• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    11 Ιανουαρίου 2021


    To mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Δεκέμβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Άλεξ Φωτακίδης, Επικεφαλής του CVC Capital στην Ελλάδα

    Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και CEO Energean Oil & Gas

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος Aegean Airlines

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και CEO Ομίλου ΟΤΕ

    Χαμένοι

    Θεόφιλος Πριόβολος, Εφοπλιστής

    Εταιρείες ταχυμεταφορών – courier

    Κυριάκος Βελόπουλος, Βουλευτής, Πρόεδρος της Κ.Ο. Ελληνική Λύση

    Παύλος Μυλωνάς

    CEO Εθνικής Τράπεζας

    Η Εθνική Τράπεζα μέσα στον Δεκέμβριο ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, που έχει λάβει πολύ καλό rating και έχει ως στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 60%, και επίσης ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή περί τα 750-800 άτομα.

    Ο CEO της Εθνικής, κ. Παύλος Μυλωνάς, έχει δηλώσει ότι με την τιτλοποίηση η ΕΤΕ περιορίζει τον δείκτη NPE κάτω από το 15% και μειώνει το απόθεμα των προβληματικών δανείων κατά 60%. Τα 3 δισ. ευρώ από τα 6,1 δισ. ευρώ της τιτλοποίησης είναι δάνεια υψηλής διαβάθμισης για τα οποία ισχύει η εγγύηση του Δημοσίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ, η τιτλοποίηση περιλαμβάνει 190.000 «κόκκινα δάνεια» 80.000 δανειοληπτών, με το 90% να έχουν εγγύηση σε ακίνητα. Το 77% των δανείων του project Frontier είναι στεγαστικά, το 18% επιχειρηματικά και το 5% καταναλωτικά. Με την τιτλοποίηση, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής, από τα 10 δισ. ευρώ, θα περιοριστούν σε λιγότερα από 4 δισ. ευρώ.

    Επίσης μέσα στον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο προσέφερε μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus 150.000 ευρώ. Χρήση του προγράμματος έκαναν περίπου 750-800 εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν πέντε επιλογές αποχώρησης, δηλαδή είτε έλαβαν το ποσό που τους αναλογούσε και αποχώρησαν στο τέλος του 2020, είτε έκαναν χρήση μακροχρόνιας άδειας διάρκειας 2, 3, 4 ή 5 ετών.

    Παράλληλα η ΕΤΕ δρομολόγησε και το κλείσιμο 40 καταστημάτων (και γραφείων συναλλαγών) στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Αλεξ Φωτακίδης

    Επικεφαλής του CVC Capital στην Ελλάδα

    Ηγείται της ομάδας του CVC Capital στην Ελλάδα, το οποίο στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ελληνική αγορά τροφίμων: την εξαγορά του ομίλου Vivartia, ο οποίος διαθέτει κορυφαίες εταιρείες όπως η ΔΕΛΤΑ, η Μπάρμπα Στάθης και τα Goody’s-Everest, έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 600 εκατ. ευρώ. Κάτι που τον καθιστά αυτοδικαίως έναν από τους «winners» του μήνα που πέρασε.

    Ο λόγος για τον Άλεξ Φωτακίδη, τον Έλληνα μάνατζερ που εξελίσσεται σε βασικό παίκτη της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής.

    Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν σκληρό διαπραγματευτή, ο οποίος ξέρει να διακρίνει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Πριν από λίγους μήνες εγκατέλειψε το Λονδίνο, όπου διέμενε μόνιμα, και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις επενδύσεις του αμερικάνικου fund στην χώρα μας (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ, μαρίνες και Skroutz.gr) αλλά και να αναζητήσει νέες… Κάτι που υπογράμμισε δημόσια και ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε μια σειρά από κλάδους.

    «Υπάρχει τεράστια προοπτική και είμαστε ικανοποιημένοι που βρισκόμαστε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του συνεδρίου του Capital Link, σπεύδοντας να τονίσει πως «η Ελλάδα πλέον έχει μπει στον χάρτη του CVC».

    Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στο CVC και στον κ. Φωτακίδη, αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επόμενο «χτύπημά» του, αλλά και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Με δεδομένο πως το αμερικάνικο fund φέρεται πρόθυμο να «ρίξει» άλλο 1 δισ. ευρώ στη χώρα μας το επόμενο διάστημα…

    Μαθιός Ρήγας

    Πρόεδρος και CEO Energean Oil & Gas

    Τον τελευταίο μήνα του 2020 η Energean Oil & Gas ολοκλήρωσε δύο σημαντικές εξαγορές που ενισχύουν σημαντικά τη θέση της στον κλάδο του πετρελαίου διεθνώς και βάζουν τις βάσεις για την περαιτέρω μεγέθυνση της εταιρείας.

    Επενδύοντας κεφάλαια ύψους 685 εκατ. ευρώ, η εταιρεία πέτυχε την εξαγορά της Edison και την απόκτηση του υπολοίπου 30% της θυγατρικής της στο Ισραήλ και έτσι να αυξήσει τα αποθέματά της στo 1 δισεκατομμύριο βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, εκ των οποίων το 80% είναι φυσικό αέριο.

    Πλέον βρίσκεται σε ένα βασικό σημείο μετάβασης, στο οποίο τα αποθεματικά αυτά θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμες ταμειακές ροές που θα στηρίξουν τη μεσοπρόθεσμη φιλοδοξία της εταιρείας να πληρώνει ένα ουσιαστικό, βιώσιμο μέρισμα στους μετόχους της.

    Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Energean κατάφερε να αποκτήσει το υπόλοιπο 30% που δεν κατείχε στη θυγατρική της, Energean Israel, από τη Kerogen Investments, θυγατρική της Kerogen Capital, έναντι ποσού ύψους έως 405 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας μία ακόμη μεγαλύτερη επένδυση από την απόκτηση της Edison E&P, αξίας 285 εκατ. ευρώ που είχε ολοκληρώσει πριν από λίγες εβδομάδες.

    Για τον Μαθιό Ρήγα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean, η απόκτηση αυτού του 30% αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία, δεδομένου ότι τα νέα περιουσιακά στοιχεία βελτιώνουν σημαντικά τις ταμειακές ροές της Energean, ενώ δεν δημιουργούνται πρόσθετα κόστη. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στην εταιρεία να εδραιώσει τα συμφέροντά της στο Ισραήλ και να δημιουργήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμη αξία, αξιοποιώντας την αύξηση της παραγωγής και την ανοδική πορεία των κοιτασμάτων στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας τον στόχο της να είναι ηγετική δύναμη μεταξύ των ευρωπαίων ανεξάρτητων παραγωγών.

    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ελληνική εταιρεία θα συνεχίζει να αναπτύσσεται επιδεικνύοντας ευελιξία στις αλλαγές του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ώστε να προστατεύει, όποτε χρειάζεται, τον όμιλο και τους μετόχους της Energean.

    Για το 2021 οι στόχοι της εταιρείας έχουν ελληνικό χρώμα και περιλαμβάνουν τη λύση του προβλήματος του κοιτάσματος στον Πρίνο και την προσπάθεια απόκτησης μέσω ιδιωτικοποίησης της Αποθήκης Ν. Καβάλας.

    Ευτύχης Βασιλάκης

    Πρόεδρος Aegean Airlines

    Μέσα στην πρώτη δεκάδα των μετοχών που έκαναν το  turnaround από τα χαμηλά της 30ής Οκτωβρίου περιλαμβάνεται και η μετοχή της Aegean. Με απόδοση 96,2% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου έως το τέλος του 2020, η μετοχή διατηρείται πάνω από τα 5 ευρώ, με τον Ευτύχη Βασιλάκη να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης των μετόχων, των δανειστών, της πολιτικής ηγεσίας και της Ευρώπης που πιστεύουν πως η συγκυριακή περίπτωση του κορονοϊού δεν θα αποδομήσει σε καμία περίπτωση αυτό που ο ίδιος ο Κρητικός επιχειρηματίας και ο πατέρας του, Θεόδωρος Βασιλάκης, μόχθησαν για να χτίσουν: Μία από τις μεγαλύτερες και αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη.

    Με το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραμονή των Χριστουγέννων για την παροχή κρατικής στήριξης ύψους 120 εκατ. ευρώ, η Aegean ανοίγει τα φτερά της για την μετά  COVID εποχή.

