• Τράπεζες

    Τράπεζες: Αισιοδοξία για κέρδη και περαιτέρω μείωση των καθυστερήσεων

    Παύλος Μυλωνάς (CEO Εθνικής Τράπεζας) - Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank) - Βασίλης Ψάλτης (CEO Alpha Bank)

    Παύλος Μυλωνάς (CEO Εθνικής Τράπεζας) – Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank) – Βασίλης Ψάλτης (CEO Alpha Bank)


    Ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της κερδοφορίας τους, την υποχώρηση των «κόκκινων» δανείων αλλά και την συγκράτηση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον εμφανίστηκαν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

    Eurobank

    Προσηλωμένη στον στόχο της για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 παραμένει η Eurobank, και όπως ανέφερε ο CEO της Φωκίων Καραβίας στην ενημέρωση των αναλυτών «στην τελευταία συνάντηση με  τον SSM συμφωνήθηκε η σχετική απόφαση να ληφθεί στις αρχές του 2023 όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 και θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα για τις προκλήσεις της επόμενης χρονιάς».

    Η τράπεζα που έχει τον χαμηλότερο δείκτη καθυστερήσεων στην ελληνική αγορά στο 5,6% τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι ο δείκτης NPEs θα μειωθεί στο 5,5% στο τέλος του έτους και έχει αναθεωρήσει επί τα βελτίω τους στόχους για το σύνολο του έτους.

    Συγκεκριμένα προβλέπει οργανική αύξηση ενήμερων χορηγήσεων κατά 3 δισ. ευρώ (από 2,5 δις ευρώ στο 9μηνο), οργανικά κέρδη προ προβλέψεων περίπου 1,1 δισ. ευρώ (από 795 εκατ. ευρώ στο 9μηνο), οργανικά λειτουργικά κέρδη 800 εκατ. ευρώ. Απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11% που θα υποστηριχθεί και από τη συνθετική τιτλοποίηση με ναυτιλιακά δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευση προς τους μετόχους της για διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2022, της τάξης του 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

    Ο κ. Καραβίας σημείωσε ακόμη πως από τον Μάιο του 2021 η Eurobank έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών senior ομολόγων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και σχεδιάζει νέα έκδοση το 2023, ενώ δεν αποκλείει και  το ενδεχόμενο έκδοσης Tier II.

    Εθνική Τράπεζα

    Τη βεβαιότητα  ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των καθυστερήσεων δανείων άνω των 30 ημερών,  παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την αβεβαιότητα, εξέφρασε  ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας,  Παύλος Μυλωνάς, στην ενημέρωση των αναλυτών.

    Ωστόσο παραδέχθηκε πως το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο όπως και το χαρτοφυλάκιο  των μικρών επιχειρήσεων είναι πιο επιρρεπή  στην αύξηση των επιτοκίων.

    Σημείωσε πως στην Ελλάδα τα «κόκκινα» δάνεια περιορίστηκαν στο 1,8 δισ. ευρώ (στα 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις) με το ποσοστό τους να  υποχωρεί στο 5,9% και  τον δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται στο 83%.

    Ο στόχος της διοίκησης του Π. Μυλωνά είναι το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφωθεί στα  27 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και ανέφερε πως θα επιτευχθεί  καθαρή αύξηση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (σε σχέση με το 2021).

    Αkόμα ο CEO της Εθνικής  ανέφερε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει, μετά την υιοθέτηση των νέων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε πρόωρη αποπληρωμή της ρευστότητας που έχει αντλήσει μέσω των έκτακτων προγραμμάτων TLTRO.

    Alpha Bank

    «Η τράπεζα έχει γερά θεμέλια  που της επιτρέπουν να απορροφά τα κάθε  τύπου εξωγενή σοκ» ανέφερε χαρακτηριστικά στους αναλυτές  ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank  Βασίλης Ψάλτης.

    Υπογράμμισε πως ο  δείκτης NPE μειώθηκε στο 8% (από 44,8% το 2019) με στόχο τα καθυστερούμενα δάνεια να είναι λιγότερα από 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

    Δεν διαπιστώνει άνοδο των καθυστερήσεων -παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος- καθώς η τράπεζα έσπευσε από το δεύτερο τρίμηνο να έρθει  σε επαφή με τους πελάτες της προσφέροντας ευνοϊκές ρυθμίσεις,  προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις. Και πέτυχε το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων να δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, αλλά και το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο «να  παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα» και τα  στελέχη της τράπεζας χαρακτήρισαν διαχειρίσιμη των επιβάρυνση του κόστους των δανείων από την αύξηση των επιτοκίων.

    Η τράπεζα αναμένει αυξημένα κέρδη λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Σε επαναλαμβανόμενη βάση το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 17% (στο 1,3 δισ. ευρώ) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των χορηγήσεων δανείων, των υψηλότερων εσόδων από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, καθώς και την θετική επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων.

    Και όπως ανέφερε ο κ. Ψάλτης, στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα για τη χρήση  του 2023 που θα αντιπροσωπεύει το 20% – 30% των κερδών.

    Να σημειωθεί πως η Alpha Bank  ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο με επιτυχία την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 400 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στο δεύτερο έτος με κουπόνι 7% και με τιμολόγηση συμβατή με το ισχύον επιτοκιακό περιβάλλον. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η τράπεζα αναζητεί «παράθυρο» στις αγορές που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σε επιπλέον εκδόσεις. Και ακόμα τα στελέχη της εκτιμούν πως μέχρι τέλος του έτους τα καθαρά δάνεια (net loans) θα κινηθούν μεταξύ 2,4 και 2,6 δισ. ευρώ.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Στη διανομή μερίσματος το 2023 στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς και όπως ανέφερε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου «θα εξετάσουμε την κατάσταση το 2023 και θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση της αγοράς με βάση τα «μαξιλάρια» και την κερδοφορία που θα έχουμε» και συμπλήρωσε:  Ελπίζουμε ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να παράγουμε αξία για την τράπεζα και τους μετόχους μας.

    Όπως ανέφερε η διοίκηση «βλέπουμε ζήτηση για νέα δάνεια» και καθώς συνεχίζεται η αύξηση των χορηγήσεων, θα αυξάνονται και οι προμήθειες. Εμφανίσαμε ένα πολύ ισχυρό τρίμηνο σε όρους εσόδων από προμήθειες, υπεραποδίδουμε συνεχώς έναντι των εκτιμήσεων, σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

    Έγινε ιδιαίτερη αναφορά ότι ο δείκτης των καθυστερήσεων αναμένεται πολύ κάτω από το 8% στο τέλος του έτους, τα εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν αύξηση κατά 800 εκατ. ευρώ το γ’  τρίμηνο και πλέον ανέρχονται σε 28,3 δισ. ευρώ, με τις καθαρές προμήθειες να σημειώνουν αύξηση 18% σε ετήσια βάση.

    Η τράπεζα είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει το guidance για δείκτη κεφαλαίων FLCET 1 στο 11% έως τον Δεκέμβριο του 2022.

    Για το 2023 η  διοίκηση της Πειραιώς εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης στο  3,5%, υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% και άνοδο 7% στις τιμές των κατοικιών.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στα 335,4 τα καθαρά κέρδη – Στο 8% ο δείκτης NPEs

    Eurobank: Στο 1,106 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στο εννεάμηνο – Στο 5,6% ο Δείκτης NPEs

    Εθνική Τράπεζα: Στα 680 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο – Στο 5,9% ο δείκτης NPEs

    Τράπεζα Πειραιώς: Λειτουργικά κέρδη €386 εκατ. το 9μηνο 2022



    ΣΧΟΛΙΑ