• Winners & Losers

    7 Ιανουαρίου 2024


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική και την επιχειρηματική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Δεκέμβριο του 2023, η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Σωκράτης Κόκκαλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom

    Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

    Χριστίνα Μαργέλου, Επικεφαλής της μονάδας Shipping της Eurobank

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat

    Πέτρος Παππάς, Ιδιοκτήτης της Star Bulk

    Μάριος Αποστολίνας, Διευθύνων Σύμβουλος της Orilina Properties

    Χαμένοι

    Γιώργος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum

    Γιάννης Οικονόμου, Πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

    CEO INTRACOM

    Από τις 30/10/2023 η Ιντρακόμ μέτρησε μόλις… οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις! Η ναυαρχίδα του Σωκράτη Κόκκαλη βρίσκεται σε υψηλό 14άρων ετών, περίπου 2 ετών η Κέκροψ και υψηλό 5,5 η Ιντραλότ.

    Το come back του Σωκράτη Κόκκαλη έχει προκαλέσει αίσθηση στην αγορά κι αυτό αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Οι προοπτικές και στους τρεις τομείς δραστηριοτήτων του ομίλου, ακίνητα, συμμετοχές και λοταρίες αποτελούν το απόλυτο play των επόμενων ετών για την παραγωγή υπεραξιών για τον ίδιο και τους μετόχους του.

    Εκεί που οι γενικές συνελεύσεις των περασμένων ετών μπορεί να προκαλούσαν την μουρμούρα των ιδιωτών επενδυτών, το κλίμα αλλάζει αισθητά.

    Με βάση τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης, η Ιντρακόμ διέθετε μετρητά στα ταμεία της καθαρά, χωρίς την αξία 27 εκατ. ευρώ των δανείων, 156 εκατ. ευρώ.

    Στο ποσό αυτό, το οποίο δεν το λες και λίγο σε περίοδο έντονης οικονομικής αστάθειας, με αύξηση επιτοκίων και πληθωρισμό (κάτι που αναγνωρίζεται στην οικονομική έκθεση του 2022) θα πρέπει να προστεθεί και η αξία των ακινήτων που είναι περασμένη στα βιβλία της Ιντρακόμ.

    Η αξία των ακινήτων λοιπόν, ανέρχεται στα 55,7 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η Ιντρακόμ διαθέτει κεφαλαιακά δύναμη σχεδόν 212 εκατ. ευρώ.

    Βεβαίως θα πρέπει να προστεθεί και η αξία ακινήτων της Κλουκίνας Λάπας, που ξεπερνάει με βάση τα στοιχεία του 6μήνου τα 40 εκατ. ευρώ.

    Και πάλι η κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται περί τα 280 εκατ. ευρώ, υστερεί σε σχέση με τις αξίες που συγκεντρώνει ο όμιλος.

    Σωκράτης Κόκκαλης και Ιντρακόμ δε, συμμετέχουν στην Ιντραλότ με συμμετοχή 27,6%, η οποία αποτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ.

    Η Ιντραλότ αποπλήρωσε πρόωρα ποσό 126 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσε σε μέρος του ομολόγου λήξεως 2024 355,56 εκατ. ευρώ.

    Πλέον το υπόλοιπο ποσό που απομένει είναι 229,5 εκατ. ευρώ.

    Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου περίπου 100 εκατ. ευρώ και στις αρχές Ιανουαρίου προβαίνει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου (retail bond) διαπραγματεύσιμου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ.

    Στον Κέκροπα πάντως, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει αφού μετά την δικαστική απόφαση πέρσι, η εταιρεία καλείται να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της.

    Πάντως, οι φήμες για συγχώνευση με την Κλουκίνας Λάππας, διαψεύστηκαν.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΣ

    CEO ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

    Εγγύηση για την πράσινη μετάβαση της ΔΕΗ αποδείχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο ικανότατος Κωνσταντίνος Μαύρος, ο οποίος υλοποίησε εγκαίρως τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου της και πλέον ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ.

