• Οικονομία

    Jamie Dimon (JPMorgan): Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να βυθιστεί σε ύφεση σε 6 έως 9 μήνες

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO JP Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    O CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι ένας «πολύ, πολύ σοβαρός» συνδυασμός γεγονότων είναι πιθανό να οδηγήσει τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

    Ο Dimon, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ «στην πραγματικότητα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά» προς το παρόν και οι καταναλωτές είναι πιθανό να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

    «Αλλά δεν μπορείς να μιλάς για την οικονομία χωρίς να μιλάς για πράγματα στο μέλλον – και αυτό είναι σοβαρό», είπε ο Dimon στη Julianna Tatelbaum του CNBC τη Δευτέρα, στο συνέδριο JPM Techstars στο Λονδίνο.

    Μεταξύ των γεγονότων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ο Dimon ανέφερε τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού, τα επιτόκια που ανέβηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, τις άγνωστες επιπτώσεις της ποσοτικής σύσφιξης και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    «Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα που πιστεύω ότι είναι πιθανό να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε κάποιο είδος ύφεσης σε έξι έως εννέα μήνες από τώρα », δήλωσε.

    Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την προοπτική μιας οικονομικής ύφεσης, καθώς η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν την εκτόξευση του πληθωρισμού.

    Μιλώντας στο CNBC τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε ότι νιώθει ανήσυχος για το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πάει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού.

    Ο Dimon είπε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσο θα διαρκέσει μια ύφεση στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να αξιολογήσουν μια σειρά από αποτελέσματα.

    «Μπορεί να κυμανθεί από ήπια σε αρκετά σκληρή και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί με αυτόν τον πόλεμο. Οπότε, νομίζω ότι είναι δύσκολο να μαντέψεις, να είσαι προετοιμασμένος».

    Ερωτηθείς για τις απόψεις του σχετικά με τις προοπτικές του S&P 500, ο Dimon είπε ότι ο δείκτης θα μπορούσε να υποχωρήσει εύκολα «επιπλέον 20%» από τα τρέχοντα επίπεδα, προσθέτοντας ότι «το επόμενο 20% θα είναι πολύ πιο οδυνηρό από το πρώτο».

    Διαβάστε ακόμη:

    Jamie Dimon (JP Morgan): Τα crypto είναι ένα αποκεντρωμένο σχήμα Ponzi- H ανησυχία για την ύφεση

     



    ΣΧΟΛΙΑ