ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χωριό με παραθεριστικές κατοικίες προοριζόμενο για περίπου 5.900 κατοίκους πρόκειται να αναπτύξει στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην Τριόπετρα ο κυπριακός όμιλος του Παύλου Φωτιάδη.
Μέσω της Emerald Development, που έχει ήδη παρουσία στα νότια προάστια της Αθήνας με οικιστικά έργα, ο όμιλος δρομολογεί την αδειοδότηση της επένδυσης στην Κρήτη.
Η έκταση στην οποία θα υλοποιηθεί το έργο ορίζεται ως Περιοχή Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης (ΠΠΑΙΠ). Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη που έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση, η πολεοδόμηση των περιοχών περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης γίνεται με βάση πολεοδομική μελέτη, η οποία εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), ενώ για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης απαιτείται η γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο Ρέθυμνο οι ξενοδοχειακές κλίνες είναι συνολικά 33.216, οι κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι 10.041 και οι κλίνες σε τουριστικά επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις είναι 4.431, δηλαδή 47.688 συνολικά. Η λειτουργία του έργου σχετίζεται με αύξηση κατά 12% στις υφιστάμενες κλίνες της περιοχής, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι νοτιοανατολικά του project έχει προγραμματιστεί η κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου 600 κλινών.
Όπως, πάντως, υποστηρίζουν οι επενδυτές, «η υλοποίηση του έργου δεν υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα του Δήμου και το έργο σχετίζεται με θετικές επιδράσεις για το κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον και την ανάπτυξη του Δήμου.
Το έργο δεν σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις σε περιοχές που προστατεύονται για το φυσικό περιβάλλον και λόγο των σημαντικών εκτάσεων πρασίνου που προβλέπονται στο έργο, εκτιμάται ότι προκύπτει θετικό ισοζύγιο πρασίνου για το έργο».
Στις λεπτομέρειες, το έργο που έχει προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ, αφορά στη δημιουργία οικισμού β’ κατοικίας σε ιδιόκτητη έκταση. Η προς πολεοδόμηση έκταση, με επιφάνεια 1.215 στρέμματα αποτελεί τμήμα της συνολικής ιδιοκτησίας του κυπριακού ομίλου με επιφάνεια 1.330 στρέμματα.
Οι κάτοικοι του έργου, κατά την πλήρη ανάπτυξη του μετά την ολοκλήρωση όλων των κατασκευαστικών φάσεων, θα ανέρχονται σε 5.646 άτομα, που είναι και η μέγιστη χωρητικότητα έργου, αλλά τα δίκτυα του έργου σχεδιάστηκαν για 5.900 ισοδύναμους κάτοικους, λαμβάνοντας υπόψη τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Οι εργαζόμενοι στο έργο εκτιμήθηκαν από την εταιρεία σε 300.
Σύμφωνα με την Πολεοδομική Μελέτη του έργου, τα βασικά κοινόχρηστα έργα υποδομής της ΠΠΑΙΠ θα ολοκληρωθούν κατά φάσεις, που αντιστοιχούν σε τμήματα έκτασης μεγαλύτερης των 50 στρεμμάτων το καθένα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επένδυση περιλαμβάνεται και ελικοδρόμιο.
Τα βασικά έργα και οι εγκαταστάσεις υποδομής που εξυπηρετούν το σύνολο της έκτασης, όπως είναι το βασικό οδικό δίκτυο, οι κεντρικοί αγωγοί και οι γεωτρήσεις, θα κατασκευάζονται τμηματικά, με το έργο να ολοκληρώνεται έπειτα από 12 κατασκευαστικές φάσεις. Επίσης, η έκδοση οικοδομικών αδειών σε κάθε τμήμα είναι δυνατή μόνο μετά την κατά νόμο πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των βασικών έργων υποδομής.
Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, η διάταξη των οικοδομικών τετραγώνων έγινε με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η θέα προς τη θάλασσα σε όλα τα οικόπεδα και ταυτόχρονα να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος κατά την υλοποίηση του οδικού δικτύου.
Οι κοινόχρηστοι χώροι κατανέμονται κατά το δυνατόν ομοιόμορφα στην έκταση του οικισμού και καταβλήθηκε προσπάθεια έτσι ώστε, σε συνδυασμό με το δίκτυο πεζοδρόμων να δημιουργηθούν διαδρομές περιπάτου – αναψυχής. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται επίσης παιδικές χαρές, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, μικρός Ιερός Ναός και υπαίθριο θέατρο.
Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος είναι η δημιουργία ενός οικισμού παραθεριστικών κατοικιών που να παρουσιάζει ενιαίο χαρακτήρα, να βρίσκεται σε αρμονία με το τοπίο που τον περιβάλλει, να δίνει την δυνατότητα στους χρήστες και στους επισκέπτες του έργου να έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, μέσω περιπάτων κατά μήκος του ρέματος, της ανάδειξης της υφιστάμενης βλάστησης και της δημιουργίας χώρων πρασίνου.
Κατοικίες θα σχεδιαστούν σε συμφωνία με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας από τους χρήστες.
Ο όμιλος Photos Photiades, γνωστός και για το ζυθοποιείο της Carlsberg στη Μεγαλόνησο, το πρώτο της μάρκας εκτός Δανίας, έχει παρουσία και στην Ελλάδα, μέσω της Beverage World που έχει εξαγοράσει και τη βορειοελλαδιτικη μικρό ζυθοποιία Siris με τη μπύρα Voreia, ενώ η Emerald Development έχει αναπτύξει πολυτελείς κατοικίες σε Ελληνικό και Γλυφάδα.
Διαβάστε επίσης:
Ναι υπό αίρεση λέει η Λήμνος στην επένδυση 200 εκατ. του Παντελή Μπούμπουρα
Casa Coa: Νέο πεντάστερο 1.200 κλινών στην Κω – Επένδυση άνω των 40 εκατομμυρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κώστας Τσιάρας: Είμαστε αποφασισμένοι να χυθεί άπλετο φως στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Καμία σκιά, καμία ανοχή
- Συρία: Ο πρόεδρος της και ο επικεφαλής της ΜΙΤ συζήτησαν τον ενδεχόμενο αφοπλισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG
- Πρόγραμμα Υποτροφιών για μεταπτυχιακό της HELLENiQ ENERGY: Κάνε την αίτησή σου μέχρι 25/5
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αγορά 50.000 ιδίων μετοχών
