• Τράπεζες

    «Βιβλικές» απώλειες 25,3 δισ. έχουν οι τράπεζες στο χρηματιστήριο την 4ετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ


    Μακρύ ταξίδι μέσα στη νύχτα… Κάπως έτσι διαμορφώνεται παραστατικά, η χρηματιστηριακή διαδρομή (και όχι μόνον αυτή) που έχουν ακολουθήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, στην κυβερνητική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι αρχικοί βερμπαλισμοί της «περήφανης διαπραγμάτευσης» οδήγησαν γρήγορα στη… μετωπική σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα, απόρροια της οποίας ήταν το μαζικό κύμα φυγής των καταθέσεων, η επιβολή των capital controls, αλλά και το κλείσιμο των τραπεζών για ένα μήνα. Οι αυτοσχέδιοι τακτικισμοί της κυβέρνησης και μετά από το «θερμό» καλοκαίρι του 2015 , έριξαν τη «βαριά σκιά τους» στις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις που ακολούθησαν. Η συνέχεια ήταν εξίσου προβληματική: Άτολμη και καθυστερημένη νομοθετική αντιμετώπισης του οξύτατου ζητήματος των «κόκκινων» δανειοληπτών, παθητική στάση απέναντι στη σαρωτική αλλαγή της φυσιογνωμίας των Δ.Σ των τραπεζών, εν ονόματι της «εμφυτευμένης» νέας, εταιρικής ευθύνης (με ξένους συμβούλους), μικροκομματικού χαρακτήρα έριδες με ορισμένα τραπεζικά στελέχη, αλλά και συνεχείς κόντρες με τον κεντρικό Έλληνα τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, δίνουν το στίγμα του κυβερνητικού ανορθολογισμού.

    Τον τελευταίο χρόνο και παρά την επιχειρούμενη, πολύπλευρη «στροφή στον ρεαλισμό» (κωλοτούμπα επί το ελληνικότερο) της κυβέρνησης Τσίπρα, η ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης εξακολουθεί να είναι το… ελλείπον παιγνιόχαρτο για τη χώρα. Και ειδικότερα για τη χρηματιστηριακή αγορά, όπου ο μέση αξία των συναλλαγών από την αρχή της εφετινής χρονιάς, είναι 32% χαμηλότερη από το αντίστοιχο, περσινό χρονικό διάστημα. Αποτυπώνοντας τη γενικότερη «ακινησία» που κληροδοτεί στα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια, η προεκλογική περίοδος. Η οποία όσο μεγαλύτερη θα είναι, τόσο εντονότερες επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στις μετοχές και ειδικά σε εκείνες των πολύπαθων τραπεζών.

    Οι… πρωτογενείς και οι συνολικές ζημιές

    Στις 23 Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή στην τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση πρίν από τις εκλογές που έφεραν για πρώτη φορά στην εξουσία τον Σύριζα, οι αποτιμήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, ήταν αθροιστικά στα 19,578 δις ευρώ. Στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας και παρά την ανοδική τους «αναλαμπή», η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς, ήταν στα 3,834 δις ευρώ συνολικά.

    Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν φτάσει να αξίζουν τώρα όσο το 72,8% του ΟΤΕ ή όσο το… 33,8% της Coca Cola.

    Με άλλα λόγια, στην τετραετή διάρκεια των κυβερνήσεων Τσίπρα το… πρωτογενές χρηματιστηριακό αποτέλεσμα για τις τράπεζες είναι οι τεράστιες ζημιές των 15,744 δισ. ευρώ. Η έννοια «πρωτογενές» έγκειται στο γεγονός ότι στις απώλειες αυτές δεν υπολογίζονται οι ανακεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί και έχουν εξαϋλωθεί, από την τρέχουσα αγοραία αξία των τραπεζών.

    Πρόκειται για συνολικά 9,656 δισ. ευρώ που εισέφεραν οι ιδιώτες μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και το ΤΧΣ στις τελευταίες κεφαλαιακές αυξήσεις που έγιναν στα τέλη του 2015. Χωρίς σε αυτά να προσμετρείται η εισφορά (των 4 δισ.) σε CoCos, καθώς αυτά δεν «απεικονίστηκαν» σε νέες μετοχές.

    Με τα δεδομένα αυτά, οι συνολικές απώλειες των τραπεζών στην τετραετία του Σύριζα ανέρχονται στο «βιβλικό» επίπεδο των 25,31 δισ. ευρώ… Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

    Στα επίπεδα όπου βρίσκονται τώρα οι τραπεζικές μετοχές, καταγράφουν απώλειες μέχρι και 99,9% σε σύγκριση με τις αναπροσαρμοσμένες τιμές (έναντι των ανακεφαλαιοποιήσεων  και των εταιρικών μεταβολών που ακολούθησαν) και οι οποίες λογίζονται ως αφετηρία των δεδομένων, στις 23 Ιανουαρίου του 2015. Με αυτήν την ημερομηνία, η αναπροσαρμοσμένη τιμή για τη μετοχή της Πειραιώς είναι 1.942 ευρώ, για την Εθνική 217 ευρώ, για τη Eurobank 17 ευρώ και για την Alpha Bank τα 23 ευρώ.

