• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναμένοντας τον χρησμό της DBRS…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Η Moody’s περιλαμβάνεται στους οίκους που εκτιμούν ότι το σενάριο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιθανό, εξαιτίας της αδυναμίας της κινεζικής οικονομίας να επιταχύνει την ανάπτυξή της, του ενδεχομένου πρόσθετων επιτοκιακών αυξήσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες και των πιθανών αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Παράλληλα, η αυξημένη επίδοση της ανεργίας τον Αύγουστο, στο 3,8%,  απομακρύνει το ενδεχόμενο αυξήσεων από τη Federal στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Όμως, την  ίδια ώρα, η παραμονή του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 5,3% στην ευρωζώνη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξηση του επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο 4,5%, εξέλιξη που θα βλάψει κυρίως την υπερχρεωμένη Ιταλία που απειλείται με τεχνική ύφεση αν και το επόμενο τρίμηνο καταγράψει αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ (στο -0,4% στο 2ο τρίμηνο έναντι του 1ου).

    Με αυτά τα δεδομένα και την καταγραφή πολλών ακόμη απειλών από το πάντα εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό από κοινού με τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρουν καθημερινά οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι διεθνείς αγορές σημειώνουν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, με θετικές κατά κανόνα ημερήσιες επιδόσεις.

    Με το Ρουμπινί, ωστόσο να προειδοποιεί ότι απώλειες της τάξης του 10% είναι πιθανό να καταγραφούν κατά το 2ο εξάμηνο του έτους.

    Ενόψει των παραπάνω, ο συγχρονισμός του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να αποτελεί το αναμενόμενο.

    Αντιθέτως όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις πτωτικά, υποχωρώντας κάτω από τις 1.300 μονάδες, αναζητώντας στήριξη στις 1.260 καθώς  αναδιατάχθηκε η βραχυχρόνια επενδυτική στρατηγική (στάση αναμονής από τους αγοραστές, κλείσιμο θέσεων long από όσους κινούνται με βραχυπρόθεσμό επενδυτικό ορίζοντα).

    Με τους διεθνείς οίκους να συνεχίζουν να αναφέρονται εγκωμιαστικά: την Bofa να ξεκινά να καλύπτει τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών που τις αποκαλεί «γη της επαγγελίας» και την Jefferies να αναπροσαρμόζει τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών χαρακτηρίζοντας την Εθνική Τράπεζα κορυφαία επενδυτική επιλογή.

    Όμως, η Wood θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι να χαμηλώσει ο αναπτυξιακός πήχης για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας στο 2,8% τη φετινή επίδοση, καθώς θεωρεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα επιβραδύνουν την ιδιωτική κατανάλωση ενώ οι καταστροφές από τις  πυρκαγιές θα αφαιρέσουν μέρος του ΑΕΠ (στο €1,6 δισ.  είναι οι πρώτες εκτιμήσεις).

    Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερου του αναμενομένου από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα €20 δις από €18,2 δις, το 2019, τις αυξημένες επενδύσεις που υποβοηθούνται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2014-20 που κλείνει φέτος (Ν+3) και του βελτιωμένου εμπορικού ισοζυγίου λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που εισάγονται.

    Τα δεδομένα αυτά θα αποτυπωθούν στο 3ο τρίμηνο με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει στις 6/7 τις επιδόσεις του 2ου τριμήνου.

    Καταλυτικής σημασίας για να επανέλθει η θετική επενδυτική ψυχολογία στο ελληνικό χρηματιστήριο με το πανθομολογούμενο ελπιδοφόρο αφήγημά του, είναι να δοθεί θετική ψήφος εμπιστοσύνης με τις εκθέσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες: η επενδυτική βαθμίδα με την έκθεση της καναδικής DBRS αργά το βράδυ της Παρασκευής 8/9 και η αναβάθμιση από την Moody’s στις 15/9 που απέχει ωστόσο 3 βαθμίδες από την επενδυτική, με τον οίκο να έχει ήδη προϊδεάσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Εξελίξεις που θα επιτρέψουν την επάνοδο πάνω από τις 1.300 μονάδες με προσδοκίες για προσέγγιση της περιοχής των 1.380 μονάδων το επόμενο διάστημα.

    Στο αντίθετο ενδεχόμενο, ο Γ.Δ. θα αναζητήσει τη στήριξη στις 1.250 μονάδες ή και χαμηλότερα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάικ Ουίλσον (Morgan Stanley): Οι επενδυτές που μπήκαν στο ράλι θα απογοητευτούν σύντομα

    JP Morgan: Χωρίς δίχτυ ασφαλείας οι επενδυτές

    BofA: Tι επιλέγει από τα τραπεζικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