array(0) {
}
        
    
Menu
-1.42%
Τζίρος: 231.99 εκατ.

Γιατί αγοράζει Alpha Bank το Helikon, οι ισχυροί στον Κόκκαλη, η ώρα της Aegean, τα calls αγωνίας Κοντόπουλου στο ΜΜ, τα κέρδη του Βαφιά και ένα hot quiz για αρμόδιους

Comments

Ενας αμερικανός γκουρού του management, o Κεν Μπλάνσαρντ είχε γράψει κάποτε: «Για να θεωρείται κάποιος θετικός manager, χρειάζεται η αναλογία θετικών προς αρνητικές επαφές να είναι τέσσερις προς μία».

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ένας manager τιμολογεί με ΦΠΑ… τέσσερις φορές χαμηλότερα απ’ ότι θα έπρεπε να τιμολογήσει αν είχε προνοήσει να ρωτήσει τον αρμόδιο;

1

Μπορεί να σας φαίνονται λίγο άγνωστες λέξεις όλα αυτά, όμως, όποιος έχει παρακολουθήσει το απίστευτο μπάχαλο που έχει συμβεί με τη διακοψιμότητα στην εργοβόρο βιομηχανία και με το τι ποσά καλούνται να πληρώσουν περισσότερες από 10 βιομηχανίες της χώρας, θα καταλάβαινε ότι κάποια πράγματα απαιτούν μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Κι εξηγούμαστε: Το mononews αποκαλύπτει ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες πρέπει να πληρώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ΑΑΔΕ διότι τιμολόγησε ο ΑΔΜΗΕ τα ποσά διακοψιμότητας επί χρόνια με ΦΠΑ 6% ενώ η Αρχή που είναι υπεύθυνη για τα δημόσια έσοδα είπε ότι έπρεπε να τιμολογήσει με 24%.

Τι έχουμε με απλά λόγια; Μια σύγκρουση δύο σημαντικών φορέων για το ποσοστό του ΦΠΑ που έπρεπε να ισχύσει και στη μέση βρίσκονται οι βιομηχανίες.

Ποιος είναι υπεύθυνος να απαντήσει θεσμικά όταν πρόκειται για έσοδα και για φόρους; Μα φυσικά ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της ΑΑΔΕ ο οποίος λέει ότι ο ΦΠΑ πρέπει να είναι 24% και οι βιομηχανίες πρέπει να πληρώσουν αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τι λέει ο κ. Μάνος Μανουσάκης, επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ; Ότι σωστά τιμολόγησε με 6%, άρα ότι κάνει λάθος ο… Πιτσιλής.

Βεβαίως, ο Μανουσάκης ουδέποτε ρώτησε τον υπεύθυνο για τα έσοδα, αυτόν που μαζεύει τους φόρους δηλαδή με τι ποσοστό ΦΠΑ έπρεπε να τιμολογήσει.

Είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή ενός τόσο σημαντικού θέματος; Και μάλιστα όταν πρόκειται για μια υπόθεση που κρατάει τόσα χρόνια;

Αραγε ρώτησε ο κ. Μανουσάκης ποτέ τον κ. Πιτσιλή τι έπρεπε να κάνει; Η απάντηση είναι όχι, με αποτέλεσμα το χάος που έχει προκληθεί και το οποίο περιγράφεται σε νέο ρεπορτάζ του mononews.

Μάλιστα, ο κ. Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ λέει από χθες ότι είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να ισχύει το 6%, κι όχι το 24% που ο αρμόδιος κ. Πιτσιλής λέει ότι πρέπει να ισχύσει.

Το mononews σε σχετική ερώτημα, ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών έλαβε ένα ξερό «όχι» για το αν υπάρχει τέτοια συνεννόηση.

Εχουμε λοιπόν από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ μια μεγαλειώδη γκάφα, τον λανθασμένο ΦΠΑ και μια προσπάθεια να γλιτώσει τον εξευτελισμό πιέζοντας για μια νομοθετική ρύθμιση για να σωθούν τα προσχήματα.

