• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: «Πράσινο φως» από το ΔΣ στο σχέδιο για την τιτλοποίηση Frontier

    Εθνική Τράπεζα 2.0: Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 6 δισ. ευρώ η ελάχιστη χρηματοδότηση

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Έτοιμη να επιβιβαστεί στο όχημα του «Ηρακλή» με την τιτλοποίηση Frontier είναι η Εθνική Τράπεζα καθώς το διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, ενέκρινε το σχέδιο.

    Το project Frontier ύψους 6,1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει 190.000 δάνεια, 80.000 δανειοληπτών, με το 90% αυτών να έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα και η ΕΤΕ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων για τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων, ύψους 3 δισ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελεσματα 9μηνου 2020 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της ΕΤΕ ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου 9,96 δισ. ευρώ. Και όπως ανέφερε ο CEO της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς στην ενημέρωση των αναλυτών, με την τιτλοποίηση η ΕΤΕ περιορίζει τον δείκτη NPE κάτω από το 15% και μειώνει το απόθεμα των προβληματικών της δανείων κατά 60%, χαμηλότερα δηλαδή από 4 δισ. ευρώ.

    Με την έγκριση από το ΔΣ, η ΕΤΕ θα υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή» και θα κλειδώσει τη χαμηλή προμήθεια.

    Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται σε ποσοστό 77% από στεγαστικά δάνεια, το 18% είναι επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το υπόλοιπο 5% καταναλωτικά δάνεια. Από τα 9,9δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Τράπεζας, τα 4,4 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και αυτά θα αποτελέσουν τον πυρήνα της τιτλοποίησης Frontier.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τιτλοποίησης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η ΕΤΕ αναμένεται να έχει λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένονται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

    Τα senior ομόλογα της της τιτλοποίησης που θα λάβουν την κρατική εγγύηση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή επενδυτών.

    Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα, δεν προχωρά με την τιτλοποίηση και σε απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (hive down), ούτε σε μεταφορά προσωπικού (carve out) σε ξεχωριστή ανεξάρτητη εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εθνική Τράπεζα: Καταθέτει το αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση Frontier

    Εθνική Τράπεζα: Μειώνει το δίκτυο κατά 40 καταστήματα τους επόμενους μήνες – Προχωρά η τιτλοποίηση των €6 δισ.

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Επείγει να μπει σε εφαρμογή η «Δεύτερη Ευκαιρία» για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