• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    5 Ιουνίου 2022


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers, των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Μάιο του 2022 η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και οι χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Βαγγέλης Μαρινάκης, επιχειρηματίας-εφοπλιστής

    Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης, Αλέξανδρος Εξάρχου, επιχειρηματίες Ελλάκτωρ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO Mytilineos

    Χριστίνα Μαργέλου, επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Eurobank

     

    Χαμένοι

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου ΤΙΤΑΝ

    Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

    Φωκίων Καραβίας

    CEO Eurobank

    Το κατάλληλο timing εκμεταλλεύτηκε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, και έδωσε το σήμα, την Τρίτη 31 Μαΐου, για την έκδοση senior preferred ομολόγου, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ.

    Η Eurobank άνοιξε πρώτη τον νέο κύκλο εξόδου στις αγορές με την έκδοση του υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομολόγου που είναι διάρκειας 33 μηνων και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 650 εκατ. ευρώ, με το 52% να προέρχεται από ξένους επενδυτές.

    Η πρωτοβουλία αυτή αφ’ ενός μεν δίνει την ευχέρεια για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων και αφ’ ετέρου εντάσσεται στο πλαίσιο των αναγκών που δημιουργεί η οδηγία για τα MREL. Τα οποία αφορούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επαρκής ικανότητα για την απορρόφηση ζημιών.

    Μάλιστα ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ανέφερε στο mononews.gr για το timing της έκδοσης «προχωρήσαμε, διότι δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν πολύ καλά».

    Και θα πρέπει να σημειωθεί πως το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν έντονο: το ελάχιστο της έκδοσης ήταν 350 εκατ. ευρώ κι οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 650 εκατ. ευρώ, με την Fairfax, του βασικού μετόχου της Eurobank Πρεμ Γουάτσα, να ζητά να συμμετάσχει με 225 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό σε τι βαθμό ικανοποιήθηκε.

    Το νέο ομόλογο βγήκε μεν με «κουπόνι» στο 4,375% αλλά η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 4,5%. Η διαφορά αυτή έγκειται στο γεγονός ότι το senior preferred ομόλογο δεν βγήκε στο 100% της ονομαστικής του αξίας, αλλά στο 99,812. Με άλλα λόγια οι επενδυτές έδωσαν 499,006 εκατ. ευρώ και θα εισπράξουν στη λήξη του ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και τους τόκους που αντιστοιχούν σε 21,875 εκατ. ευρώ. Η έκδοση μπορεί να ανακληθεί έναν χρόνο πρίν από τη λήξη της που είναι στις 9 Μαρτίου του 2025. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 9η Ιουνίου και η διαπραγμάτευση θα γίνεται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

    Παύλος Μυλωνάς

    Η επαναφορά της Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη MSCI -δύο χρόνια μετά την έξοδό της, τον Μάιο του 2020- ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον CEO της ΕΤΕ, Παύλο Μυλωνά, και το κέρδισε.

    Η πρόκληση να επανέλθει η μετοχή της στον διεθνή επενδυτικό δείκτη ήταν μεγάλη και το κίνητρο ουσιαστικό για να κερδίσει και πάλι η τράπεζα την προβολή της στα διεθνή επενδυτικά κέντρα.

    Αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, ο οικονομολόγος Παύλος Μυλωνάς –που έχει πτυχίο στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Brown και διδακτορικό από το Princeton- εργάστηκε, μαζί με την ομάδα του, με μέθοδο, επιμονή και συνέπεια για την αλλαγή της οικονομικής εικόνας και τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας, κάτι που έκανε μεγάλη αίσθηση στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών.

    Ο ίδιος είναι άνθρωπος χαμηλού προφίλ που όμως διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς αγορές και έχει εδραιωμένες σχέσεις με μεγάλους επενδυτές.

    Τα δύο τελευταία χρόνια εστίασε στον στρατηγικό μετασχηματισμό της Εθνικής και η τράπεζα προχώρησε στην αναθεώρηση του μοντέλου λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών της και έχει πετύχει μία εντυπωσιακή μετάβαση στα ψηφιακά κανάλια, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα η ΕΤΕ απαγκιστρώθηκε από τη νοοτροπία και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, και ενδυνάμωσε το στελεχιακό δυναμικό της με «νέο αίμα».