Δεν είναι ασφαλώς σοβαρή εικόνα αυτή για τον Διαχειριστή του συστήματος και για τον επικεφαλής της, κ. Μανουσάκη. Και δεν είναι σοβαρή διότι αφενός πιάστηκε στα πράσα για το λάθος του κι αφετέρου σπεύσει να καλύψει το «Βατερλό» με κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

Διότι ο κ. Πιτσιλής έχει απόλυτο δίκιο στην προκειμένη περίπτωση που επιμένει για το 24%. Όλα τα υπόλοιπα που ο ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να πετύχει μετά την αποκάλυψη του λάθους μοιάζουν ερασιτεχνικά.

Και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ένα: Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Ποιος θα πληρώσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που καλούνται να καταβάλλουν οι βιομηχανίες για ένα λάθος που έκανε ο κ. Μανουσάκης όταν δεν ρώτησε για το ποσοστό του ΦΠΑ κι έγινε ο λανθασμένος υπολογισμός;

Αυτό το χαράτσι, λοιπόν, όταν προκύπτει εξαιτίας της ανευθυνότητας ή της άγνοιας ενός σημαντικού φορέα όπως ο ΑΔΜΗΕ, πρέπει να κινητοποιήσει και την ίδια την κυβέρνηση. Τα λάθη πρέπει να πληρώνονται και με την ανάληψη της ευθύνης.

Αν αυτό δεν γίνεται τότε το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να λάβει τα μέτρα του… Και ο νοών νοήτω.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Χαράτσι 25 εκατ. τον χρόνο από ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ που υπολόγιζε ο ΑΔΜΗΕ
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Πώς θα βρεθεί η Μεσόγειος στο προσκήνιο της «πράσινης» μετάβασης

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτόματος τεκμαρτός φόρος από την ΑΑΔΕ σε όσους «ξεχάσουν» να υποβάλουν φορολογική δήλωση
ΑΑΔΕ: Καλοκαίρι με drones, μυστικούς ελέγχους και «τουρίστες-εφοριακούς»
Πιάνουν δουλειά οι νέοι Εφοριακοί και Τελωνειακοί της ΑΑΔΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί αγοράζει Alpha Bank το Helikon, οι ισχυροί στον Κόκκαλη, η ώρα της Aegean, τα calls αγωνίας Κοντόπουλου στο ΜΜ, τα κέρδη του Βαφιά και ένα hot quiz για αρμόδιους
Πότε παραγράφονται οι οφειλές στους Δήμους – To κόλπο των δημάρχων και η «εισβολή» σε τραπεζικούς λογαριασμούς
Τι γυρεύουν δύο Τουρκοκύπριοι στα Χανιά, το σφακιανό γιαχνί της Ντόρας, ποιος μαυροσκούφης κινδυνεύει με απόταξη, τι συμβαίνει με τις εκλογές στον Άρειο Πάγο, και ο παντρεμένος πολιτικός με τη μελαχρινή ύπαρξη
Ελλάδα – Τουρκία: Τι σημαίνει άρση του casus belli και ποιες είναι οι άλλες απειλές της Άγκυρας
Οι Μύλοι… γυρίζουν εκτός ταμπλό: Πώς και γιατί η νέα γενιά των αδελφών Ελένης και Δημήτρη Κεπενού αποσύρουν την «σιωπηλή» εισηγμένη
Adidas: Το brand που έγινε θρύλος – Από το υπόγειο της οικογένειας Dassler στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητικού χάρτη
Το άνοιγμα των εργολάβων στο real estate και τα έργα που φέρνουν… new money
Γιάννης Μπράς: Ανάγκη να περάσουμε από τη φιλοξενία στην στρατηγική ανάπτυξη της κρουαζιέρας
Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, INTRACOM, APPLE και ΜΕΤΑ
Αυτόματος τεκμαρτός φόρος από την ΑΑΔΕ σε όσους «ξεχάσουν» να υποβάλουν φορολογική δήλωση
    1x