    Διαθέτει 1320 MW ΑΠΕ σε λειτουργία σε Ελλάδα και εξωτερικό και με παρουσία σε όλες τις τεχνολογίες, από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά μέχρι αιολικά και σύντομα και υπεράκτια.

    Στόχος της ΔΕΗ είναι να καταστεί ηγέτιδα δύναμη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μάυρος, εκτελώντας τη στρατηγική της ΔΕΗ, έχει καταφέρει να κάνει τη θυγατρική της ΔΕΗ να ηγείται της κούρσας ανάπτυξης στις ΑΠΕ, αν και ξεκίνησε από το μηδέν πριν μερικά χρόνια.

    Η πώληση του υπεράκτιου πάρκου σταθερής βάσης του ομίλου Κοπελούζου, ισχύος 216 MW, στη ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες του 2023, φέρνει την εταιρεία στην αιχμή των εξελίξεων και στα υπεράκτια πάρκα. Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα ήταν 15 εκ. ευρώ, με τμηματική καταβολή ανάλογα με την εξέλιξη του έργου.

    Η «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» διαθέτει από τα μέσα Νοεμβρίου μία από τις δύο άδειες έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ η άλλη ανήκει στην «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

    Οι δύο άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), συνολικής ισχύος έως 600MW.

    Ο Όμιλος Κοπελούζου, είχε λάβει ήδη από το 2012 τη μόνη υφιστάμενη άδεια παραγωγής για θαλάσσιο αιολικό πάρκο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα επικρατούσε έντονη φημολογία ότι θα την παραχωρήσει.

    Πηγές κοντά στη συμφωνία αναφέρουν ότι η ΔΕΗ είχε εκφράσει θερμό ενδιαφέρον και έχει και τη δυνατότητα να προχωρήσει την υλοποίηση της απαιτητικής νέας επένδυσης. Άλλε πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε και άλλους επενδυτές στο σχήμα.

    Μέσα στο 2023, η εταιρεία πραγματοποίησε τρεις σημαντικές συμφωνίες που ώθησαν τη διείσδυσή της στην πράσινη παραγωγή ενέργειας.

    Απέκτησε την Enel Romania που διαθέτει 600 MW εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ. συμφώνησε με τον όμιλο Intrakat την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW και απέκτησε έργα έτοιμα και υπό κατασκευή 160 MW και απέκτησε και το υπεράκτιο σταθερής βάσης του ομίλου Κοπελούζου.

    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΓΕΛΟΥ

    ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ SHIPPING ΣΤΗ EUROBANK

    Η 7η θέση, ανάμεσα στους 10 top τραπεζίτες της ναυτιλιακής αγοράς, ανήκει στη Χριστίνα Μαργέλου, σύμφωνα με το Top in Ship Finance 2023, της Lloyd’s List.

    Η επικεφαλής της μονάδας Shipping της Eurobank περιλαμβάνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη λίστα αξιολόγησης της Lloyd’s, που θεωρείται η «ιερή βίβλος» της ναυτιλιακής αγοράς.

    Όπως επισημαίνει η Lloyd’s List, οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει πιο σημαντικές στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής ικανότητας και η Eurobank έχει πλέον καθιερωθεί στην πρώτη θέση των δανειστών, με χαρτοφυλάκιο που έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 3,5 δισ. δολάρια.

    Κύριο χαρακτηριστικό της Χριστίνας Μαργέλου είναι πως παρακολουθεί στενά όλες τις πτυχές των εξελίξεων και βρίσκεται στο πλευρό των πελατών της, όταν αυτοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Και αυτό το αναγνωρίζουν οι αναλυτές της Lloyd’s.

    Όπως έχει δηλώσει η ίδια: «Σε έναν κόσμο περιορισμένων εκπομπών άνθρακα, η δέσμευση για βιωσιμότητα με χρήση βιώσιμης τεχνολογίας θα εξασφαλίσει ένα μακροπρόθεσμο μέλλον για τη ναυτιλία».