    Ξένοι διαχειριστές με τους οποίους συνομιλεί τακτικά μαζί τους ο Παύλος Μυλωνάς εκτιμούν ότι ο CEO της τράπεζας θα πετύχει φέτος έξι στόχους: να μειώσει περαιτέρω τα «κόκκινα» δάνεια και να πετύχει δείκτη καθυστερήσεων κοντά στο 3%, την ενίσχυση των κεφαλαίων μέσω της κερδοφορίας και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, νέες χορηγήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ το χρόνο, ετήσια αύξηση κατά 10% των εσόδων από προμήθειες, μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα σε επίπεδα κάτω του 47%, με παράλληλες επενδύσεις στην τεχνολογία, μείωση του κόστος ρίσκου κάτω από 60 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επιτρέψει τους δείκτες κερδοφορίας να κινηθούν με ετήσιο ρυθμό 10% από 8,1% το 2021.

    Βαγγέλης Μαρινάκης

    Επιχειρηματίας-εφοπλιστής

    Το ένστικτο του νικητή είναι που οδηγεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε ξεχωριστές επιτυχίες. Εντός αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων, αφού ο 55χρονος Έλληνας εφοπλιστής αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα, έχοντας ένα παραφορτωμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων. Από την ποντοπόρο ναυτιλία μέχρι τα media και από το ποδόσφαιρο μέχρι τις επιχειρηματικές συμμετοχές.

    Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο φετινός Μάιος ήταν μήνας γεμάτος «θαύματα»… Τουλάχιστον με επικοινωνιακούς όρους το μεγάλο «μπαμ» ήρθε από τη Βρετανία. Συνδυάζοντας όμως μια μεγάλη ποδοσφαιρική επιτυχία με εξαιρετικά σημαντικά οικονομικά οφέλη.

    Στο κεντρικό σημείο του κάδρου των εξελίξεων βρέθηκε η ιστορική ομάδα της Νότιγχαμ Φόρεστ. Η οποία πριν από 5 χρόνια εξαγοράστηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη έναντι 40 εκατ. ευρώ και στις 29 Μαΐου κατάφερε να ανεβεί από τη δεύτερη κατηγορία στη χρυσοφόρα αγγλική Πρέμιερ Λίγκ.

    Ο άθλος αυτός μεταφράζεται σε τουλάχιστον 170 εκατ. λίρες στερλίνες, που ισοδυναμούν με 200 εκατ. ευρώ. Και τούτο γιατί, όπως υπολογίζεται από βρετανούς αναλυτές, μία σεζόν στην Πρέμιερ Λίγκ φέρνει 90 εκατ. λίρες επιπλέον έσοδα. Ενώ ακόμη κι αν η ομάδα υποβιβαστεί στο τέλος της περιόδου, έχει λαμβάνειν άλλα 80 εκατ. λίρες στο αμέσως επόμενο διετές διάστημα. Αν βέβαια παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας, τότε τα συνολικά έσοδα σε βάθος τριετίας μπορεί να φτάσουν και στα 300 εκατ. λίρες (352,5 εκατ. ευρώ)…

    Ο στόχος Μαρινάκη είναι πάντως για ψηλότερα, αφού όπως τόνισε στους οπαδούς της ομάδας: «Επιστρέψαμε και πάμε για τρόπαια. Τίποτα δεν είναι αδύνατο για μένα. Αν δείτε τι έχω κάνει στη ζωή μου, τίποτε δεν είναι αδύνατο. Πρέπει να είστε υπομονετικοί και θα δείτε τι έχουμε για τη συνέχεια. Ετοιμαστείτε για τρόπαια».

