• Business

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στρατηγική ανάπτυξης και σε υπεράκτια-Κυριαρχία στις ΑΠΕ

    Γιώργος Στάσσης, ΔΕΗ - Κωνσταντίνος Μαύρος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες

    Γιώργος Στάσσης, ΔΕΗ – Κωνσταντίνος Μαύρος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες


    Με μια ακόμη σημαντική κίνηση στο κλείσιμο της χρονιάς, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει το αναπτυξιακό ρόλο της στις ΑΠΕ, αποκτώντας ένα από τα δύο πιλοτικά υπεράκτια που πρόκειται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

    Όταν πριν δύο χρόνια με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας στην πράσινη παραγωγή ενέργειας, και ο στόχος για πράσινα EBITDA στο 40% των συνολικών EBITDA, λίγοι πίστεψαν ότι πράγματι η εταιρεία μπορούσε να τα καταφέρει.

    Ωστόσο, 25 μήνες μετά, και παρότι μια απρόβλεπτη ενεργειακή κρίση έφερε τα πάνω κάτω, η ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση και ο ικανότατος Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος  στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατάφεραν να αποδείξουν ότι η ΔΕΗ μπορούσε να γίνει πράσινη. Σήμερα με 1320 MW σε λειτουργία σε Ελλάδα και εξωτερικό και με παρουσία σε όλες τις τεχνολογίες, από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά μέχρι αιολικά και σύντομα και υπεράκτια, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η ελληνική εταιρεία με την μεγαλύτερη παραγωγική ισχύ ΑΠΕ εν λειτουργία.

    Η πώληση του υπεράκτιου πάρκου σταθερής βάσης του ομίλου Κοπελούζου, ισχύος 216 MW, στη ΔΕΗ φέρνει την εταιρεία στην αιχμή των εξελίξεων και στα υπεράκτια πάρκα. Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα ήταν 15 εκ. ευρώ, με τμηματική καταβολή ανάλογα με την εξέλιξη του έργου.

    Η συμφωνία αφορά την απόκτηση από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μετοχών της εταιρείας «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» που διαθέτει την Άδεια Παραγωγής για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο (ΥΑΠ) 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καταστεί μοναδικός μέτοχός της «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.», με την πλευρά Κοπελούζου να συνεχίζει να αναπτύσσει το project το οποίο βρίσκεται στην πορεία για την υλοποίησή του ως πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο με πακτωμένες (και όχι πλωτές) ανεμογεννήτριες.

    Η «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» διαθέτει από τα μέσα Νοεμβρίου μία από τις δύο άδειες έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα , ενώ η άλλη ανήκει στην «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Οι δύο άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), συνολικής ισχύος έως 600MW.

    Ο Όμιλος Κοπελούζου, είχε λάβει ήδη από το 2012 τη μόνη υφιστάμενη άδεια παραγωγής για θαλάσσιο αιολικό πάρκο,  ωστόσο το τελευταίο διάστημα επικρατούσε έντονη φημολογία ότι θα την παραχωρήσει.

    Πηγές κοντά στη συμφωνία αναφέρουν ότι η ΔΕΗ είχε εκφράσει θερμό ενδιαφέρον και έχει και τη δυνατότητα να προχωρήσει την υλοποίηση της απαιτητικής νέας επένδυσης. Άλλε πηγές αναφέρουν, ότι είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε και άλλους επενδυτές στο σχήμα.

    Η στρατηγική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

    Στόχος της ΔΕΗ είναι να καταστεί ηγέτιδα δύναμη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.   Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μάυρος, εκτελώντας τη στρατηγική της ΔΕΗ, έχει καταφέρει να κάνει τη θυγατρική της ΔΕΗ να ηγείται της κούρσας ανάπτυξης στις ΑΠΕ, και ξεκινώντας από το μηδέν πριν μερικά χρόνια σήμερα να είναι η ελληνική εταιρεία που συγκεντρώνει τις περισσότερες ΑΠΕ σε λειτουργία.

      Αυτό το πέτυχε τόσο με οργανική ανάπτυξη εντός χρονοδιαγραμμάτων όσο και με εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ανάπτυξη στα υπεράκτια αποτελούσε στόχο της ΔΕΗ και ξεκίνησε με την απόκτηση ενός από τα δύο πιλοτικά έργα, που θα υλοποιηθούν πρώτα. Το έργο αυτό είναι στέρεης βάσης, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί μέσα στο 2024 και στα πλωτά αιολικά, για τα οποία η τεχνολογία σήμερα εξελίσσεται.  Μέσα στο 2024 αναμένονται και άλλες εξαγορές αυτή τη φορά στη Βουλγαρία και η ανάπτυξη της εταιρεία αναμένεται να κλιμακωθεί.

    Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό άξονα στην πολιτική της ΔΕΗ τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Στόχος της εισηγμένης είναι να φτάσει έχει συνολικά πράσινα EBITDA (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) στο 40% των συνολικών κερδών του  2026, δηλαδή 600 εκ. ευρώ. Ωστόσο, ο αρχικός αυτός στόχος μπορεί να έρθει και από το 2024 ή το 2025. Σύμφωνα με αναλυτές, το 26% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ έως το 2024 και το 35% έως το 2025 θα προέρχονται από ΑΠΕ  και αυτό θα αντιστοιχεί, σύμφωνα με αναλυτές, σε ένα εκτιμώμενο EBITDA 660 εκατ. ευρώ και 737 εκατ. ευρώ το 2024 και το 2025 αντίστοιχα. Και μόνο τα νούμερα αυτά εκτινάσσουν την αποτίμηση της ΔΕΗ σε πολλαπλάσια από τα σημερινά επίπεδα.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα- Τι έγινε το 2023

    Σημειώνεται ότι ολόκληρο το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ύψους 5,3 δισ. την επόμενη τριετία, στοχεύει στα 8,1 πράσινα GW το 2026, μαζί με τα υδροηλεκτρικά.

    Παρά την καθυστέρηση κατά δύο χρόνια της απολιγνιτοποίησης, τα πράσινα έργα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκτελούνται με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ενώ η εξαγορά της Enel Romania επεκτείνει στο εξωτερικό, την παραγωγή ΑΠΕ της εταιρείας.

    Μέσα στο 2023, η εταιρεία πραγματοποίησε τρεις σημαντικές συμφωνίες που ώθησαν τη διείσδυσή της στην πράσινη παραγωγή ενέργειας. Απέκτησε την Enel Romania που διαθέτει 600 MW εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ. συμφώνησε με τον όμιλο Intrakat  την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW και απέκτησε έργα έτοιμα και υπό κατασκευή 160 MW και απέκτησε και το υπεράκτιο σταθερής βάσης του ομίλου Κοπελούζου.

    Πλέον η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ αυξάνεται στα 720 MW και μαζί με τη Ρουμανία ξεπερνά τα 1,3 GW και γίνεται η   μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στις ΑΠΕ  ενώ ο στόχος του 1 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα σε λειτουργία έρχεται πιο κοντά. Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο νέων έργω η ΔΕΗ πλέον έχει 1,3 GW υπό κατασκευή και σε δημοπράτηση και 2,6 GW μαζί με τη Ρουμανία.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Συμφωνία με Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για εξαγορά του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου Αλεξανδρούπολης

    Στρατηγική συνεργασία Intrakat – ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ερχονται επενδύσεις πάνω από €1 δισ.

    Σε λειτουργία το νέο μικρό υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Μακροχώρι ΙΙ στην Ημαθία



    ΣΧΟΛΙΑ