    Εστιάζει λοιπόν στην χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών που ανανεώνουν τους στόλους τους -με νεόδμητα και σύγχρονα μεταχειρισμένα πλοία-, και τα οποία πληρούν τα νέα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

    Για την Χριστίνα Μαργέλου η ναυτιλία είναι ο «εθνικός μας πλούτος», που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, βασίζεται σε παραδοσιακές αξίες και σε σχέσεις εμπιστοσύνης.

    «Στην Eurobank υιοθετούμε τις επενδυτικές αρχές των πελατών μας «we act like a shipowner», είμαστε περήφανοι που υπηρετούμε την ελληνόκτητη ναυτιλία, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή κοινότητα του κόσμου. Και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μεθοδική μας ανάπτυξη υποστηρίζοντας τη χώρα Ελλάδα, όπως είναι το καθήκον μας», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο mononews.gr.

    Είναι επικεφαλής της Μονάδας Shipping της Eurobank από τον Φεβρουάριο του 2014.

    Με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Deree College και κάτοχος MSc σε Shipping, Trade and Finance από το Cass Business School, είχε εργαστεί στην Barclays Bank, στην Εμπορική Τράπεζα και στην Alpha Bank, πριν αναλάβει το τιμόνι των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων της Eurobank.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ

    CEO Intrakat

    Αν μία μετοχή σκόρπισε χαμόγελα στους κατόχους της αυτή είναι η Ιντρακάτ του Αλέξανδρου Εξάρχου που έδωσε απόδοση 213% το 2023 με μία μόλις… πτωτική συνεδρίαση τον Δεκέμβριο!

    Με κεφαλαιοποίηση στα 733,6 εκατ. ευρώ, η εταιρεία είναι προφανώς η επόμενη επιλογή για την ένταξή της στον FTSE 25, όταν για παράδειγμα, άλλες εισηγμένες διατηρούνται στον ίδιο δείκτη με κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ…

    Η Ιντρακάτ πρωταγωνίστησε την χρονιά που μας πέρασε. Όταν οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμένακης μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου ανακοίνωναν τον Ιούλιο του 2022 την εξαγορά του 31,7% της Intrakat κανείς δεν περίμενε αυτήν την πορεία, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

    Όμως με ένα μπαράζ κινήσεων, όπως δύο αυξήσεις κεφαλαίου και την εξαγορά της Άκτωρ κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά και να φέρουν επενδυτές στη μετοχή.

    Παρά το deal με την ΔΕΗ για τα αιολικά, ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει εξηγήσει, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία θα επιδιώξει τη συμμετοχή της σε σημαντικό αριθμό έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένοντας αύξηση του ανεκτέλεστου κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ το 2024, και το οποίο συνδυαστικά με το υφιστάμενο αναμένεται να περάσει τα 6 δισ. ευρώ. Επίσης, στοχεύει στον διπλασιασμό του ανεκτέλεστου στη Ρουμανία, καθώς και στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.

    Η συνέχεια στο ταμπλό λοιπόν…

    ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

    ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ

    Ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς διακρίθηκε τουλάχιστον για τρία γεγονότα κατά την περσινή χρονιά. Το πρώτο γεγονός είναι η πώληση δεκατριών πλοίων από τα οποία αποκόμισε σημαντικά οικονομικά έσοδα για την εταιρεία του Star Bulk.

    Το δεύτερο γεγονός είναι η απόφαση του να φέρει για επισκευές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας πλοία, αλλάζοντας την στρατηγική της εταιρείας που παραδοσιακά τα πλοία πήγαιναν για επισκευές στην Πολωνία και στην Τουρκία.

    Το τρίτο γεγονός είναι η πρόταση μέσα στον μήνα Δεκέμβριο που διατύπωσε δημόσια για την εξαγορά της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας Eagle.

    Υπενθυμίζεται ότι η Star Bulk, αγόρασε μεγάλο μέρος του στόλου της σε χαμηλότερες τιμές, επωφελείται από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς για να αποσύρει αρκετά από τα σχετικά παλαιότερα πλοία της. Το Star Bovarius έγινε μέσα στον Δεκέμβριο το 13ο πλοίο που πωλείται φέτος από την εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

    Η Star Bulk, από την πώληση αυτή, κατοχύρωσε κέρδος 18,9 εκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις πλοίων το τρίτο τρίμηνο, ακολουθούμενο από ένα άλλο κέρδος 15,6 εκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις πλοίων το τέταρτο τρίμηνο.

