• What's happening

    Eurogroup: Το ΔΝΤ συμφωνεί να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα – Mέτρα για το χρέος εξετάζει ο ESM

    Jeroen Dijsselbloem

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem


    Στην αποκάλυψη πως το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα προχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες.

    Όπως ανέφερε ο κ, Ντάισελμπλουμ, «η επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών θα γίνει υπό το πρίσμα της πρόθεσης του Ταμείου να πάει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του», όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόλ Τόμσεν.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν περισσότερα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να παρθούν αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

    «Έγινε πρόοδος και είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση. Στο επόμενο eurogroup θα συζητήσουμε για την Ελλάδα και για τη δουλειά που έχει κάνει ο ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος. Παράλληλα, θα συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, την κοινωνική ασφάλιση», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

    Ωστόσο, αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «είναι αδύνατο να ξέρουμε το 2016 τι ακριβώς θα χρειαστεί το 2018. Θα συζητήσουμε με το ΔΝΤ πόσα πράγματα πρέπει να ξεκαθαριστούν τώρα αλλά είναι αδύνατο να καθορίσουμε από τώρα τα μέτρα..

    Όπως ανέφερε, ένα από τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που τέθηκαν στο 3,5% του ΑΕΠ. «Πρέπει να ορίσουμε τι είναι μεσοπρόθεσμο και πότε μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο».

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθησή του πως σύντομα θα μπορέσει να εξασφαλιστεί μια «καλή συμφωνία» για την Ελλάδα, μετά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου.

    «Στόχος είναι να συμφωνήσουμε τα εναπομείναντα θέματα και παρότι δεν κρύβω την πολυπλοκότητα τους, θεωρώ ότι μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα».

    Όπως είπε, για το σκοπό αυτό, θα έλθει στην Αθήνα έως τα τέλη Νοεμβρίου «Αν κλείσουμε την αξιολόγηση ως το Δεκέμβριο θα είναι ένα ισχυρό σήμα για την εμπιστοσύνη στην οικονομία», τόνισε.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινκ, αποκάλυψε πως ο Μηχανισμός ανέλαβε να εξετάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει μέσα στον Δεκέμβριο τη δική του πρόταση για το θέμα.

    Όπως εξήγησε, τα μέτρα θα αφορούν κυρίως την εξομάλυνση των λήξεων και κινήσεις για τη μείωση των επιτοκίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Eurogroup: Στο… τραπέζι χρέος και δημοσιονομικό κενό – Τα χαρτιά της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Ντάισελμπλουμ: Το 2018 το μέτρα για το ελληνικό χρέος, τώρα μεταρρυθμίσεις και αποτελέσματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ο Τσίπρας κάνει λάθος για το χρέος και τρομάζει και πάλι τους πάντες



    ΣΧΟΛΙΑ