• Πολιτισμός

    Η πολυτέλεια σε δημοπρασία: Ρολόγια, κοσμήματα, τσάντες για λίγους

    Ρολόι –καρφίτσα με επιφάνεια διακοσμημένη με ζαφείρια από τον οίκο Van Cleef and Arpels (περίπου 1938) σε δημοπρασία

    Ρολόι –καρφίτσα με επιφάνεια διακοσμημένη με ζαφείρια από τον οίκο Van Cleef and Arpels (περίπου 1938)


    Μπορεί οι γιορτές, που τα ακριβά δώρα έχουν την τιμητική τους να πέρασαν, όμως η πολυτέλεια δεν έχει χρονικά όρια. Γεγονός που αποδεικνύεται από την πρώτη δημοπρασία σπάνιων και περιζήτητων αντικειμένων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 14 ως 17 Ιανουαρίου στο Μονακό από τον οίκο Artcurial.

    Πρόκειται για κομμάτια της υψηλής ωρολογοποιίας, κοσμήματα και πολυπόθητες συλλεκτικές τσάντες, που θα έχουν την τιμητική τους στη φημισμένη  Εβδομάδα Δημοπρασιών του Μονακό, που φιλοξενείται στο Hôtel Hermitage.

    Η Εβδομάδα αρχίζει με την πώληση «Σπουδαία ρολόγια», που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου με μια μεγάλη γκάμα κορυφαίων μετρητών του χρόνου και με φίρμες, όπως οι Patek Philippe, F.P. Journe, Chopard και φυσικά η Rolex.  Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρτίδες άλλωστε είναι ένα Rolex Day Date , το «The Eastern Arabic», που χρονολογείται στο 1958. Το ρολόι ήταν αρχικά δώρο από τον βασιλιά Σαούντ μπεν Αμπντελαζίζ Αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας  στον πρωθυπουργό  Ρασίντ Καραμέ του Λιβάνου, το 1959. Μετά τον θάνατο του Καραμέ, το 1987, οι κληρονόμοι του διατήρησαν το ρολόι, το οποίο έχει αποκτήσει πλέον ιστορική σημασία και σήμερα προσφέρεται προς πώληση.

    Το Rolex Day Date «The Eastern Arabic» (περίπου 1958)
    Το Rolex Day Date «The Eastern Arabic» (περίπου 1958)

    Η ώρα και η γυναίκα

    Η επόμενη δημοπρασία με τίτλο «Η ώρα είναι θηλυκού γένους» λαμβάνει χώρα στις 16 Ιανουαρίου με μια πλούσια συλλογή από γυναικεία ρολόγια που συναγωνίζονται τα καλύτερα κοσμήματα. Αρκεί να φανταστεί κανείς, ότι περιλαμβάνει από ένα Vacheron Constantin γεμάτο διαμάντια ως μια τριάδα ρολογιών Breguet. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια όμως, είναι ένα Montre Fleur των Van Cleef and Arpels.  Φτιαγμένο από κίτρινο χρυσό 18 καρατίων και με την πρόσοψή του επικαλυμμένη με ζαφείρια μπορεί μάλιστα να φορεθεί και ως καρφίτσα.

    Να σημειωθεί, ότι τα πρωτότυπα σχέδια αυτού του ρολογιού εξακολουθούν να βρίσκονται στα αρχεία Van Cleef και Arpels. Ελάχιστα μοντέλα του άλλωστε έχουν κατασκευαστεί και αυτό είναι το πρώτο του είδους του, που παρουσιάζεται σε δημοπρασία τα τελευταία χρόνια.

    Η τσάντα – όνειρο

    Ακολουθεί στις 16 Ιανουαρίου η δημοπρασία κοσμημάτων με λαμπερά δείγματα του είδους, που φέρουν ιστορικές υπογραφές αλλά και σύγχρονων κατασκευαστών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα μοναδικό κολιέ του Buccellati με φυσικά ρουμπίνια Βιρμανίας και διαμάντια παλαιάς κοπής. Το περιδέραιο είχε δημιουργηθεί κατόπιν ειδικής παραγγελίας από μία σημαντική  ευρωπαϊκή οικογένεια και αναδεικνύει την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του αναγνωρισμένου οίκου κοσμημάτων.

    Κολιέ Buccellati (περίπου 1920)
    Κολιέ Buccellati (περίπου 1920)

    Και η Arcurial ολοκληρώνει τη συμμετοχή της  στην Εβδομάδα Δημοπρασίας του Μονακό 2024 με την πώληση Hermès και Luxury Bags, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Περιζήτητοι σχεδιαστές και στυλ περιλαμβάνονται εδώ από τις κορυφαίες τσάντες του Christian Dior Lady Dior έως τις Chanel Boy με ξεχωριστές φυσικά και με μεγάλη ποικιλία τις τσάντες Hermès, όνειρο κάθε γυναίκας και σύμβολο status.

    Η τσάντα από δέρμα αλιγάτορο Hermès Birkin So Black 35 του 2010 σχεδιασμένη από τον Ζαν Πολ Γκοτιέ για τον Hermès
    Η τσάντα από δέρμα αλιγάτορα Hermès Birkin So Black 35 του 2010 σχεδιασμένη από τον Ζαν Πολ Γκοτιέ για τον Hermès

    Κυριότερη μεταξύ αυτών και  αναμφισβήτητα ένα δυσεύρετο  κομμάτι είναι η τσάντα από την περιορισμένη έκδοση του 2010 της Hermès Birkin So Black, που σχεδιάστηκε για τον οίκο από τον Ζαν Πολ Γκοτιέ. Σε μαύρο χρώμα, φτιαγμένη από  δέρμα αλιγάτορα, αποτελεί ένα κορυφαίο αντικείμενο πολυτέλειας και αισθητικής.

    Διαβάστε επίσης:

    Αμάρυνθος Εύβοιας: Ένας εκατόμπεδος ναός για τη θεά Αρτέμιδα

    Φωταγωγημένη η Ηετιώνεια Πύλη στον Πειραιά – Προετοιμασία για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

    Λίνα Μενδώνη: Πολυσήμαντο έργο η αναστήλωση του Ανακτόρου του Φιλίππου



    ΣΧΟΛΙΑ