• Τράπεζες

    Τράπεζες: Η μάχη για μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων συνεχίζεται

    Τράπεζες: Η μάχη για μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων συνεχίζεται

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Με στόχο το πρώτο εξάμηνο του 2022 να έχουν πετύχει μονοψήφιο δείκτη NPE, οι τρεις συστημικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha συνεχίζουν να εφαρμόζουν με μαθηματική ακρίβεια τα σχέδια τους, που θα περιορίσουν τα υπόλοιπα των προβληματικών δανείων κάτω από το 10%.

    Την ίδια ώρα η Eurobank έχει πιάσει τον στόχο με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 7,3%.

    Ορόσημο για την τράπεζα κα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, χαρακτήρισε ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου, καθώς ο δείκτης ΝΡΕ διαμορφώθηκε στο 7,3%.

    «Είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που ελληνική τράπεζα επιτυγχάνει μονοψήφιο δείκτη, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

    Συγκεκριμένα μετά την υπογραφή συμφωνίας με τη doValue για την πώληση μέρους των mezzanine notes και junior notes της τιτλοποίησης Mexico, ο δείκτης των NPEs διαμορφώθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό 7,3% στο τέλος του τρίτου τριμήνου και ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

    Για την Eurobank το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περιορίστηκε κατά 3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €2,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα ήταν αρνητικός –κατά 26 εκατ. ευρώ–, ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Εθνική Τράπεζα

    Η ΕΤΕ περιόρισε το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 3,7 δισ. ευρώ με το δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις στο 70%. Από τα 3,7 δισ. ευρώ το 1/3 είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών.

    Συγκεκριμένα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδο Ομίλου τον Σεπτέμβριο 2021 διαμορφώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2020. Και ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε στο 11,8% σε επίπεδο Ομίλου, από 29,3% ένα χρόνο πριν, με το ποσοστό αφερεγγυότητας να «αγγίζει» το 27,7% στις μικρές επιχειρήσεις, το 19,5% στα καταναλωτικά δάνεια, το 12,1% στα στεγαστικά και το 9,9% στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Να περιορίσει στα 3,6 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια και να πετύχει μονοψήφιο δείκτη NPE τους πρώτους μήνες του 2022, έχει στόχο η Τράπεζα Πειραιώς. Ήδη στο τέλος Σεπτεμβρίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα 5,9 δισ. ευρώ.

    Το σχέδιό μας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης, καθώς πάνω από το 90% των ενεργειών έχουν ήδη υλοποιηθεί. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους πρώτους εννιά μήνες του έτους ανήλθε σε 16 δις ευρώ, βελτιώνοντας καθοριστικά τον δείκτη NPE σε 16% από 46% πριν από έξι μήνες, ανέφερε σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, ο CEO κ. Χρήστος Μεγάλου.

    Μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων και πωλήσεων που πραγματοποιεί η τράπεζα πέτυχε τη δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στα 5,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, από 22,5 δισ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

    Το στοκ των κόκκινων δανείων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, στα 3,6 δισ. ευρώ, στις αρχές του επόμενου έτους, μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Sunrise 3 (αξίας 800 εκατ. ευρώ), των πωλήσεων άλλων δύο χαρτοφυλακίων αξίας 600 εκατ. ευρώ, καθώς και οργανικών κινήσεων και διαγραφών ύψους 800 εκατ. ευρώ.

    Alpha Bank

    Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Alpha Bank θα έχει πετύχει μονοψήφιο ποσοστό ΝPE, καθώς έχει ήδη ολοκληρώσει συναλλαγές που περιλαμβάνονται στο project Tomorrow.

    Αυτό υπογράμμισε η διοίκηση της τράπεζας στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου.

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Alpha Bank στην Ελλάδα περιορίστηκαν σε επίπεδα κάτω των 6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. O δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 16,6%, ενώ σε επίπεδο Ομίλου, αναμένεται σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί να μειωθεί περαιτέρω σε 13% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022.

    Η τράπεζα συνεχίζει τις κινήσεις για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό της, υλοποιώντας τις συναλλαγές του σχεδίου Tomorrow.

    Η ολοκλήρωση των projects που αντιπροσωπεύσουν το 85% των συναλλαγών -Cosmos των 3,4 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, Orbit (1,3 δισ. ευρώ) και Sky (2,2 δισ. ευρώ) που αναμένονται δεσμευτικές προσφορές- θα οδηγήσουν τον δείκτη «κόκκινων δανείων στο τέλος του 2021 στο 13%.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: Έρχονται νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για 3.000 εργαζόμενους το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