H Πατρινή αλευροβιομηχανία Μύλοι Κεπενού ήταν η πρώτη που μπήκε στο χρηματιστήριο, όταν στην χώρα ξεκίνησε να κυκλοφορεί το ευρώ…

Έχοντας ως βασικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη τον Γιώργο Κεπενό, η εταιρεία έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στις 8 Ιανουαρίου του 2002. Από το «ταμπλό» της τότε Παράλληλης Αγοράς, με τιμή εκκίνησης της μετοχής στα 3,3 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση των Μύλων να διαμορφώνεται σε 22,11 εκατ. ευρώ.

1

Την πρώτη μέρα των συναλλαγών η μετοχή έφτασε να κερδίζει ενδοσυνεδριακά μέχρι 64,5%, ενώ στο κλείσιμο η άνοδος περιορίστηκε στο 46%.

Την επομένη ήρθε η βουτιά κατά 21,2%, ενώ η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Μικρή, αλλά συμμαζεμένη εταιρεία, είχε μεν μια διαχρονικά συνεπή κερδοφορία, χωρίς όμως να καταφέρει να απεμπλακεί από το μίζερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το καλοκαίρι του 2020 ήρθε η ώρα της διαδοχής. Ο 63χρονος τότε Γιώργος Κεπενός παρέδωσε τη διοικητική σκυτάλη της εταιρείας στα δύο του παιδιά. Φροντίζοντας μάλιστα να τα «προικοδοτήσει» και με τον μετοχικό έλεγχο των Μύλων.

Την περασμένη Τετάρτη και ανήμερα της ονομαστικής της γιορτής η Ελένη Κεπενού, μαζί με τον αδελφό της Δημήτρη, αλλά και με την συνδρομή του πατέρα τους, έλαβαν την μεγάλη απόφαση. Κοινοποιώντας την υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο μετά από 24 χρόνια.

Τα πρόσωπα αιχμής και η μετοχική τους δύναμη

Σε ηλικία 39 ετών σήμερα η Ελένη Κεπενού μετράει ήδη πέντε χρόνια στο νευραλγικό πόστο της Διευθύνουσας Συμβούλου. Η νεαρότερη και συνάμα μία από τις ελάχιστες γυναίκες που κατέχουν τέτοια θέση σε εισηγμένες εταιρείες.

Είναι απόφοιτος του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεις του Πανεπιστημίου Πειραιά, απ’ όπου έχει λάβει και μεταπτυχιακό τίτλο στην χρηματοοικονομική ανάλυση. Εργάζεται στην οικογενειακή εταιρεία από το 2011 και από το 2019 κατέχει την θέση της Γενικής Διευθύντριας. Έχει επίσης πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της εμπορικής διεύθυνσης καθώς και του Marketing και είναι μέλος του Οικονομικού επιμελητηρίου Πατρών.

Στην θέση του Προέδρου βρίσκεται ο 34χρονος αδελφός της Δημήτρης Κεπενός. Πολιτικός μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία από το 2019.

Τα δύο αδέλφια κατέχουν ίσο αριθμό μετοχών (από 2.992.002 ο καθένας) που μεταφράζονται σε αθροιστικό ποσοστό 89,313%. Άλλες 194.299 μετοχές είναι στα χέρια του πατέρα τους με συνέπεια και οι τρείς να ελέγχουν το 92,213%.

Στην ανακοίνωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης οι μετοχές που κατέχονται από τους τρείς είναι κατά 200 περισσότερες (6.178.503). Ως εκ τούτου μένει να συγκεντρωθούν άλλες 521.497 μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου7,78%.

Η τιμή στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης ορίστηκε στα 1,93 ευρώ. Δηλαδή 41,5% χαμηλότερα από τότε που έγινε η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Η διαφορά γίνεται από τα μερίσματα

Ωστόσο από το 2002 έως τώρα η εταιρεία Μύλοι Κεπενού έχει προχωρήσει σε διανομές μερισμάτων και επιστροφές κεφαλαίου, το καθαρό και μετά από φόρους ποσό των οποίων υπολογίζεται σε 2,039 ευρώ ανά μετοχή. Ήτοι περί τα 13,66 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα αν κάποιος έχει κρατήσει τα «χαρτιά» από την δημόσια εγγραφή βγαίνει τώρα με κέρδη 20,3%. Πολύ μικρά μεν για κάπου 24 χρόνια διακράτησης, αλλά κέρδη.

Τα 1,93 ευρώ ανά μετοχή της δημόσιας πρότασης παραπέμπουν σε μια αποτίμηση 12,931 εκατ. ευρώ για την εταιρεία Μύλοι Κεπενού. Σχεδόν 30% χαμηλότερα από τα ίδια κεφάλαιά της, που ήταν 18,3 εκατ. ευρώ στην περσινή χρήση.

Γιώργος Κεπενός
Γιώργος Κεπενός

Επίσης η αποτίμηση της εταιρείας με τους όρους της δημόσιας πρότασης, εκφράζει 16,4 φορές τα περσινά της καθαρά κέρδη (790.297 ευρώ) και 3,4 φορές τα ebitda των 3,766 εκατ. ευρώ.

