ιστορία» με σεξιστικά σχόλια που τον οδήγησαν σε διαγραφή, στιγμές που εξέθεσαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά και το κόμμα του.

Τώρα, με τη νέα του τοποθέτηση, καταφέρνει να προκαλέσει ξανά, αυτή τη φορά στο πιο ευαίσθητο πεδίο: Το βιοτικό επίπεδο και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν εκνευρισμένο. Γιατί τέτοιες δηλώσεις γκρεμίζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάθε προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να δείξει ότι «ακούει» την κοινωνία. Πώς να πείσεις τους πολίτες ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις δυσκολίες της καθημερινότητας όταν ένας βουλευτής της ισχυρίζεται ότι τα 5.000 ευρώ «δεν φτάνουν»;

Το πρόβλημα δεν είναι μία άστοχη φράση. Είναι η νοοτροπία που κρύβεται πίσω της. Η αίσθηση ότι κάποιοι ζουν σε έναν πολιτικό γυάλινο θόλο, αποκομμένοι από όσα βιώνει ο κόσμος που εκπροσωπούν. Η αδυναμία κατανόησης ότι η δημόσια θέση συνεπάγεται ευθύνη, σοβαρότητα και πάνω από όλα επίγνωση του προνομίου.

Ο Κυριαζίδης μπορεί να θεωρεί τον μισθό του «ανεπαρκή». Αυτό που πραγματικά είναι ανεπαρκές, όμως, είναι η στοιχειώδης επίγνωση της κοινωνικής πραγματικότητας. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΤΣΟΥΚΑ

ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Τη νύχτα της 19ης Νοεμβρίου 2025, η ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα συνελήφθη στη Βουλιαγμένη από την Τροχαία, καθώς διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα (97 χ.λμ./ώρα, σε όριο 50), υπό την επήρεια αλκοόλ, χωρίς δίπλωμα και χωρίς πινακίδες. Σύμφωνα με την αστυνομία, τόσο το δίπλωμα όσο και οι πινακίδες της είχαν αφαιρεθεί για πρόσφατες παραβάσεις του ΚΟΚ.

Αν μη τι άλλο η σχέση της ηθοποιού με τους κανόνες και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μάλλον είναι κακή…

Το γεγονός προκάλεσε έντονο δημόσιο ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω της προβεβλημένης της ιδιότητας, αλλά και εξαιτίας της σοβαρότητας των παραβάσεων. Η ίδια, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί, υποστήριξε ότι δεν είχε θέσει σε κίνδυνο κανέναν και ότι «δεν εγκλημάτησε».

Μια δήλωση αν μη τι άλλο άστοχη κι επικίνδυνη καθώς η μη πρόκληση ατυχήματος εκείνη τη νύχτα δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την οδική συμπεριφορά της.

Βεβαίως οι δικαστικές αρχές δεν επικρότησαν την επιχειρηματολογία της και το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο την έκρινε ένοχη για τα αδικήματα της επικίνδυνης οδήγησης, της κυκλοφορίας οχήματος χωρίς πινακίδες, και οδήγησης χωρίς έγκυρο δίπλωμα, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή.

Η υπόθεση αναδεικνύει κάτι περισσότερο από μια απλή παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όταν μία δημόσια προσωπικότητα επιλέγει να αγνοήσει βασικούς κανόνες (δίπλωμα, πινακίδες, μέθη, όριο ταχύτητας) στέλνει αρνητικό μήνυμα, ειδικά σε νέους και στους θαυμαστές.

Η «λαμπερή» εικόνα δεν αρκεί όταν μετατρέπεται σε επικίνδυνη υπεροψία στους δρόμους.

Το γεγονός πως δεν υπήρξε ατύχημα ή θύμα δεν αναιρεί την επικινδυνότητα της πράξης.

Και στο κάτω – κάτω μια συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά από μέρους της κ. Ματσούκα αναιρεί σε μεγάλο βαθμό το γνωστό στίχο του Μάνου Χατζηδάκη που ερμήνευσε μαγικά ο Δημήτρης Χορν και ο οποίος λέει: «Ηθοποιός σημαίνει φως…».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Οκτωβρίου
Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Σεπτεμβρίου
Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Ιουνίου
Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Μαΐου
Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Απριλίου
Winners & Losers: Κερδισμένοι και χαμένοι, Μάρτιος 2025
Winners & Losers: Κερδισμένοι και χαμένοι, Φεβρουάριος 2025
Winners & Losers: Κερδισμένοι και χαμένοι, Ιανουάριος 2025
Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του μήνα, Δεκέμβριος 2024
Winners & Losers: Κερδισμένοι και χαμένοι, Οκτώβριος 2024