array(0) {
}
        
    
Menu
0.17%
Τζίρος: 323.66 εκατ.

Σύρος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αμπέλα

Στέφανος Κασσελάκης - Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Ανδρουλάκης
Comments

Διαβάζω με αρκετή… ψυχραιμία μια συζήτηση που έχει ανοίξει περί πρόωρων εκλογών. Το ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης σε πρόσφατο άρθρο του, παραθέτοντας και καμιά δεκαριά λόγους για τους οποίους θα πρέπει να στηθούν εθνικές κάλπες.

Δικαίωμά του, προφανώς να ζητά εκλογές, ελεύθερος πολίτης είναι και με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κι ένα λόγο παραπάνω.

1

Προσέξτε. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Κασσελάκης ζητούν πρόωρες κάλπες. Ούτε το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει τέτοιο θέμα, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατ’ αρχάς υπάρχει το εξής οξύμωρο σχήμα: Ο Stefanos έχει παραδεχθεί ο ίδιος πως στόχος του στις ευρωεκλογές είναι να πάρει πάνω από 17% ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως παραδέχεται ότι θα είναι και δεύτερο κόμμα (ή και τρίτο, κανείς δεν ξέρει) και σε μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ. Πώς γίνεται δηλαδή να αποδέχεσαι την ήττα σου και με διαφορά αλλά να ζητάς εκλογές αμέσως μετά;

Όμως, ας παρακάμψουμε αυτή την διανοητική – πολιτική ακροβασία και ας πάμε στην ουσία.

Ας υποθέσουμε ότι τους τελευταίους 10 μήνες η ΝΔ τα έχει κάνει θάλασσα. Και με τη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών, και με την ακρίβεια, και με τις υποκλοπές και με τα ζητήματα ασφάλειας.

Η ίδια η κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη βεβαίως, ενώ παραθέτει σειρά ζητημάτων στα οποία – εκτιμά- ότι τα έχει πάει περίφημα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι σοβαρή μια οποιαδήποτε χώρα που πηγαίνει κάθε χρόνο σε εκλογές επειδή μπορεί να αντιμετωπίζει όντως ορισμένα μεγάλα προβλήματα.

Κι επίσης ένα ερώτημα είναι αν την παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα.

Υπάρχει για παράδειγμα μια δημοσκόπηση που να δείχνει δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία; Αν ναι τότε να πάμε σε εκλογές και να πέσει η κυβέρνηση.

Θα μου πείτε: Δημοσκοπήσεις είναι, φωτογραφία της στιγμής, γιατί να ασχολούμαστε; Σωστό. Η κάλπη είναι η καλύτερη δημοσκόπηση, λένε οι ειδικοί.

Αν, λοιπόν, τον Ιούνιο η ΝΔ πάρει 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17% με το ΠΑΣΟΚ στο 15%, βλέπει κανείς δυσαρμονία;

Βλέπει λόγο εθνικών εκλογών; Διότι απ’ όσο ξέρω, μια κυβέρνηση, σε μια δημοκρατική χώρα και σε ομαλές πολιτικά περιόδους, πέφτει επειδή οι ψηφοφόροι την καταψηφίζουν.

Αν οι Ελληνες στις 9 Ιουνίου, στις ευρωπαϊκές εκλογές, με τη χαλαρή ψήφο που ξέρουμε όλοι, καταψηφίσουν τη ΝΔ και δώσουν πρωτιά σε άλλο κόμμα τότε ναι. Να στηθούν κάλπες τον Ιούλιο.

Διαφορετικά δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο που πρέπει να συζητάμε για πρόωρες εκλογές, 10 μόλις μήνες από τις κάλπες του περασμένου Ιουνίου.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μπαίνει ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να δημιουργούμε τέτοιες  συνθήκες ώστε οι ξένοι να ρωτούν τι συμβαίνει στη χώρα μας.

Κι εν πάση περιπτώσει, δεν πήραμε μαθήματα από το παρελθόν, όταν η πολιτική αστάθεια, η κοινοβουλευτική σύγκρουση, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, έκαναν ζημιά στην Ελλάδα;

Εντάξει, ξέρουμε όλοι ότι στη χώρα μας είναι περίπου σαν… σπορ τη νύχτα των εκλογών να ανοίγουμε συζήτηση για τις επόμενες που… πρέπει να γίνουν σύντομα.

Αυτές, όμως, δεν είναι καταστάσεις σοβαρής χώρας. Και κάποτε όλα τα κόμματα πρέπει να αντιληφθούν ότι η πολιτική σταθερότητα, οι κυβερνήσεις τετραετίας, μόνο καλό μπορούν να φέρουν. Ιδίως στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην βελτίωση των δομών του κράτους, στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Ας γίνει υποχρεωτική, συνταγματικά, η εξάντληση της τετραετίας για κάθε κυβέρνηση, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Υ.Γ. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης πέφτουν στην παγίδα των άλλων κομμάτων και δυναμιτίζουν το κλίμα, πολώνουν τους πολίτες και να θέτουν διακυβεύματα που ανήκουν σε εθνικές εκλογές, όχι σε ευρωεκλογές.

Και είναι στην τελική, ανόητη θεώρηση της πολιτικής να δίνεις αγώνα να πιάσεις 30% ή 31% ή 33% σε κάλπες που στήνονται για το Ευρωκοινοβούλιο.

Τα κόμματα κρίνονται στις εθνικές κάλπες, πουθενά αλλού. Γιατί σε άλλη περίπτωση θα καταποντιστεί η ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές, ο Κασσελάκης θα ζητά κάλπες και το Μαξίμου θα τρέμει…

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Πακέτο μέτρων 870 εκατ. ευρώ για το 2025 – Ανοιχτό για νομοθετική παρέμβαση για τις χρεώσεις POS
Έλληνες και Κινέζοι πλοιοκτήτες σαρώνουν τα μεταχειρισμένα capesizes
Αδειλίνη (Άρειος Πάγος): Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι παρέπεμψα για παρηγοριά στην Εκκλησία τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
 

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα γούρια του ΚΜ, τα σενάρια των εκλογών και η 7η Μαρτίου, το γκελ του «ψηλού», η κυρία Στουρνάρα και η παχυσαρκία, το παρασκήνιο του Αρείου Πάγου
Αιχμές Πλεύρη για αντιπολίτευση και ΠΑΣΟΚ – Ο καθένας λέει τα δικά του, «εμείς τι να πούμε με τέτοια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις;»
Η αριστερά των διασπάσεων και η στρατηγική Τσίπρα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια Ελλάδα θέλει να κυβερνήσει η Καρυστιανού;
Όταν συμπονάμε την Αφροδίτη Λατινοπούλου
Η σύγκλιση ενέργειας και δεδομένων και η ελληνική στρατηγική ευκαιρία
«Αναβολή ψήφισης του τουρκικού νομοσχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα»: Στρατηγικός ελιγμός ή αλλαγή στρατηγικής;»
PosoKanei: Τα apps δεν πολεμάνε την ακρίβεια, χρειάζεται κι ένας… Κουλούρης
Γιατί Πιερρακάκης και Στουρνάρας επιμένουν στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων
Εφαρμογή PosoPaeiToMalli
Η αριστερά των διασπάσεων και η στρατηγική Τσίπρα
Η Αμερική στο δικό της σημείο συμφόρησης
Η κάλπη της κυβερνησιμότητας