    Όλα αυτά με φόντο τη Νότιγχαμ Φόρεστ που ιδρύθηκε το 1865 και το γήπεδό της ήταν το πρώτο που τοποθετήθηκαν δίχτυα στα γκολπόστ. Για πρώτη φορά, επίσης, σε δικό της αγώνα χρησιμοποιήθηκε σφυρίχτρα από διαιτητή. Καθώς έως τότε (δεκαετία του 1870) οι διαιτητές είχαν ένα σημαιάκι, όπως οι επόπτες…

    Πέραν τούτων ακόμη και επί ελληνικού… ποδοσφαιρικού εδάφους, αίσθηση δημιούργησε η συμφωνία Μαρινάκη-Μιχάλη Τσαμάζ, που έγινε μέσα στον Μάιο. Με βάση την οποία τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού πάνε για τα επόμενα τρία χρόνια στην Cosmote TV. Με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 54 εκατ. ευρώ. Μακράν το μεγαλύτερο, για την εμπορικότερη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, που και φέτος κατέκτησε. Έχοντας ως (κερδοφόρα) ΠΑΕ ένα ενεργητικό που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Στο «μέτωπο» της ναυτιλίας, εντός του Μαΐου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου εφετινού τριμήνου της Capital Product Partners. Η εταιρεία του Μαρινάκη, που είναι εισηγμένη στην αμερικανική αγορά του Nasdaq και έχει χρηματιστηριακή αξία 300 εκατ. δολαρίων, παρουσίασε καθαρά κέρδη 25,1 εκατ. δολαρίων. Υπερδιπλάσια από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021

    Επίσης, στα μέσα Μαΐου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξαγόρασε τέσσερα δεξαμενόπλοια που από την τράπεζα ING Bank, αιφνιδιάζοντας τη ναυτιλιακή αγορά. Πρόκειται για πλοία που ανήκαν σε ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία, τα οποία κατασχέθηκαν λόγω εκκρεμών οικονομικών προβλημάτων και περιήλθαν στην κατοχή της τράπεζας. Η αξία του συγκεκριμένου deal ήταν 240 εκατ. δολάρια.. Ακόμη ένα επιχειρηματικό Bingo για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, από τα συνολικά τέσσερα που έκανε μέσα στο Μάιο…

    Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου

    Επιχειρηματίες, Ελλάκτωρ

    Αμφισβητήθηκαν στην αρχή, στη συνέχεια τους λοιδόρησαν και στο τέλος νίκησαν…

    Κάπως έτσι εξελίχθηκε, σε αδρές γραμμές, μια από τις μεγαλύτερες και τις πιο σκληρές επιχειρηματικές κόντρες των τελευταίων ετών, που έλαβε χώρα στο… εσωτερικό του ομίλου της Ελλάκτωρ.

    Με σημαντικές μπίζνες στη ναυτιλία, τη διύλιση πετρελαίου, την ενέργεια, τις βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και το ποδόσφαιρο (με τον Αστέρα Τρίπολης) το δίδυμο των παλαιών καπεταναίων Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη αποδείχθηκε ότι ξέρει να βγάζει να βγάζει λεφτά. Πολλά λεφτά και σχετικά γρήγορα. Αφού από το μεγάλο «στοίχημα» με την Ελλάκτωρ μετράνε καθαρά κέρδη 63 εκατ. ευρώ και μάλιστα μέσα σε ενάμιση χρόνο…

    Εμπνευστής της ιδέας να εμπλακούν μετοχικά στον πολυσυζητημένο επιχειρηματικό όμιλο με τα 2,8 δισ. ενεργητικό ήταν ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο οποίος ως πρώην CEO της θυγατρικής Άκτωρ γνώριζε άριστα την αγορά των κατασκευών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γνώριζε επίσης και τις «κρυμμένες» υπεραξίες που αργά ή γρήγορα θα αναδειχθούν.

    Δική του έμπνευση ήταν η ιδέα να αγοράσουν οι Μπάκος-Καϋμενάκης, τον Δεκέμβριο του 2020, το ποσοστό που είχε στην Ελλάκτωρ το αμερικανικό fund της Farallon (από ενέχυρα των αδελφών Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση). Στις αρχικές αγορές προστέθηκαν και άλλες, ακολούθησε η διευρυμένη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ και εν τέλει έφτασαν να κατέχουν το 31% των μετοχών του ομίλου. Δαπανώντας 126 εκατ. ευρώ και διαλύοντας εν τοις πράγμασι τα «επιχειρήματα» εκείνων που έλεγαν ότι δεν διαθέτουν ρευστότητα.

