• Business

    Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Χαράτσι 25 εκατ. τον χρόνο από ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ που υπολόγιζε ο ΑΔΜΗΕ

    Μανος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ, Γιώργος Πιτσιλής Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Μανος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ, Γιώργος Πιτσιλής Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Χαράτσι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να πληρώσει η ενεργοβόρος βιομηχανία στην ΑΑΔΕ για διαφωνία με τον ΑΔΜΗΕ στον υπολογισμό του ΦΠΑ που είχε κάνει για τη Διακοψιμότητα.

    Η διακοψιμότητα είναι η αποζημίωση που λάμβαναν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από τον ΑΔΜΗΕ γιατί διέκοπταν τη λειτουργία τους για τη στήριξη του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να μη γίνεται black out.

    Την ίδια στιγμή που η Γερμανία ετοιμάζεται να στηρίξει τη δική της βιομηχανία, εξασφαλίζοντας μέχρι το 2030 τιμές ρεύματος στα 50 ευρώ/MWh, στην Ελλάδα η ελληνική βαριά βιομηχανία όχι μόνο μένει απροστάτευτη από το ενεργειακό κόστος, αλλά καλείται να επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστη, λόγω διαφωνίας ΑΔΜΗΕ και ΑΑΔΕ στους υπολογισμούς του ΦΠΑ της διακοψιμότητας.

    Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ 7 χρόνια μετά την τιμολόγηση των ποσών για τη διακοψιμότητα, ελέγχει το 2017, και θεωρώντας ότι βρήκε «θησαυρό» αναζητεί ΦΠΑ 24%, σαν η διακοψιμότητα να μην αφορά τον ηλεκτρισμό που έχει ΦΠΑ 6%.

    Πηγές από την ΑΑΔΕ τονίζουν «βάση κώδικα ΦΠΑ όπως ενσωματώνεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η διακοψιμότητα είναι υπηρεσία και πρέπει να τιμολογείται με ΦΠΑ 24%. Ο λάθος υπολογισμός εντοπίστηκε από διασταύρωση στο mydata».

    Σε ερώτησή μας γιατί δεν ενημερώθηκε ο ΑΔΜΗΕ για τον τρόπο που έπρεπε να τιμολογηθεί η διακοψιμότητα η απάντηση ήταν ότι ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ρώτησε.

    Να σημειωθεί ότι στα 25 εκ. τον χρόνο υπολογίζουν πηγές από την ενεργοβόρο βιομηχανία, τα ποσά που τους ζητάει η ΑΑΔΕ για το έτος 2017, καθώς η Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά από ελέγχους που έκανε, υπολογίζει ότι έπρεπε οι βιομηχανίες να είχαν καταβάλει ΦΠΑ 24% και όχι 6% και 13% που έκοβαν στον ΑΔΜΗΕ για να τιμολογήσουν τα ποσά της διακοψιμότητας.

    Μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις το ετήσιο χαράτσι μόνο για το 2017 εκτιμάται στα 25 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι επόμενες 4 χρονιές, από το 2018 μέχρι το 2021, με αντίστοιχα ποσά το χρόνο.

    Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που λάμβαναν αποζημιώσεις διακοψιμότητας (αποζημίωση γιατί διέκοπταν τη λειτουργία τους για τη στήριξη του ηλεκτρικού συστήματος για να μη γίνεται black out) είναι οι ΤΙΤΑΝ, Ηρακλής, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL, Αλουμίνιο Ελλάδος, Πλαστικά Θράκης, ΔΕΗ (για τα ορυχεία), Χαλυβουργία, Κλωστοΰφαντουργία κ.α.

    Η ΑΑΔΕ διαφωνεί με τον ΑΔΜΗΕ και η βιομηχανία θα πληρώνει

    Όπως λένε πηγές των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας, η απόφαση να πληρώνουν ΦΠΑ 6% στην αρχή και 13% κάποιες άλλες χρονιές, ήταν του ΑΔΜΗΕ που τους είχε δώσει τη σχετική Οδηγία.

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί ενώ ο ΑΔΜΗΕ ζητούσε να τιμολογηθεί το ποσό που τους έδινε ως ρεύμα με το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο ηλεκτρικό ρεύμα, σήμερα οι Επόπτες της ΑΑΔΕ θεωρούν τη διακοψιμότητα υπηρεσία και ως υπηρεσία θα έπρεπε να έχει ΦΠΑ 24%.

    Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι, σε μια εποχή, που η ελληνική βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με το ενεργειακό κόστος χωρίς να υπάρχει καμιά λύση για τον περιορισμό του, να δέχεται ακόμη ένα χαράτσι, λόγω λάθους άλλων.