    Αναμφίβολα, οι τράπεζες ήταν ο αδύναμος κρίκος και για τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν του Σύριζα, με την «κακοδαιμονία» να ξεκινά από το 2010, όταν και απαιτήθηκαν αρχικά 18 δις ευρώ για να προασπίσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τον Μάρτιο του 2012, ήρθε το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων (PSI) που ναι μεν «έκοψε» το δημόσιο χρέος, αλλά άνοιξε μια τρύπα 37,7 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

    Κομβική ανατροπή σε βαρύ κλίμα

    Ωστόσο, η πλέον κομβική ανατροπή στις τράπεζες έγινε επί κυβερνήσεως Σύριζα (μαζί με τους Αν. Ελλ.) στα τέλη του 2015, κάτω από το βάρος του «λογαριασμού» που έβγαλαν τα τότε stress tests, λόγω της διόγκωσης των «κόκκινων δανείων». Το κακό ήταν ότι τότε είχε διαμορφωθεί ένα πολύ βαρύ κλίμα, καθώς η κυβέρνηση είχε αφήσει στον «αέρα» την αξιολόγηση από τους δανειστές της χώρας, είχε αργήσει να νομοθετήσει για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και οι έτσι οι κεφαλαιακές αυξήσεις έγιναν κυριολεκτικά στο «παρά πέντε». Έτσι, υπό συνθήκες πίεσης, οι τιμές των μετοχών στις οποίες έγιναν οι έγιναν οι κεφαλαιακές αυξήσεις, αποτιμούσαν τις τράπεζες (προ των ΑΜΚ) σε ευτελή επίπεδα. Ήτοι την Πειραιώς στα… 18,3 εκατ. ευρώ, την Εθνική στα 70,7 εκατ., τη Eurobank στα 147,1 εκατ. και την Alpha Bank στα 510,8 εκατ. ευρώ.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η συμμετοχή των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών περιορίστηκε σημαντικά στις τράπεζες, όπως συνέβη και με το ΤΧΣ.

    Λογικό και αναμενόμενο, από τη στιγμή κατά την οποία οι νέοι μέτοχοι πήραν μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων το… 94% των μετοχών που τώρα έχουν η Eurobank και η Πειραιώς και περί το… 85% της Εθνικής και της Alpha Bank.

    Ενδοκυβερνητική… ασυμφωνία χαρακτήρων

    H σημερινή χρηματιστηριακή πραγματικότητα για τις τραπεζικές μετοχές παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με τους πωλητές και τους «σορτάκηδες» να έχουν επί μακρόν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των τιμών. Οι περισσότεροι από τους ξένους «παίκτες» αδυνατούν ακόμη να τιμολογήσουν την πραγματική αξία των τραπεζών, καθώς τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ η κυβέρνηση ψάχνει ακόμη να μορφοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί το «νόμο Κατσέλη». Με το Γιάννη Δραγασάκη να αποτελεί μέρος της ενδοκυβερνητικής… ασυμφωνίας χαρακτήρων. Και να επαναφέρει μάλιστα το ενδεχόμενο των νέων ανακεφαλαιοποιήσεων «αν δεν προσέξουμε» όπως ο ίδιος είπε στη Βουλή και μετέπειτα επιχείρησε να αναδιπλωθεί, μπροστά στο σάλο που δημιουργήθηκε.

    Στα λεγόμενα του βέβαια, ο επί χρόνια κυβερνητικός «επόπτης» του τραπεζικού τομέα (ρόλος που τώρα έχει ανατεθεί στον Αλέκο Φλαμπουράρη) αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να πληρώσουν τον λογαριασμό και οι Έλληνες φορολογούμενοι. Κάτι το οποίο για να συμβεί θα πρέπει τα κεφάλαια για τις τράπεζες να προέλθουν από κρατική στήριξη και όχι από τους μετόχους…

    Σε σύγκριση πάντως με τις τιμές στις οποίες έγιναν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται 89,3% πιο κάτω, η Εθνική είναι 65,7% χαμηλότερα, η Alpha Bank υποχωρεί 55,5% και η Eurobank απέχει 43,5%.

    Επί του παρόντος εκείνοι που ελπίζουν για τις τράπεζες είναι λιγότεροι από εκείνους που φοβούνται. Όμως η χρηματιστηριακή συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει, ειδικά από τη στιγμή που θα προεξοφληθεί η ημερομηνία των εκλογών και συνάμα η αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας, όπως πιστεύει η πλειονότητα των διαχειριστών χαρτοφυλακίων. Ελλήνων και κυρίως ξένων…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Άρωμα γυναίκας» στην Εθνική: Η «χρυσή» τριάδα στην οποία επενδύει η τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός: Ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου νέος πρόεδρος της  ΕΕΤ



    ΣΧΟΛΙΑ