    Η έλευση του εμβολίου στη ζωή μας και τα σχέδια επί χάρτου κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα που εκτιμούν ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το διάστημα μετά την άνοιξη, που ανοίγει και η τουριστική σεζόν, θα αποτελέσει το έναυσμα για να αφήσουμε πίσω μας την οικονομική καταστροφή της πανδημίας, γεμίζει αισιοδοξία τον πολύπειρο Ευτύχη Βασιλάκη.

    Τα 120 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 60 εκατ. ευρώ της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, έρχονται να προστεθούν στο δάνειο των 150 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η εταιρεία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Ακόμη η Aegean τους τελευταίους μήνες έχει αντλήσει περί τα 90 εκατ. ευρώ από ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή κεφαλαίου κίνησης, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

    Το παιχνίδι γυρίζει, η αγορά το βλέπει και προεξοφλεί ότι οι ουρανοί είναι δικοί της…

    Μιχάλης Τσαμάζ

    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ

    Λίγες μέρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2020, πρώτος ο ΟΤΕ, αμέσως μετά η Wind και στη συνέχεια η Vodafone (τις πρώτες μέρες του 2021) ανακοίνωσαν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του 5G στη χώρα μας.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, επεσήμανε πως πρόκειται «για μία τεχνολογία, η οποία πραγματικά θα αλλάξει τη ζωή μας, θα τη διευκολύνει, θα αλλάξει τον τρόπο που συνεργαζόμαστε, που διασκεδάζουμε, που περνάμε τον χρόνο μας», ενώ κατά την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των συχνοτήτων στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) υπογράμμισε: «H Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των λίγων χωρών στον κόσμο που διαθέτουν δίκτυο 5G και αυτό δίνει ένα παγκόσμιο μήνυμα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας».

    Το 5G θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία και τις επιχειρήσεις και θα σηματοδοτήσει τον μετασχηματισμό του συνόλου της παραγωγικής δραστηριότητας μέσω των εφαρμογών που εισάγει. Η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, η ρομποτική σύντομα θα αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας. Οι τελικοί χρήστες του 5G δεν θα είναι μόνο άνθρωποι αλλά και εκατοντάδες δισεκατομμύρια αισθητήρων και μηχανών οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών για τις επιχειρήσεις και την βιομηχανία. Επίσης θα αναβαθμίσει την έξυπνη γεωργία με νέες δυνατότητες αυτοματισμών.

    Βεβαίως, όπως και κάθε προηγούμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας, το 5G έχει μπροστά του περίπου μια δεκαετία για να αναπτυχθεί πλήρως, πριν κάνει την εμφάνισή της η νέα γενιά που θα ακολουθήσει. Και όσο εξελίσσεται οι εφαρμογές του θα αποκτούν περισσότερη σημασία σε κάθε τομέα και σε κάθε επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης, από την οικογένεια μέχρι την πόλη και από μια τοπική κοινότητα μέχρι μια ολόκληρη χώρα.

    Το 5G ήρθε στην Ελλάδα στην ώρα του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Εφόσον και η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών εξελιχθεί ομαλά, η χώρα δύναται να κερδίσει τμήμα του χαμένου εδάφους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

    Θεόφιλος Πριόβολος

    Εφοπλιστής

    Αν και τίποτα δεν έχει τελειώσει, ο επιτυχημένος Έλληνας εφοπλιστής μοιραία κατατάσσεται στους losers του περασμένου μήνα εξαιτίας της απόρριψης της προσφοράς που υπέβαλε για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Αν και έπαιζε μόνος του, αφού η αμερικάνικη Onex που ήταν ο βασικός αντίπαλος κατέθεσε μια «μη ανταγωνιστική» και «συμβολικού χαρακτήρα» προσφορά, τα περίπου 15 εκατ. ευρώ που προσέφερε ο Θεόφιλος Πριόβολος κρίθηκαν κατώτερα των προσδοκιών για την αξία των ιστορικών ναυπηγείων. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός από τη συνέλευση των πιστωτών.

    Βέβαια, ο κ. Πριόβολος έσπευσε να υπερασπιστεί την προσφορά που υπέβαλε, υποστηρίζοντας πως αυτή βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων και στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του 1960 και 1970 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.

    Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη στάση που θα κρατήσει ο κ. Πριόβολος στον νέο διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά…

    Εταιρείες ταχυμεταφορών – courier

    Αν και όλοι αναγνωρίζουν πως οι συνθήκες που βίωσε, ειδικά το τελευταίο δίμηνο του 2020, ήταν εξαιρετικά πρωτόγνωρες και ασυνήθιστα αντίξοες, εντούτοις ο κλάδος των ταχυμεταφορών δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Πήρε κάτω από τη βάση», απογοητεύοντας και εκνευρίζοντας το καταναλωτικό κοινό, το οποίο περίμενε καλύτερη εξυπηρέτηση ειδικά από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες έφταναν με υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση. Μάλιστα, εάν δεν ήταν και το click away, το οποίο αφαίρεσε κάποια πίεση, τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα. Κάποιες οικογένειες πάντως παρέλαβαν… κατόπιν εορτής τα χριστουγεννιάτικα δώρα, ενώ κάποιοι περιμένουν ακόμα.

    Η κριτική που ασκείται έγκειται στην ελλιπή προετοιμασία για το επερχόμενο «τσουνάμι». Τη στιγμή μάλιστα που όλα έδειχναν, ήδη από τα μέσα Αυγούστου, ότι η χώρα οδηγείτο σε καθολικό lockdown για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η κατανάλωση παραδοσιακά «χτυπάει κόκκινο» λόγω του θεσμού της Black Friday και ενόψει Χριστουγέννων.

    Η εμπειρία του πρώτου lockdown, όπου η ζήτηση για κατ’ οίκον διανομές προϊόντων εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να αποτελέσει «μάθημα»…

    Κυριάκος Βελόπουλος

    Βουλευτής, Πρόεδρος της Κ.Ο. Ελληνική Λύση

    Στα θολά νερά της συνωμοσιολογίας, του φόβου και της ανασφάλειας ψαρεύει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που αρνήθηκε να εμβολιαστεί για την Covid-19.

    Την ώρα που όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, σε μια σπάνια στιγμή ομοφωνίας, εμβολιάζονταν on camera, για να πείσουν και τους πιο δύσπιστους για την ασφάλεια του σκευάσματος, ο Κυριάκος Βελόπουλος παραληρούσε στη Βουλή: «Περιμένει ο πρωθυπουργός να πάω εγώ μαζί του να κάνω το εμβόλιο, να παροτρύνω κι άλλο κόσμο, ενώ είμαι επιφυλακτικός για τυχόν παρενέργειες και να αναλάβω εγώ το κόστος της επιλογής να προτρέψω κόσμο προς τον θάνατο. Δεν θα το κάνω ποτέ μου. Τον δικό μου πατέρα πειραματόζωο δεν θα το κάνω».

    Στο στόχαστρο του Κυριάκου Βελόπουλου μπήκε και ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά: «Δεν λέει κανένας από τους ειδικούς ότι υπάρχει φάρμακο. Το λέω εδώ και ένα μήνα. Η Pfizer που θα μας σώσει. Κάναμε μεγάλο επιστήμονα τον Μπουρλά. Κτηνίατρος είναι ο άνθρωπος. Τον κάναμε μεγάλο επιστήμονα λες και είναι ο Ιωαννίδης».

    Στην ίδια ομιλία του κατέφυγε και σε ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος των μελών της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση: «Έχω βαρεθεί να ακούω τους ειδικούς. Η κ. Λινού, ο κ. Σύψας. Το περίεργο με όλους αυτούς είναι ότι όλοι αυτοί έχουν πάρει πάρα πολλά λεφτά, χρήματα του ελληνικού λαού από δήθεν ερευνητικά προγράμματα. Η κ. Λινού είναι στέλεχος της “Πρόληψις” Μη Κυβερνητική Οργάνωση για λαθρομετανάστες. Συμπτωματικά όλοι αυτοί ρουφάνε έμμεσα και άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό χρήματα και τους βγάζετε στα κανάλια να μας πείσουν πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα με τον κορονοϊό και να μας κλείσουν στα σπίτια μας».

    Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι ο άνθρωπος που λάνσαρε, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, την κηραλοιφή «Βυζαντινόν», το καλύτερο φάρμακο εναντίον του κορονοϊού, όπως διατυμπάνιζε στις τηλεοπτικές διαφημίσεις του. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να προκαλέσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και του ΕΣΡ, που έριξε βαριές «καμπάνες» στους τηλεοπτικούς σταθμούς που μετέδωσαν τα διαφημιστικά του.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.