Η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, ενός διαχρονικού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας του Κορυδαλλού από τη δεκαετία του 1980, περνά πλέον σε φάση υλοποίησης. Το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) προγραμματίζεται να ανεγερθεί στον Ασπρόπυργο, σε έκταση 103 στρεμμάτων και με προϋπολογισμό 765 εκατ., με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με την ολοκλήρωση της έγκρισης των κειμένων της Σύμβασης Σύμπραξης και των πληροφοριακών παραρτημάτων, στο πλαίσιο του Β’ κύκλου του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ έχει εγκριθεί και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

1

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από θετική εισήγηση της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. και τεχνική έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Πλέον, οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι ανάδοχοι (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) έχουν στη διάθεσή τους το πλήρες τεχνικό και νομικό υλικό ώστε να διατυπώσουν σχόλια και προτάσεις επί των όρων της σύμβασης.

Το συνολικό κόστος του έργου, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, διαμορφώνεται στα 765,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 360 μήνες. Από αυτή την περίοδο, τα πρώτα 2 έως 4 χρόνια αφορούν την κατασκευαστική φάση, πριν την έναρξη της πλήρους λειτουργίας και διαχείρισης του συγκροτήματος.

Το έργο θα περιλαμβάνει 12 πτέρυγες με συνολική δυναμικότητα 2.000 κρατουμένων, αλλά και εκπαιδευτικούς χώρους, υγειονομικές υποδομές, χώρους άθλησης και στάθμευσης, ενώ έχει προβλεφθεί και θρησκευτικός χώρος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, ενώ στη συνέχεια θα ζητηθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Αν όλα εξελιχθούν χωρίς νομικά εμπόδια – π.χ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας – η ανάδειξη αναδόχου και η υπογραφή της σύμβασης θα είναι θέμα μηνών.

Όσον αφορά την τοποθεσία, πρόκειται για την περιοχή του Θριασίου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ασπροπύργου, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικανικής Ευκολίας».

Εκεί, σε έκταση 103.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 92 καταλαμβάνουν οι βασικές εγκαταστάσεις κράτησης και τα 11 η Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών, θα ανεγερθεί ένα πλήρες σωφρονιστικό και διοικητικό σύμπλεγμα που θα μπορεί να στεγάσει έως και 2.000 κρατουμένους. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει δώδεκα πτέρυγες, υποδομές υγειονομικής και εκπαιδευτικής φροντίδας, χώρους λατρείας, άθλησης και εξυπηρέτησης προσωπικού, ενώ θα τηρούνται σύγχρονες προδιαγραφές ενεργειακής αποδοτικότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται πως η κατεδάφιση παλαιών εγκαταστάσεων στον χώρο είχε ξεκινήσει ήδη από το 2020, ωστόσο το έργο προχώρησε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ξεπεράστηκαν γραφειοκρατικά εμπόδια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την αναγκαία πολεοδομική ρύθμιση. Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ανέρχεται σε 35%, με συντελεστή δόμησης 0,6, ενώ το μέγιστο ύψος των κτιρίων ορίζεται στα 9 μέτρα και των πύργων παρακολούθησης και ασφάλειας στα 14.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την ασφαλή περίμετρο των εγκαταστάσεων, καθώς προβλέπεται ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων, καθώς και οδός φύλαξης 10 μέτρων περιμετρικά των ορίων, με υποχρεωτική δεύτερη όδευση διαφυγής για λόγους επιχειρησιακής επάρκειας.

Η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται μέσω του μοντέλου ΣΔΙΤ, με τις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρείες να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΑΒΑΞ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις συμμετέχουν ενεργά στον ανταγωνιστικό διάλογο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, που συντονίζει το έργο, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να ζητηθούν την άνοιξη του ίδιου έτους, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων ή παρεμβάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντός του 2025 και η έναρξη των εργασιών εντός του 2026 θα αποτελέσουν σημαντικό βήμα όχι μόνο για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, αλλά και για το νέο μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση κρίσιμων δημόσιων υποδομών.

Σημαντικό ορόσημο για την πρόοδο του έργου αποτέλεσε η απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, με την οποία εγκρίθηκαν τα σχέδια της Σύμβασης Σύμπραξης και τα πληροφοριακά παραρτήματα του έργου.

Τα κείμενα αυτά, βασισμένα σε εισήγηση της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, έχουν ήδη αναρτηθεί στο Ψηφιακό Γραφείο Δεδομένων και στον ιστότοπο του διαγωνισμού, ώστε να τεθούν υπόψη των προεπιλεγμένων επενδυτών και να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας και σχολιασμού, όπως προβλέπει η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Τέλος, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του Ασπροπύργου, η πρόοδος του έργου σήμερα πραγματοποιείται με ηπιότητα και χωρίς σοβαρές κοινωνικές εντάσεις.

Η Πολιτεία δεσμεύεται για την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τον Δήμο και την τοπική κοινωνία, με έμφαση στη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της ασφάλειας και την περιβαλλοντική ισορροπία.

Το έργο, πέραν του σωφρονιστικού του χαρακτήρα, φιλοδοξεί να λειτουργήσει και ως μοχλός πολεοδομικής ανασυγκρότησης και αναβάθμισης μιας περιοχής που παραδοσιακά φέρει μεγάλο αναπτυξιακό βάρος χωρίς ισόρροπη απολαβή.

Διαβάστε επίσης:

Καλλίνικος, Εξάρχου, Φουρλής εναντίον Σαββίδη για το Στρατόπεδο Γκόνου

«Ελ. Βενιζέλος»: Μάχη εργολάβων για έργα 1 δισ. ευρώ στο αεροδρόμιο

ΑΒΑΞ: Στόχος το 2025 κύκλος εργασιών 800 εκατ.  –  Πως προχωράει η Γραμμή 4 του Μετρό