• Portraits.gr

    Τι θα δούμε στο φετινό Salon International de la Haute Horlogerie της Γενεύης

    • Bloomberg


    Το πολυαναμενόμενο φετινό Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH), που ανοίγει τις πύλες του στις 14 Ιανουαρίου, θα είναι το τελευταίο που θα διεξαχθεί μέσα στο καταχείμωνο, καθώς η ιστορική έκθεση ωρολογοποιών της Ελβετίας από το 2020 θα διεξάγεται τον Απρίλιο, ώστε να είναι πιο κοντά στην εξίσου σημαντική έκθεση Baselworld.

    Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι φέτος θα επανέλθουν τα πιο πολύπλοκα ρολόγια, μετά από αρκετά χρόνια κυριαρχίας των απλούστερων μοντέλων, με την τάση για μικρότερα σε μέγεθος ρολόγια να συνεχίζεται και τις vintage επιρροές στον σχεδιασμό να είναι εμφανείς. Αυτό που δεν αλλάζει, ωστόσο, φαίνεται πως είναι η προσπάθεια των εταιρειών να κατασκευάζουν οι ίδιες τους μηχανισμούς των ρολογιών τους.

    Ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη φετινή SIHH:

    IWC

    H IWC θα παρουσιάσει νέα μοντέλα στην πιο εμβληματική και επιτυχημένη σειρά της, την Pilot. Μεταξύ αυτών θα είναι το Pilot Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium, το πρώτο της εταιρείας που τοποθετεί χρονογράφο εξαιρετικής ακρίβειας σε κάσα από κράμα κεραμικού και τιτανίου (ceratanium), που συνδυάζει την ελαφρότητα και την αντοχή του τιτανίου με την αντοχή του κεραμικού στις γρατζουνιές. Είναι επίσης το πρώτο ολόμαυρο ρολόι της σειράς Pilot.

    IW371815_Pilot’s Watch Double Chronograph TOP GUN Ceratanium

    Parmigiani Fleurier

    Η Parmigiani Fleurier θα αποκαλύψει το νέο της μοντέλο από την εμβληματική σειρά Toric Chronometre, της οποίας οι κάσες είναι σχεδιασμένες από τον ιδρυτή της μάρκας, τον ίδιο τον Michel Parmigiani, εμπνευσμένες από αρχαίους ελληνικούς κίονες και άλλα αρχιτεκτονικά παραδείγματα του χρυσού κανόνα. Το νέο μοντέλο έχει ένα εντυπωσιακό γκρίζο καντράν με υφή που στην όψη θυμίζει κουκουνάρι, το οποίο αποτελεί ένα παράδειγμα του χρυσού κανόνα που βρίσκουμε στη φύση. Ο μηχανισμός του ρολογιού είναι κατασκευασμένος από την εταιρεία.

    Cartier

    H Cartier εισάγει μία ολοκαίνουργια συλλογή ρολογιών σε ωοειδές σχήμα, υπό την ονομασία Privé, αντλώντας έμπνευση από ένα πρωτοποριακό σχέδιο ρολογιού του 1906. Στην πιο σύνθετη εκδοχή του, το Privé βγαίνει με ημιδιάφανο καντράν, πίσω από το οποίο φαίνεται η καλίμπρα που χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητους μηχανισμούς, καθένας από τους οποίους δείχνει διαφορετική ζώνη ώρας.

    Girard-Perregaux

    Η Girard-Perregaux ανεβάζει τη συλλογή Laureato στο ανώτατο επίπεδο περιπλοκότητας, με το Laureato Perpetual Calendar. Ο χαρακτηριστικός οκταγωνικός δακτύλιος που έκανε διάσημο τον προκάτοχό του περιβάλλει ένα μπλε καντράν στο οποίο βλέπουμε ένα ασυνήθιστο μοτίβο δεικτών ημερολογίου, που όμως είναι πολύ ευανάγνωστοι.

    Montblanc

    Η Montblanc συνεχίζει να ενισχύει το προφίλ της ως ωρολογοποιού με τη σειρά Star Legacy, της οποίας οι στυλιστικές λεπτομέρειες προέρχονται από μέρη χρονογράφων που παρήχθησαν από τη Minerva, ένα ιστορικό ατελιέ ωρολογοποιίας που εξαγόρασε το 2006 η Montblanc. Μεταξύ των νέων μοντέλων είναι δύο κομμάτια στην οικογένεια της Nicolas Rieussec, με καντράν σχεδιασμένα ώστε να μοιάζουν με μία ωρολογιακή συσκευή του 19ου αιώνα που χρησιμοποιείτο για τη χρονομέτρηση ιπποδρομιών.

    Laurent Ferrier

    Ο ανεξάρτητος, ασυμβίβαστος ωρολογοποιός Laurent Ferrier, πρώην τεχνικός διευθυντής της Patek Philippe, κέρδισε το βραβείο Men’s Complication στα “Όσκαρ” της ωρολογοποιίας το 2018, το Geneva Grand Prix, με το Galet Annual Calendar School Piece, το οποίο αποτελούσε φόρο τιμής στα παιδικά του χρόνια. Το απλό εξωτερικά, αλλά περίπλοκο εσωτερικά ρολόι προσφέρεται τώρα σε κάσα από κίτρινο χρυσό με επιλογή λευκού ή μαύρου καντράν από οπαλίνη, αντλώντας έμπνευση από τις κλασικές σκακιέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