• Οικονομία

    Wood: Όνειρο θερινής νυκτός οι στόχοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

    • NewsRoom


    Χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, από εκείνους που προβλέπουν Κομισιόν και ΔΝΤ, «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η Wood σε νέα έκθεσή της, παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνει, θα υπάρξει σταθερή ανάκαμψη, ενώ η τελευταία δέσμη μέτρων λιτότητας δεν αναμένεται να έχει αξιόλογη επίπτωση στο ΑΕΠ.

    Συγκεκριμένα, η Wood σημειώνει ότι αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,1% το 2019, από 2,4% φέτος και 2,5% το ερχόμενο έτος που προβλέπουν Κομισιόν και ΔΝΤ.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα θα εξέλθει και επίσημα από τα προγράμματα, ενώ το τελευταίο κύμα μέτρων λιτότητας που έχει σχεδιαστεί για το ερχόμενο έτος δεν αναμένεται να έχει αξιόλογη επίπτωση στο ΑΕΠ, καθώς λογικά θα αντισταθμιστεί από τα κέρδη ανταγωνιστικότητας και τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη.

    Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με δύο αντίρροπες τάσεις: Τα κέρδη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν τις επιδόσεις της οικονομίας, και, από την άλλη πλευρά, τις επίμονα χαμηλές δαπάνες των νοικοκυριών, που περιορίζονται από τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις και τη συνεχιζόμενη λιτότητα στη χώρα.

    Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

    Ο οίκος σημειώνει ότι βλέπει τρία στοιχεία που δείχνουν ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται: Τη βελτίωση στους δείκτες της βιομηχανίας, την ανοδική τάση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τα αυξανόμενα στοιχεία ότι το εργατικό κόστος αντιστοιχεί πλέον στα επίπεδα που απαντώνται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Η θετική τάση όσον αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να συνεχιστεί, ωστόσο το αυξανόμενο ρίσκο πρόωρων εκλογών ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις στις επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις ενδέχεται να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι να φανεί αν θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

    Ο οίκος προβλέπει, επίσης, ήπια ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς θα υποχωρεί η ανεργία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης εξακολουθεί να βασίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και χαμηλούς μισθούς.

    Αν και η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 κατά περίπου 0,5% του ΑΕΠ και οδεύει προς τον στόχο του 3,5% φέτος, υπάρχουν δυο βασικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις μελλοντικές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας: ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, κανένα από τα δυο δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τα μεγέθη. Όπως επισημαίνει πάντως, η κυβέρνηση έχει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών και θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο φέτος όσο και το 2019.

    Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα

    Ο οίκος Wood αναφέρεται στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ευελπιστώντας σε ενισχυμένη στήριξη, πριν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας του 2019.

    Ο οίκος σημειώνει ότι τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα στη χώρα διαφοροποιούνται ως προς το πώς σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τα μελλοντικά -περιορισμένα- δημοσιονομικά περιθώρια. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει έμφαση στις δημόσιες δαπάνες προς τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ενώ η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνεται στη μείωση των εταιρικών φόρων. Κατά την άποψη της Wood, καμία από τις δύο πολιτικές δεν αλλάζει τα δεδομένα μακροχρόνια για την Ελλάδα.

    Οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση

    Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει σημαντικά αποθεματικά και έχει ελάχιστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά τα προσεχή έτη, οπότε, κατά την άποψη του οίκου, η έξοδος από το πρόγραμμα δεν δημιουργεί κίνδυνο χρηματοδότησης, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς βλέπουν οι αναλυτές την πιθανότητα πρόωρων εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