• Τράπεζες

    ΑBBank: Όλο το παρασκήνιο για την παράταση των δεσμευτικών προσφορών, τον καθοριστικό ρόλο του Νίκου Τσάκου και τον Μάριο Ηλιόπουλο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Νίκος Τσάκος - Μάριος Ηλιόπουλος

    Νίκος Τσάκος – Μάριος Ηλιόπουλος


    Πυκνές διεργασίες, που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να είναι ανατρεπτικές, συντελούνται με φόντο την επιχειρούμενη πώληση του πλειοψηφικού «πακέτου» του 54% της Aegean Baltic Bank. Μιας μικρής μεν αλλά υγιέστατης τράπεζας, που εξειδικεύεται στα ναυτιλιακά δάνεια και μετράει 22 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.

    Η προγραμματισμένη για σήμερα υποβολή δεσμευτικών προσφορών πήρε ολιγοήμερη παράταση και πλέον, η νέα ημερομηνία που ορίστηκε είναι η 24η Μαρτίου.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η παράταση της διαδικασίας ζητήθηκε και από τις δύο πλευρές. Δηλαδή των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας που θέλουν να παραχωρήσουν ποσοστά, αλλά και των δυνητικών μνηστήρων για την εξαγορά τους. Με τίμημα που πρέπει να είναι ανώτερο από τη λογιστική αξία της τράπεζας, η οποία στο σύνολό της (για το 100% των μετοχών) ανέρχεται στα 115 εκατ. ευρώ.

    Το θεωρητικό προβάδισμα για τη συναλλαγή φαίνεται να εξακολουθεί να το έχει ο Greek billionaire Τέλης Μυστακίδης, δεξί χέρι του οποίου είναι ο εφοπλιστής Άλεξ Τομάζος. Παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές που πυροδότησε η κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών ( Silicon Valley Bank και  Signature Bank)  ο Τέλης Μυστακίδης δεν δείχνει να έχει χάσει το θερμό του ενδιαφέρον για την ΑΒΒank. Για την οποία φέρεται να είναι διατεθειμένος να προσφέρει τίμημα 10% ψηλότερο από τη λογιστική αξία, για το «πακέτο» του 54%. Ήτοι περί τα 68,3 εκατ. ευρώ.

    Στη «μάχη» της διεκδίκησης είναι και το family office του εφοπλιστή Γιώργου Μουνδρέα , γιού του Νίκου Μουνδρέα, πιθανότατα σε σύμπραξη με τον επίσης εφοπλιστή Κυριάκο Σιγάλα. Αφήνοντας μετέωρο το ενδεχόμενο για το εάν και κατά πόσο  το συγκεκριμένο σχήμα φτάσει στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.

    Η ανατρεπτική παράμετρος του εφοπλιστή Τσάκου

    Ωστόσο στο όλο πάζλ των εξελίξεων, σημαίνον κρίκος είναι αυτός του 60χρονου εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, γιού του εμβληματικού καπετάν Παναγιώτη Τσάκου.

    Αρχικά είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει ολόκληρη τη μετοχική θέση που έχουν εξ ημισείας στην ABBank με τον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα και η οποία ανέρχεται εν συνόλω στο 48%. Στην πορεία άλλαξε γνώμη λέγοντας ότι από το δικό του μερίδιο του 24%, αποφάσισε να κρατήσει το 10% και να δώσει το υπόλοιπο 14%.

    Κίνηση που προκάλεσε ντόμινο αλλαγών, αναγκάζοντας τον γηραιό ιδρυτή, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας Θόδωρο Αφθονίδη, να ανεβάσει το δικό του μερίδιο πώλησης από το 5% αρχικά στο 14%. Όταν τώρα έχει στο χαρτοφυλάκιό του το 41%.

    Σταθερός στην αρχική θέση της πώλησης του 2% που κατέχει παραμένει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης, Πρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΒank.