    Οι κινήσεις της Star Bulk, συνέχισαν να είναι εντυπωσιακές. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η εταιρεία αγόρασε δικές της μετοχές αξίας 380 εκατομμυρίων δολαρίων από την Oaktree Capital Management, μειώνοντας το μερίδιο του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού στη Star Bulk στο 7,2%.

    Οι συμφωνίες της Star Bulk επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο τον Δεκέμβριο, όταν η εταιρεία αποκάλυψε την πιο φιλόδοξη κίνηση ανανέωσης μέχρι σήμερα, ανακοινώνοντας σχέδια να απορροφήσει την εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, Eagle Bulk σε μια συμφωνία μετοχών αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εξαγορά της Eagle Bulk, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει μια εταιρεία με στόλο περίπου 170 πλοίων και κεφαλαιοποίηση περίπου 2,1 δισ. δολαρίων, εξακολουθεί να υπόκειται στην έγκριση των μετόχων.

    Στους υφιστάμενους μετόχους της Eagle Bulk περιλαμβάνονται οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανταγωνιστές Danaos Corp και Castor Maritime, οι οποίες κατέχουν αντίστοιχα μερίδια 17% και 15% στην Eagle Bulk.

    ΜΑΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΝΑΣ

    ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ORILINA PROPERTIES

    Ο Μάριος Αποστολίνας, διευθύνων σύμβουλος της Orilina Properties, οδήγησε την ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Μέσω Χ.Α. διατέθηκαν συνολικά 32.200.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ΑΕΕΑΠ που ιδρύθηκε το 2019, με την τελική τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών να φτάνει στο ανώτατο εύρος και να διαμορφώνεται σε 0,95 ευρώ.

    Τα αντληθέντα κεφάλαια ύψους 30 εκατομμυρίων θα εξυπηρετήσουν την χρηματοδότηση των δύο αναπτύξεων που σχεδιάζει η επενδυτική εταιρεία ακινήτων στο Ελληνικό, επένδυση συνολικού ύψους 77,4 εκ ευρώ.

    Από τα κεφάλαια, 27,3 εκατ. θα διατεθούν από την εταιρεία εντός 36 μηνών για την πρώτη επένδυση που αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών συνολικής επιφάνειας ανωδομής που θα ξεπερνά τα 4.900 τ.μ., με υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες, σε συνολικό οικόπεδο επιφανείας 22.795,21 τ.μ..

    Επίσης, 2,5 εκατ. θα διατεθούν εντός 24 μηνών για την δεύτερη επένδυση που αφορά στην ανέγερση ιδιωτικού club συνολικής επιφάνειας ανωδομής 1.340 τ.μ..

    Η Orilina αποτελεί την 14η εταιρεία ακίνητης περιουσίας που εισάγεται στο Χρηματιστήριο και την 4η εταιρεία του συγκεκριμένου κλάδου που πραγματοποιεί εισαγωγή την τελευταία διετία.

    «Η Οrilina ξεκινά την πορεία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ισχυρή μετοχική βάση και σημαντική διασπορά. Διαθέτει ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης που θα υποστηριχθεί από τα αντληθέντα κεφάλαια. Είναι θετικό για την τοπική μας οικονομία και κοινωνία πως τα χρήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα κατευθυνθούν στην ανέγερση νέων κτιρίων – και μάλιστα βιώσιμων αντί σε απλή αλλαγή ιδιοκτησίας υφιστάμενων», δήλωσε ο Μάριος Αποστολίνας, χτυπώντας το καμπανάκι, στις 11 Δεκεμβρίου.

