• Business

    Porsche: Ανοδικό ντεμπούτο στη Φρανκφούρτη εν μέσω αναταραχής στην αγορά

    • Bloomberg
    Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG

    Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG


    Η μετοχή της Porsche σημείωσε άνοδο έως και 1,8% κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, μετά την ισχυρή επενδυτική ζήτηση που εκδηλώθηκε κατά την αρχική δημόσια προσφορά των 9,4 δισ. ευρώ της κατασκευάστριας σπορ αυτοκινήτων.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη σε πάνω από μια δεκαετία, που αποτιμά την Porsche στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η μητρική της Volkswagen, η οποία θα λάβει όλα τα έσοδα από την εισαγωγή, έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 81 δισ. ευρώ. Οι νέες μετοχές αυξήθηκαν στα 84 ευρώ στο άνοιγμα. Η VW τιμολόγησε τις μετοχές στα 82,50 το τεμάχιο.

    «Σήμερα, ένα μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα για την Porsche», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen, Oliver Blume. «Ο αυξημένος βαθμός αυτονομίας μας, μας φέρνει σε πολύ καλή θέση ώστε να υλοποιήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας τα επόμενα χρόνια».

    Η δημόσια εγγραφή της Porsche δίνει νέα πνοή σε μια αγορά για εισηγμένες που δεν είχε ενδιαφέρον κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα επιτόκια και η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης τρομάζουν τους επενδυτές.

    Η εισαγωγή της Porsche θα βοηθήσει τη Volkswagen να συγκεντρώσει κεφάλαια για την ώθηση της ηλεκτροκίνησης, ενώ οι επενδυτές θα αποκτήσουν ένα κομμάτι σε μία εταιρεία θρύλο παρόμοια με τη Ferrari NV, η οποία κατάφερε επίσης να αποκοπεί από την μητρική της Fiat το 2015.

    Η Porsche στοχεύει σε έσοδα έως και 39 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και απόδοση επί των πωλήσεων έως και 18%, δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε η εταιρεία τον Ιούλιο.

    Η εταιρεία εξακολουθεί να είναι περισσότερο γνωστή για το μοντέλο της 911, αν και έχει διευρύνει σημαντικά τη γκάμα της την τελευταία δεκαετία προσθέτοντας δημοφιλή οχήματα όπως το μικρότερο σε μέγεθος Macan, καθώς και την τετράθυρη Panamera και την Taycan με μπαταρία.

    Διαβάστε ακόμη:

    H Porsche στο χρηματιστήριο-Θα δώσει ώθηση στις ευρωαγορές το επιτυχημένο ντεμπούτο;

    «Ταύρος» για την IPO της Porsche η αμερικανική Jefferies



    ΣΧΟΛΙΑ