• Βασιλιάς Κάρολος: Η Στέψη

    Βασιλιάς Κάρολος: Τι θα φορέσει στην τελετή στέψης


    Δύο εκδοχές κυκλοφορούν αναφορικά με την ενδυμασία που αναμένεται να φορέσει ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ στην τελετή στέψης του στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ το ερχόμενο Σάββατο.

    Αν ο Κάρολος ακολουθήσει την παράδοση, πρόκειται να φορέσει μια σειρά από ρόμπες τη μία πάνω από την άλλη. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα είναι εκείνος που θα βοηθήσει τοποθετώντας τις ρόμπες στον Κάρολο.

    Για τη στέψη, θα φορέσει ένα μακρύ χρυσό παλτό, το λεγόμενο Supertunica, το οποίο δημιουργήθηκε το 1911 για τον Γεώργιο Ε’ και έχει φορεθεί σε όλες τις βασιλικές στέψεις μέχρι τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

    Ζυγίζει 2 κιλά και είναι φτιαγμένο από χρυσό μετάξι με κεντημένο ένα μοτίβο λουλουδιών.

    Πάνω από το Supertunica θα φορέσει ένα χρυσό μανδύα, εμπνευσμένο από ιερατικά άμφια, γνωστό ως Imperial Mantle ή Robe Royal, που δημιουργήθηκε ως τήβεννος για τον Γεώργιο Δ’, θείο της Βασίλισσας Βικτωρίας το 1821, με βάρος 3-4 κιλά.

    Το στιλ του συμβολίζει τη θεϊκή φύση της βασιλείας.

    Η Καρολίν ντε Γκιτά, αναπληρώτρια επιθεωρήτρια των έργων τέχνης του Καρόλου στο Royal Collection Trust, αναφέρει ότι η επιλογή των ενδυμάτων του Καρόλου ήταν «προσωπική του απόφαση», προσθέτοντας: «Η επαναχρησιμοποίηση αυτών των κομματιών είναι σύμφωνη με την ιδέα της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας. Άλλωστε (τα ενδύματα αυτά) είναι σε αξιοσημείωτη κατάσταση. Και υποθέτω ότι αντανακλούν επίσης τη στέψη του παππού του, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’».

    Supertunica
    Supertunica

    Ακόμη συνηθίζεται στη στέψη οι βασιλιάδες να φορούν μία ζώνη ξίφους, καθώς και ένα ζευγάρι γάντια, τα οποία είναι καινούργια κάθε φορά. Ο Κάρολος, όμως, θα επαναχρησιμοποίησει εκείνα του παππού του, Γεώργιου Δ’, του τελευταίου άνδρα μονάρχη, ενσωματώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιωσιμότητα στην τελετή.

    «Ήταν προσωπική επιλογή του Βασιλιά», σημειώνει η κ. ντε Γκιτά, τονίζοντας ότι τα αντικείμενα είναι σε «άψογη κατάσταση».

    Η ζώνη είναι από το 1937, γνωστή ως Coronation Girdle, επίσης χρυσή.

    Η ζώνη και τα γάντια

    Πάντως, στο Αββαείο θα καταφτάσει φορώντας την κόκκινη ρόμπα, Robe of State, η οποία είναι φτιαγμένη από βυσσινί βελούδο.

    Robe of State
    Robe of State

    Στο τέλος της τελετής, ο Βασιλιάς θα αλλάξει στη μωβ ρόμπα του Γεώργιου ΣΤ’ κατά την αναχώρησή του από το Αββαείο.

    Ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε' με τη βασίλισσα Μαίρη
    Ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε’ με τη βασίλισσα Μαίρη

    Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες λέγεται ότι κάποιοι τον συμβουλεύουν να «σπάσει» την παράδοση και να ντυθεί με τη στρατιωτική στολή του, καθώς οι ρόμπες φαντάζουν παλιομοδίτικες και ξεπερασμένες, όπως μεταδίδει η βρετανική The Sun.

    «Θα δούμε τους άνδρες σε κοστούμια και στολές και τις γυναίκες με φορέματα» δηλώνει ο Grant Harrold, πρώην μπάτλερ του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα από το 2004 μέχρι το 2011.

    Άλλοι εικάζουν ότι η τελετή θα διεξαχθεί σε χαμηλότερους τόνους απ’ ότι αντίστοιχες τελετές του παρελθόντος σε μια προσπάθεια να φέρουν τη μοναρχία στον σύγχρονο κόσμο.

    Ακόμη λέγεται ότι θα είναι εντονότερα τα στοιχεία της θρησκείας και της πολυπολιτισμικότητας, καθώς σχεδιάζουν να είναι παρόντες πρόσωπα από τον χριστιανισμό, τον ισλαμισμό, τον ιουδαϊσμό, τον ινδουισμό και τον βουδισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