    Εκτός όμως από ρευστότητα, το δίδυμο των εφοπλιστών είχε τη επιμονή και την αποφασιστικότητα να αναμετρηθεί με την πανίσχυρη αντίπαλη πλευρά των Ολλανδών της Reggeborgh.

    To αδιέξοδο έμοιαζε ανυπέρβλητο, ώσπου την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ήρθε σαν… από μηχανής θεός η Μότορ Όιλ. Κλείνοντας το πολύπλευρο deal για την εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής των Μπάκου-Καϋμενάκη, μαζί με την εξαγορά του 75% του επιχειρηματικού βραχίονα της Ελλάκτωρ στις ΑΠΕ (την παλαιά «Άνεμος»).

    Οι εφοπλιστές παραχώρησαν στην Μότορ Όιλ το 29,87% έναντι συνολικού τιμήματος 182 εκατ. ευρώ (1,75 ευρώ ανά μετοχή). Ενώ θα εισπράξουν κι άλλα 7 εκατ. ευρώ από το υπόλοιπο των μετοχών που κατέχουν και θα δοθούν στη διαδικασία της επικείμενης δημόσια πρότασης. Σύνολο δηλαδή 189 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 126 εκατ. ευρώ του κόστους κτήσης. Με άλλα λόγια υπεραξίες της τάξεως του 50%, που βάζουν τα γυαλιά σε όσους τους αμφισβήτησαν.

    Η νέα και σημαντική αυτή ρευστότητα πιστεύεται ότι θα κατευθυνθεί σε κάποιον επόμενο επιχειρηματικό στόχο. Που επί του παρόντος φαίνεται να αναζητείται…

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Πρόεδρος και CEO Mytilineos

    Ένα από το κορυφαία πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν (και πρωταγωνιστούν) στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Τον μήνα που μας πέρασε, τον Μάιο, η μετοχή της Mytilineos ενετάχθη στον διεθνή επενδυτικό δείκτη MSCI, μαζί με την Εθνική. Περισσότερο από 2,42 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου, στις 31 Μαΐου που έλαβε χώρα το rebalancing, στη μετοχή πραγματοποιήθηκε τζίρος 134 εκατ. ευρώ. Ήδη στην εισηγμένη έχει αρχίσει να επενδύει, μεταξύ άλλων, το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). Πρόκειται για ένα θηριώδες fund που ανήκει στο Εμιράτο του Abu Dhabi, το οποίο επενδύει κατεξοχήν σε δεικτοβαρείς μετοχές.

    Σε κάθε περίπτωση ο Μυτιληναίος προσελκύει μεγάλης κλάσης επενδυτικά κεφάλαια. Είναι από τις πρώτες εισηγμένες και πολλές φορές προηγείται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων κάθε περιόδου (πρώτο τρίμηνο, δεύτερο τρίμηνο, εξάμηνο κ.ά.). Η διαφορά, όμως, είναι τα νούμερα τα οποία ανακοινώνει.

    Πέρα από αυτό, οι επενδυτές εκτιμούν την ειλικρίνια του βασικού μετόχου, κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου. Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, εάν δεν συνέβαιναν αυτή τη στιγμή τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη ημέρα, η Mytilineos θα προχωρούσε σε θετική αναθεώρηση του guidance για τα αποτελέσματα του 2022.

    «Εάν δεν το κάνουμε» (αναθεώρηση του guidance), «αυτό δε θα γίνει καθαρά για λόγους συντηρητικούς επειδή ζούμε στην εποχή που ζούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

    Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι, παρά την κρίση, η εταιρεία επέδειξε τρομερή ανθεκτικότητα και σήμερα είναι σε θέση να προβλέψει ότι ο στόχος για διπλασιασμό των κερδών του 2022 σε σχέση με το 2020 όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά επιπλέον η Mytilineos θα υπερβεί το όριο των 260 εκατ. ευρώ.

