• Ενέργεια

    Γέλεν: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να επεκταθεί και στα προϊόντα διύλισης τον Φεβρουάριο

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως οι περιορισμοί στις ρωσικές πωλήσεις αργού πετρελαίου μπορούν να επεκταθούν και στα προϊόντα διύλισης τον Φεβρουάριο, αν και  αναγνώρισε ότι το ζήτημα αυτό είναι πιο περίπλοκο.

    «Μελετήσαμε τις συγκεκριμένες αγορές πολύ προσεκτικά και πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε με μια σειρά ανώτατων ορίων που θα επιτύχουν τα ίδια πράγματα που έχουμε πετύχει με το αργό μέχρι στιγμής», είπε η Γέλεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

    «Υπάρχει πάντα μια πιθανότητα»,  παραδέχθηκε ωστόσο, «τα πράγματα να μην πάνε σύμφωνα με το σχέδιο».

    «Είναι ένα πιο περίπλοκο σύνολο αγορών με μια σειρά από διαφορετικά επεξεργασμένα προϊόντα που πωλούνται σε διαφορετικές τιμές», παραδέχθηκε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι «η αγορά του ντίζελ είναι ασυνήθιστα τεταμένη».

    Πάντως, υποστήριξε πως ενώ το ανώτατο όριο του αργού δεν έχει πολύ χρόνο που έχει τεθεί σε ισχύ, φαίνεται πως  λειτουργεί. «Θα πρέπει να πω ότι βλέπουμε αυτό που θα θεωρούσαμε επιτυχία, καθώς η τιμή που παίρνει η Ρωσία για το αργό έχει μειωθεί», ανέφερε, ενώ τόνισε πως δεν είχε δει κανένα σημάδι ότι η Ρωσία παρακρατεί πετρέλαιο από την αγορά.

    Υπενθυμίζεται πως οι κυβερνήσεις των G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσαν τον Δεκέμβριο ένα πλαφόν – στα 60 δολάρια το βαρέλι – στην τιμή για τις θαλάσσιες μεταφορές του ρωσικού πετρελαίου, όταν χρησιμοποιούνται  ευρωπαϊκές και βρετανικές εταιρείες που παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες υποστήριξης, όπως ασφάλειες. Το πλαφόν επιβλήθηκε την ίδια στιγμή που η ΕΕ απαγόρευσε στις περισσότερες χώρες της τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

    Οι περιορισμοί έχουν ήδη μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς αναγκάστηκε να κατευθύνει τις πωλήσεις της σε μια μικρότερη, πιο απομακρυσμένη ομάδα αγοραστών, κυρίως στην Ινδία και την Κίνα. Το πετρέλαιο τύπου Urals διαπραγματεύεται μάλιστα πολύ κάτω από τις διεθνείς τιμές και το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

    Την περασμένη Παρασκευή, οι χώρες της G7 συμφώνησαν ότι ένα παρόμοιο σχέδιο θα επιβληθεί εγκαίρως σε δύο ομάδες προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία, ώστε να συνδυαστεί με τη νέα  απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγών και υπηρεσιών σε σχέση με τα διυλισμένα προϊόντα από τη Ρωσία, στις 5 Φεβρουαρίου.

    Ενεργειακοί αναλυτές και έμποροι, ωστόσο, ανησυχούν ότι η αναδιάρθρωση των παγκόσμιων ροών προϊόντων διύλισης πετρελαίου δεν θα πάει τόσο ομαλά όσο στην αντίστοιχη περίπτωση με την αναταραχή που προκλήθηκε στην αγορά του αργού.

    Οι  ανησυχίες  είναι επικεντρώνονται κυρίως στο ζήτημα του ντίζελ. Το καύσιμο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ, τροφοδοτώντας αυτοκίνητα, φορτηγά, εξοπλισμό κατασκευής και πολλά άλλα.

    Οι G7 φαίνεται να  υποστηρίζουν δύο νέα ανώτατα όρια, ένα για προϊόντα που διαπραγματεύονται γενικά έναντι του αργού, όπως το ντίζελ, και ένα για προϊόντα που συνήθως διαπραγματεύονται με έκπτωση, όπως η νάφθα και το μαζούτ.



    ΣΧΟΛΙΑ