• ΑΓΟΡΕΣ

    H Porsche στο χρηματιστήριο-Θα δώσει ώθηση στις ευρωαγορές το επιτυχημένο ντεμπούτο;

    • NewsRoom
    Porsche

    Porsche


    Μία μέρα πριν την έναρξη της  διαπραγμάτευσης της μετοχής της Porsche στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, οι αρχικές ελπίδες για νέες IPO στις ευρωπαϊκές αγορές και για μία πιθανή ανάκαμψη των δεικτών που έχουν πέσει κάτω από 20%, εξανεμίζονται σύμφωνα με τραπεζίτες και αναλυτές.

    Την Τετάρτη λήγει η προθεσμία για τους επενδυτές και την ίδια ημέρα η Volkswagen θα καθορίσει την τιμολόγηση, με τα πρώτα στοιχεία από τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές να είναι ενθαρρυντικά και τη τιμή της μετοχής να διαπραγματεύεται στα 89 ευρώ.

    Αστάθεια

    Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αψήφησε την αστάθεια που ταλαιπωρεί τις ευρωαγορές και αποφάσισε την εισαγωγή  της μετοχής της θρυλικής μάρκας αυτοκινήτων στο χρηματιστήριο, γεννώντας ελπίδες στους επενδυτές, ότι η υψηλή ζήτηση θα δώσει ώθηση στις ευρωαγορές αλλά και στην είσοδο νέων εταιρειών στα χρηματιστήρια, οι οποίες έχουν «παγώσει».

    Τραπεζίτες και αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές αγορές αντιμετωπίζουν τη χειρότερη χρονιά από το 2009. Η αστάθεια στους ευρωπαϊκούς δείκτες σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχουν αναστείλει τα σχέδια πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

    Αιτιολογούν μάλιστα την απόφαση –κόντρα στις επιφυλάξεις των αγορών- της Volkswagen, καθώς η Porsche λόγω της ελκυστικότητας του brand της μπορεί να έχει ένα επιτυχημένο ντεμπούτο.

    «Μία εισαγωγή δεν μπορεί να ανοίξει τις πύλες και για νέες IPO εταιρειών. Αυτό απαιτεί πιο σταθερές μακροοικονομικές συνθήκες και αγορές», ανέφερε ο Antoine de Guillenchmidt της Goldman Sachs.

    Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 44 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων μόνο 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από IPO, το χαμηλότερο ποσό από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

    Για το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα από το μετοχικό κεφάλαιο στις ευρωαγορές μειώθηκαν κατά 82% στα 8 δις δολάρια από 46 δις δολάρια το ίδιο τρίμηνο πέρσι, καθιστώντας το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έσοδα από το μετοχικό κεφάλαιο έπεσαν στα 108 δις δολάρια από 262 δις δολάρια την ίδια περίοδο πέρσι.

    Υψηλή ζήτηση για τη μετοχή της Porsche

    Με το κλείσιμο των παραγγελιών, η Volkswagen είναι πιθανό να συγκεντρώσει έως και 9,4 δις ευρώ, καθώς θεσμικοί επενδυτές όπως η Qatar Investment Authority και η Norges Bank Investment Management, έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει ισχυρή υποστήριξη από τους επενδυτές.

    «Η θετική ανταπόκριση στην εισαγωγή της Porsche είναι σαφώς χρήσιμη για το συνολικό κλίμα, αλλά δεν θα ανατρέψει βραχυπρόθεσμα τη κατάσταση στις ευρωαγορές», δήλωσε ο Martin Thorneycroft της Morgan Stanley.

    Ο Europe Stoxx 600 έχει υποχωρήσει περίπου 20% από την ίδια περίοδο πέρσι, γι’ αυτό το λόγο εταιρείες όπως η EQT, με καλλυντικά προσώπου και η ισπανική Mecalux, παρά τις προετοιμασίες που είχαν κάνει, ανέβαλλαν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο αναμένοντας ένα πιο θετικό περιβάλλον.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: «Τσεκούρι» στους στόχους και τις εκτιμήσεις για τις μετοχές της Ευρώπης – Βλέπει ισχυρή πτώση το επόμενο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