    Όμως ο Νίκος Τσάκος είναι τώρα έτοιμος να προχωρήσει σε ακόμη μια κίνησης ανατροπής. Καθώς οι πληροφορίες λένε ότι έχει αποφασίσει να ασκήσει το προτιμησιακό του και να αγοράσει εκείνος το 7% της τράπεζας, για το οποίο έχει «κλειδωμένη» αλλά υπό όρους συμφωνία να το αποκτήσει ο Μάριος Ηλιόπουλος. Ιδρυτής και ιθύνον νους της ακτοπλοϊκής Seajets, αλλά και κάτοχος ( μέσω συνδεδεμένων προσώπων και φίλιων δυνάμεων) του 12,99% της ΜΙG.

    Το συγκεκριμένο ποσοστό του 7% της ABBank  δεν περιλαμβάνεται στο προς πώληση πλειοψηφικό «πακέτο» της τράπεζας και βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στο χαρτοφυλάκιο του fund Orasis του Τζορτζ ‘Έλλιοτ, καθώς επίσης και σε αυτά των δύο πελάτων του, που είναι τα επενδυτικά σχήματα Chenavari και Serengeti.

    Προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει το deal τον Ηλιόπουλο, με τίμημα λίγο πάνω από το 8 εκατ. ευρώ, που προσεγγίζει τη λογιστική αξία της τράπεζας, ήταν να μην ασκηθεί το προτιμησιακό δικαίωμα από την πλευρά των υφιστάμενων μετόχων της ΑΒΒank.

    Φράζει ο δρόμος για την είσοδο Ηλιόπουλου

    Η απάντηση έρχεται τώρα από την πλευρά του Νίκου Τσάκου, που θέλει να πάρει εκείνος το επίζηλο 7% φράζοντας ουσιαστικά το δρόμο εισόδου στην τράπεζα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, του Μάριου Ηλιόπουλου.

    Προτιμησιακό δικαίωμα έχει επίσης για το ποσοστό αυτό και ο Θόδωρος Αφθονίδης, ο οποίος βρίσκεται σε αναζήτηση δανειακών κεφαλαίων, προκειμένου να πάρει κι εκείνος ένα μερίδιο. Επί του παρόντος είναι άγνωστο αν θα τα καταφέρει.

    Αντιθέτως το σίγουρο είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων για την ΑΒΒank καθίσταται ο Νίκος Τσάκος. Οι ακριβείς προθέσεις του οποίου είναι επί του παρόντος άδηλες. Καθώς αν τυχόν το επιθυμεί, επειδή δεν ταιριάζει η «χημεία» του με τον Τέλη Μυστακίδη, θα μπορούσε να τορπιλίσει την εν εξελίξει διαδικασία αναζήτησης νέου βασικού μετόχου στην τράπεζα. Για την οποία εν τέλει μπορεί να ενδιαφέρεται και ο ίδιος ο Νίκος Τσάκος για το έλεγχό της. Από τη στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις του με το Θόδωρο Αφθονίδη δεν περιγράφονται και ώς οι καλύτερες δυνατές…

    Όπως και να ’χει η ροή των εξελίξεων είναι εκείνη που θα καταδείξει το τι θα γένει με το μέλλον της τράπεζας. Η οποία είναι επαρκέστατα κεφαλαιοποιημένη (με τον σχετικό δείκτη στο 16%) έχει μηδαμινό δείκτη «κόκκινων» δανείων(κάτω του 1% στο τέλος της περσινής χρήσης) , διαθέτει καταθέσεις 1,08 δις, ενώ το υπόλοιπο των δανείων μετά από τις προβλέψεις ανέρχεται στα 607 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 87% αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια.

    Με ενεργητικό 1,21 δις και διατραπεζικό δανεισμό στα 4 δισ. η Aegean Baltic Bank έχει ισχυρή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, αφού τα καθαρά κέρδη του 2022 αναμένεται να ανέλθουν στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι των 6,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης ετήσιας χρήσης. Η τράπεζα διατηρεί 3 καταστήματα, σε Μαρούσι, Ακτή Μιαούλη και Γλυφάδα, ενώ έχει περίπου 100 άτομα προσωπικό.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΒΒank:  Υπό… προθεσμία μέτοχος του 7% ο Μάριος Ηλιόπουλος- Ψάχνει απάντηση με δανειακά κεφάλαια ο Αφθονίδης

    MIG: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα του Μάριου Ηλιόπουλου για προσωρινές διαταγές



    ΣΧΟΛΙΑ