    Εκτός από τον Έλληνα fund manager Τρύφωνα Νάτση, που ίδρυσε την ΑΕΕΑΠ, και τη σύζυγό του Δέσποινα Παντοπούλου, στην αύξηση συμμετείχαν επενδυτές και family offices του εξωτερικού, όπως ο ελβετικός όμιλος Banque Pictet & Cie, που απέκτησε ποσοστό 10,85% στην εταιρεία.

    Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου ανήκει η Banque Pictet & Cie, η 17η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και μέτοχος, πλέον, της Orilina.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    CEO INTRUM

    Σύμφωνα με  τη δραματική ταινία φαντασίας, στις φυλακές των ΗΠΑ, Πράσινο Μίλι ονομάζουν τον διάδρομο που βρίσκεται στην πτέρυγα των μελλοθάνατων και οδηγεί στο δωμάτιο με την ηλεκτρική καρέκλα.

    Θυμάστε άπαντες την περίφημη ταινία με τον Τομ Χανκς που αποτελούσε μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ.

    Ποιος, όμως, διανύει το δικό του «πράσινο μίλι της Intrum» εδώ στην Ελλάδα;

    Μου λένε, ο CEO της Intrum, Γιώργος Γεωργακόπουλος (o άπελπις Ναπολέων ή αλλιώς Γεώργιος ο Α’) που μετά και τη συμπεριφορά του τους τελευταίους μήνες μπήκε στο στόχαστρο της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρείται πλέον persona non grata για τους Σουηδούς.

    Οι Σουηδοί της Intrum, που κατέχει το 80% της ελληνικής Intrum, είναι πρακτικοί όσο και κυνικοί άνθρωποι.

    Έμαθα λοιπόν τις προηγούμενες ημέρες ότι alea jacta est (δηλαδή, ο κύβος ερρίφθη).

    Ο Γεωργακόπουλος «θυσιάζεται» για τη μεγάλη εικόνα και ήδη αποφασίστηκε να προχωρήσει η αναδιάταξη της διοίκησης.

    Ο άνθρωπος που προωθείται να αναλάβει CEO, ήδη εργάζεται στην εταιρεία.

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Ο τελευταίος μήνας του χρόνου ήταν εξαιρετικά δύσκολος για τον -πρώην πλέον- υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είδε τις πολιτικές «μετοχές» του να υποχωρούν δραματικά.

    Η έξαρση της εγκληματικότητας, οι θάνατοι τριών αστυνομικών μέσα σε λίγες ημέρες, η οπαδική βία που έκανε την εμφάνισή της με τον πιο σκληρό τρόπο στου Ρέντη, στις 7 Δεκεμβρίου, τα γλέντια βαρυποινιτών μέσα στον Κορυδαλλό, κατά παράβαση κάθε κανόνα, ήταν ορισμένα από γεγονότα που έκαναν τον Γιάννη Οικονόμου να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

    Την ίδια στιγμή στις τάξεις της Αστυνομίας επικρατούσε προβληματισμός για το έργο του υπουργού στη Λ. Κατεχάκη.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιάννης Οικονόμου χρεώθηκε την αδυναμία οργάνωσης των διωκτικών αρχών για να αντιμετωπίσουν τα απανωτά κρούσματα βίας τα οποία προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες.

    Τα σοβαρά επεισόδια στου Ρέντη, που έφεραν τον θάνατο του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη, ήταν η κορυφή του παγόβουνου της οπαδικής βίας, αφού τις προηγούμενες εβδομάδες στα γήπεδα «μύριζε μπαρούτι», με ευθύνη και της Αστυνομίας.

    Αλλωστε, από τον περασμένο Αύγουστο, με το θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, οι ευθύνες έπεσαν στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Οικονόμου ήταν έτοιμος να παραιτηθεί μετά τον τραυματισμό με φωτοβολίδα του αστυνομικού στου Ρέντη. Οι γρήγορες συλλήψεις που έγιναν έδωσαν παράταση στη θητεία του στη Λ. Κατεχάκη, όμως το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία άσκησε πίεση στον υπουργό.

    Η ασφάλεια είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και τη νέα χρονιά και ο κ. Οικονόμου δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της θέσης στην οποία βρισκόταν.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.