    Χριστίνα Μαργέλου

    Επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Eurobank

    Η Χριστίνα Μαργέλου, επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Eurobank, είναι η τραπεζίτισσα που έφερε την τράπεζα στην πρώτη θέση στα δάνεια προς τη ναυτιλία.

    Πέρυσι το χαρτοφυλάκιο της Eurobank αυξήθηκε κατά 768 εκατ δολάρια (+29,4% σε σύγκριση με το 2020), μία επιτυχία που έχει την σφραγίδα της Χριστίνας Μαργέλου, την οποία εμπιστεύονται οι Έλληνες εφοπλιστές.

    Σύμφωνα με την  έκθεση του διεθνούς φορέα Petrofin Research, η άνοδος της Eurobank είναι «εντυπωσιακή», καθώς η  τράπεζα ανέβηκε τέσσερις θέσεις στη γενική κατάταξη μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Πρώτη στην Ελλάδα και δεύτερη διεθνώς.

    «Στην Eurobank εστιάζουμε στον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί η ναυτιλία και υιοθετούμε τις επενδυτικές αρχές των πελατών μας, we act like a shipowner» δήλωσε στο mononews.gr η Χριστίνα Μαργέλου.

    Όπως λέει: διαθέτουμε υψηλής ποιότητας πελατολόγιο, χτίζουμε στρατηγικές σχέσεις και αναπτύσσουμε συνεργασίες χρηματοδοτώντας διαχρονικά και αδιάκοπα αγορές πλοίων. Οι καλές επενδύσεις γίνονται, κυρίως, στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς (counter-cyclical investments), όπως ήταν η τελευταία επταετία σε όλους σχεδόν τους ναυτιλιακούς τομείς. Και μπορεί σε αυτές  τις εποχές, οι συνθήκες δανεισμού να είναι πιο δύσκολες, καθώς δεν υπάρχει επαρκής κερδοφορία των χρηματοδοτούμενων πλοίων, όμως συχνά αποδεικνύονται οι πιο κερδοφόρες.

    Η Χριστίνα Μαργέλου είναι επικεφαλής της Μονάδας Shipping της Eurobank από τον Φεβρουάριο του 2014. Προηγουμένως είχε εργαστεί στην Barclays Bank, στην Εμπορική Τράπεζα και στην Alpha Bank.

    Τo συνολικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου Eurobank προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ανήλθε σε 3,38 δισ. δολ. που αντιστοιχεί περίπου στο 6,43% της συνολικής δανειακής έκθεσης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως.

    Όπως λέει η Χριστίνα Μαργέλου, για τους Έλληνες η ναυτιλία είναι ο φυσικός μας χώρος, «ο εθνικός μας πλούτος», στην Eurobank είμαστε περήφανοι που υπηρετούμε την ελληνόκτητη ναυτιλία, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή κοινότητα του κόσμου. Και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μεθοδική μας ανάπτυξη υποστηρίζοντας τη χώρα Ελλάδα, όπως είναι το καθήκον μας.

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

    Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου ΤΙΤΑΝ

    Μεγάλο κομμάτι της αγοράς ακολουθεί τα παραδοσιακά τζάκια της άλλοτε οδού Σοφοκλέους και τώρα της Λεωφόρου Αθηνών. Τρανταχτά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ανάπτυξη παραδοσιακών βιομηχανιών. Μία από αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος που ηγείται αυτής.

    Ο παράλληλα πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Παπαλεξόπουλος, ίσως απορροφημένος από τον «συνδικαλιστικό» του ρόλο και μεταξύ διεκδικήσεων με την κυβέρνηση που συνήθως άπτονται του ενεργειακού κόστους ή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του βασικού μισθού, ίσως δεν παρακολουθεί όσο στενά χρειάζεται την πορεία της μετοχής του. Άλλωστε, δεν είναι και… δίπλα η οδός Ξενοφώντος με τα Πατήσια, όπου και η φυσική έδρα της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Αμφιβάλλουμε αν γνωρίζει ότι λίγα μέτρα από τον όμιλο, επί της οδού Πατησίων υπάρχει το ζαχαροπλαστείο Χαρά με τα περίφημα παγωτά «Σικάγο»…

    Σικάγο; Οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι έρχεται ύφεση. Ίσως αυτό γνώριζε η Fidelity και ξεκίνησε το ξήλωμα της συμμετοχής της στη μετοχή της Τιτάν, που πλέον διαμορφώνεται κάτω από 10%.