    Η αναδρομική απαίτηση για επιπλέον ποσοστό ΦΠΑ στη διακοψιμότητα των ετών 2017-2022 έχει προκαλέσει ένταση, εκνευρισμό και απογοήτευση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες καθώς αντί να λάβουν κάποια στήριξη δέχονται ακόμη ένα χτύπημα από την Πολιτεία.

    «Είμαστε αντιμέτωποι με το “τέρας” του κράτους και τον παραλογισμό.

    Το κράτος όχι μόνο δεν στηρίζει τη βιομηχανία όπως κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη αλλά ζητάει πίσω και ποσά από το μέτρο της υπηρεσίας διακοψιμότητας που προσφέραμε  στο ηλεκτρικό σύστημα.

    Ενώ λοιπόν ο ΑΔΜΗΕ -σωστά- μας έστελνε σημείωμα με τις χρεώσεις που έπρεπε να τον τιμολογούμε, το οποίο περιείχε το συνήθη μειωμένο ΦΠΑ (λόγω του ότι το αγαθό της υπηρεσίας είναι το ηλεκτρικό ρεύμα) και εμείς τιμολογούσαμε βάσει του εκάστοτε σημειώματος, ξαφνικά 7 χρόνια μετά εμφανίζεται η εφορία  που θεωρεί ότι βρήκε «θησαυρό» και αναζητεί ΦΠΑ 24%, λες και πρόκειται για υπηρεσία που δεν αφορά τον ηλεκτρισμό!»

    Απρόοπτο χτύπημα

    Το χαράτσι της ΑΑΔΕ, έχει μεγάλες επιπλοκές και βάζει σε νέες περιπέτειες τη βιομηχανία της χώρας.

    «Όχι μόνο μας  χρεώνει πρόστιμο και προσαυξήσεις ίσο με το 50% της διακοψιμότητας που αντιστοιχεί σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ… αλλά επειδή η μη απόδοση ΦΠΑ είναι ποινικό αδίκημα, οι διοικήσεις τους κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Και επιπλέον, θα πρέπει να ξεκινήσουμε νομικές διεκδικήσεις από τον ΑΔΜΗΕ γιατί αφού θα πληρώσουμε τον έξτρα ΦΠΑ (αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την κάθε επιχείρηση), θα πρέπει μετά να τα αναζητήσουμε από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος όμως είναι άγνωστο αν θα τα καταβάλλει.

    Αν ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι σωστά τον είχε υπολογίσει με το μειωμένο ΦΠΑ, τότε θα πει στις επιχειρήσεις ότι κακώς τον ζητούν και θα πρέπει να αναμένουν δικαστικές αποφάσεις (που μπορεί να κρατήσουν και 10 χρόνια) για να δικαιωθούν.

    Πηγή από άλλη ενεργοβόρο βιομηχανία, σημειώνει, «ακόμη και αν ο ΑΔΜΗΕ συμφωνήσει να καταβάλει το παραπάνω ΦΠΑ, ποιος θα πληρώσει τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα;».

    Και τονίζει: «Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζει η ΑΑΔΕ τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες βιομηχανίες της χώρας σαν φοροφυγάδες, ή σαν να θέλαμε να μην πληρώσουμε ΦΠΑ. Ό,τι μας υπέδειξε ο ΑΔΜΗΕ κάναμε και αν μας ζητούσε 24% ΦΠΑ τόσο θα τιμολογούσαμε».

    Λύση στο αδιέξοδο, μπορεί να δοθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει ότι τα ποσά που δόθηκαν για τη διακοψιμότητα αντιστοιχούν σε ρεύμα και επομένως το ΦΠΑ που αντιστοιχεί είναι αυτό που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ.

    Στην αντίθετη περίπτωση η βιομηχανία θα δεχτεί χτύπημα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα 5 χρόνια διακοψιμότητας και θα μπλέξει σε αέναες δικαστικές διαμάχες με τον ΑΔΜΗΕ για το ΦΠΑ, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βύρων Νικολαΐδης: Πώς η Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τους Έλληνες εργαζόμενους – Τα επόμενα βήματα

    PeopleCert: Η μυστική εξαγορά, το AI και το σχέδιο για τη δημιουργία του Amazon στην εκπαίδευση

    Τι είπαν οι προμηθευτές ενέργειας στον Σκυλακάκη για το πράσινο τιμολόγιο: Οι ενστάσεις και οι προτάσεις τους



    ΣΧΟΛΙΑ