Όπως και να ’χει το κόστος για τους προτείνοντες είναι λίγο πάνω από το 1 εκατ. ευρώ, ενώ η επιτυχία θεωρείται εξ αρχής διασφαλισμένη, καθώς οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν ποσοστό άνω του 90%. Με την εταιρεία να είναι η 14η κατά σειράν που αποχωρεί από το χρηματιστήριο κατόπιν δημόσιας πρότασης, στα τελευταία πέντε χρόνια. Όπου εκτός «ταμπλό» έχουν βρεθεί εν συνόλω 42 εταιρείες. Συμπεριλαμβάνοντας κι εκείνες που είτε εξαγοράστηκαν, είτε απορροφήθηκαν από άλλες, είτε χρεοκόπησαν.

Τι μέτρησαν για την απόφαση εξόδου

Για την απόφαση εξόδου της Μύλοι Κεπενού, μέτρησαν η πολύχρονη επενδυτική της περιθωριοποίηση, όπως επίσης και το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν προσέφερε κάτι παραπάνω στην εταιρεία, πέραν των υποχρεώσεων που εκείνη όφειλε να τηρεί. Στα 24 χρόνια ως εισηγμένη, δεν προχώρησε σε καμία αύξηση κεφαλαίου έτσι ώστε να αντλήσει φθηνότερο χρήμα, ενώ δεν έκανε την παραμικρή κίνηση προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της μετοχικής διασποράς. Μάλιστα με τον νέο κανονισμό του χρηματιστηρίου, ο οποίος στην περίπτωσή της απαιτεί free float τουλάχιστον 25%, φαίνεται ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει ως εισηγμένη.

Ο επενδυτικός…εξοστρακισμός της μετοχής φαίνεται και από το γεγονός ότι από το ξεκίνημα της εφετινής, δεν έκανε ούτε μία πράξη στις 40 από τις 94 συνεδριάσεις. Ενώ στις 54 μέρες διαπραγμάτευσης η μέση αξία των συναλλαγών ήταν μόλις 1.627 ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή, πρώτη μέρα ενεργοποίησης της δημόσιας πρότασης αγοράστηκαν 75.040 μετοχές, αξίας 144.827 ευρώ. Απορροφήθηκε δηλαδή με τη μία, σχεδόν το 14,4% της ελεύθερης διασποράς.

Τα ποσοστά που άλλαξαν χέρια, τα δάνεια και οι αμοιβές

Για την Μύλοι Κεπενού ο έλεγχος από πλευράς των βασικών μετόχων αυξήθηκε σημαντικά, όταν σε δύο δόσεις ( το 2013 και το 2021) αποφάσισε να μηδενίσει τη θέση του και να αποχωρήσει από τη διοίκηση ο Θεόφιλος Κεπενός, αδελφός του Γιώργου. Αρχικά πούλησε το 19% της εταιρείας έναντι 2.546.000 ευρώ, με τίμημα τα 2 ευρώ ανά μετοχή. Στη συνέχεια διέθεσε και το υπόλοιπο 13% με εκτιμώμενο αντίτιμο περίπου 1,9 εκατ. ευρώ (2,2 ευρώ ανά μετοχή). Όλη του η μετοχή θέση κατέληξε στο χαρτοφυλάκιο του αδελφού του και των δύο παιδιών του, μέσω και γονικών παροχών.

Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, πλήρως εξοπλισμένες αποθήκες σε Αθήνα (Ασπρόπυργο), Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Λάρισα, ένα σύγχρονο συγκρότημα εκφόρτωσης δημητριακών στο λιμάνι της Πάτρας και έναν ιδιόκτητο στόλο φορτηγών μεταφοράς και σιλοφόρων οχημάτων. Παραμένει διαχρονικά κερδοφόρα, ενώ ο δανεισμός της, παρά την αποκλιμάκωση, βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Πέρσι ήταν στα 22,3 εκατ. ευρώ, έναντι των 36,8 εκατ. ευρώ, όπου είχε φτάσει στα 36,8 εκατ. ευρώ.

Από τις οφειλές τα 20,25 εκατ . ευρώ αφορούν ομολογιακό δάνειο, το οποίο αποπληρώνεται τμηματικά έως τον Νοέμβριο του 2029. Για την εξασφάλιση του δανείου έχει εγγραφεί υπέρ της Eurobank και επί ακινήτου στην ΒΙ.ΠΕ Πατρών(όπου στεγάζονται τα γραφεία, το βιομηχανοστάσιο και οι αποθήκες της εταιρείας) προσημείωση υποθήκης ποσού 30 εκατ. ευρώ…

Στην Μύλοι Κεπενού απασχολούνται 133 εργαζόμενοι, ενώ πέρσι ο Δημήτρης Κεπενός έλαβε μικτές αμοιβές 16.873 ευρώ και η αδελφή του Ελένη 26.091 ευρώ. Προφανώς και οι δύο αρκούνται στα έσοδά τους από τα μερίσματα. Τα οποία πέρσι στο σύνολό τους ήταν 314.910 ευρώ προ φόρου.