    Μετά τα 12,70, η μετοχή υποχωρεί σφόδρα απογοητεύοντας ακόμα και τους πιο πιστούς της οπαδούς κλείνοντας σχεδόν καθημερινά στα χαμηλά ενδοσυνεδριακά επίπεδα.

    Για την ιστορία τα χαμηλά 52 εβδομάδων εντοπίζονται στα 11,64 ευρώ και η Eurobank κατέβασε την τιμή στόχο στα 17,90 ευρώ από 20 πριν.

    Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η μείωση της τιμής-στόχου αντικατοπτρίζει τις χαμηλότερες εκτιμήσεις της για τα EBITDA της εταιρείας αλλά και τις χαμηλότερες αποτιμήσεις των ανταγωνιστών της.

    Η χρηματιστηριακή διατηρεί, ωστόσο. θετική στάση για την εταιρεία, ενώ αναμένει να επαναξιολογήσει τη στάση της μετά τη βελτίωση της «ορατότητα» όσον αφορά το κόστος εισροών της εταιρείας.

    Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

    Ύστερα από τα πολύ αδύναμα αποτελέσματα του 2021 και τη συνεχόμενη πτωτική κίνηση της μετοχής, η Πετρόπουλος ΑΕΒΕ προσπαθεί να βρει σανίδα σωτηρίας στον εν εξελίξει διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών για την προμήθεια 770 πράσινων λεωφορείων στον οποίο και συμμετέχει.

    Αλλά ακόμα και εκεί ο Όμιλος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, καθώς, όπως έχει ήδη αναδείξει το mononews τα κινεζικά λεωφορεία της BYD, που θέλει να προμηθεύσει η Πετρόπουλος ΑΕΒΕ στη χώρα μας προκαλούν σημαντικές αντιδράσεις στην Ολλανδία και προβλήματα υγείας σε Κινέζους πολίτες.

    Όσον αφορά την Ολλανδία η εταιρεία Keolis έχει αγοράσει 245 λεωφορεία, τα οποία ωστόσο είναι ελαττωματικά σε βαθμό που να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τα δρομολόγια. Μάλιστα γίνεται λόγος για φρένα που δε λειτουργούν και για τιμόνια που στρίβουν αυτόματα με αποτέλεσμα τα οχήματα να έχουν αποσυρθεί για να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις.

    Ο ίδιος ο CEO της Keolis, Alex Rentier, έχει παραδεχτεί την ύπαρξη των προβλημάτων, ενώ το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Ολλανδίας αντιδρά και οι οδηγοί δηλώνουν πως τρομοκρατούνται στην ιδέα του να οδηγήσουν τα λεωφορεία της BYD.

    Σχετικά με την Κίνα, ειδική έκθεση της Goldman Sachs επισημαίνει πως η λειτουργία εργοστασίων της BYD πλησίον της πόλης Τσανγκσά προκαλεί ρινορραγίες, ενώ εκπέμπονται ουσίες που προκαλούν καρκίνο και επικίνδυνες μεταλλάξεις.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα, δε, για τη χρήση του 2021 είναι κάτι περισσότερο από αποθαρρυντικά καθώς καταγράφεται σε ετήσια βάση μείωση στα EBITDA κατά 42,86%, ενώ τα κέρδη προ φόρων έχουν μειωθεί κατά 45,8%.

    Επιπλέον, η μετοχή του Ομίλου ΠΕΤΡΟ 0,94% 8,62, από τα 8,32 ευρώ τα τέλη Μαρτίου, διαπραγματεύεται στα 6,5 ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.