• Οικονομία

    Moody’s: Αναβάθμισε έξι ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    Moody's

    Moody’s


    Η Moody’s Investors Service (Moody’s) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε ανοδικά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση στις έξι ελληνικές τράπεζες που αξιολογεί, κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την ανεξάρτητη πιστοληπτική αξιολόγηση (Baseline Credit Assessment-BCA) σε τρεις από τις τράπεζες αυτές.

    Ειδικότερα, η BCA στην Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε b1 από b2 και η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε Ba2 από B1 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας σε Ba3 από B2.

    Η BCA στην Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε b2 από b3, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε σε Ba3 από B2 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας σε B1 από B3.

    Η BCA στην Εθνική Τράπεζα επιβεβαιώθηκε στο b1, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας σε Ba3 από B1.

    Η BCA της Eurobank επιβεβαιώθηκε στο b1, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο Ba2 από Ba3 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας στο Ba3 από B1.

    Η BCA της Attica Bank επιβεβαιώθηκε στο caa3, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο Caa1 από Caa2.

    Τέλος, η BCA της Παγκρήτιας Τράπεζας αναβαμίστηκε στο caa2 από caa3 και η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση στο B3 από Caa2.

    Πού βασίστηκε η αναβάθμιση

    Η δράση αξιολόγησης βασίστηκε στις διαρθρωτικές βελτιώσεις της ελληνικής οικονομίας, τις σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, τη βελτίωση των βασικών κερδών και στην περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της. Αποτυπώνει επίσης την άποψη του οίκου αξιολόγησης για καλύτερα ποσοστά ανάκαμψης σε μια ανάλυση σεναρίου εξυγίανσης τραπεζών.

    Ο κύριος μοχλός αξιολόγησης είναι η βελτιωμένη οικονομική θέση της Ελλάδας, με καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και πιστώσεων που παρέχουν ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον λειτουργίας για τις τράπεζες της χώρας. Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και οι μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε κραδασμούς. Ως αποτέλεσμα, η Moody’s ανέβασε το μακροοικονομικό προφίλ που εκχωρεί στην Ελλάδα σε «Μέτρια-» από «Αδύναμο+» και επίσης αύξησε τις υποθέσεις για την αξία ανάκαμψης σε ένα σενάριο εξυγίανσης για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο είναι ο κύριος μοχλός για την αναβάθμιση της αξιολόγησης καταθέσεων για και οι έξι τράπεζες. Αυτές οι θετικές εξελίξεις στο λειτουργικό περιβάλλον σηματοδοτούν επίσης χαμηλότερους κινδύνους για τα προφίλ φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών.

    Ένας ισχυρός τουριστικός τομέας, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε υγιή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 5,3% περίπου το 2022 με βάση τις προσδοκίες του οίκου αξιολόγησης, που θα είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ στο 2,2%. Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει καλά από το σοκ της πανδημίας, χωρίς μόνιμη ζημιά, καθώς ο αναζωογονημένος τουριστικός τομέας και τα μέτρα στήριξης των αρχών μετριάζουν τις επιπτώσεις του οικονομικού σοκ. Αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτούνται από ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό από άλλες χώρες της ΕΕ .

    Οι πιστωτικές συνθήκες στη χώρα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με σημαντική πτώση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 9,5% των συνολικών δανείων και απαιτήσεων τον Ιούνιο του 2022 από περίπου 40% τον Δεκέμβριο του 2019 και κορύφωση σχεδόν 50% το 2015 , σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό βελτίωσε επίσης την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών. Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα οφείλεται κυρίως στις σημαντικές τιτλοποιήσεις NPE που πραγματοποίησαν οι τράπεζες μέσω του κρατικού συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων με την ονομασία «Ηρακλής». Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν νέους αντίθετους ανέμους και προκλήσεις, που προκύπτουν από πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση των επιτοκίων που πιθανότατα θα επηρεάσουν τους ευάλωτους δανειολήπτες».

    Δεδομένων των παραπάνω βελτιώσεων στην οικονομία, η Moody’s αναθεώρησε τις παραδοχές της για την αξία ανάκαμψης σε ένα σενάριο εξυγίανσης για τις ελληνικές τράπεζες, ωφελώντας τα συνολικά πιστωτικά προφίλ και τις αξιολογήσεις καταθέσεων τους. Αυτό οδηγεί τον οργανισμό αξιολόγησης να αναμένει χαμηλότερη σοβαρότητα ζημιών μετά την πτώχευση για τις ελληνικές τράπεζες (στο 8% κατά μέσο όρο των ενσώματων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, από 13% πριν), πράγμα που σημαίνει ότι δυνητικά χαμηλότερο ποσοστό καταθέσεων και άλλων υποχρεώσεων υπάρχει κίνδυνος απώλειας σε ένα σενάριο εξυγίανσης. Ο άμεσος αντίκτυπος αυτών των αναθεωρημένων παραδοχών ήταν η αναβάθμιση της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα, με βάση την ανάλυση απώλειας δεδομένης αποτυχίας (LGF) του οργανισμού αξιολόγησης.

    ALPHA BANK

    Η BCA της Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε b1 από b2, η αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της αναβαθμίστηκε σε Ba2 από B1 και η ανώτερη πιστοληπτική της ικανότητα για ακάλυπτο χρέος αναβαθμίστηκε σε Ba3 από B2.

    Η αναβάθμιση της αξιολόγησης μακροπρόθεσμων καταθέσεων δύο βαθμίδων και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μη εξασφαλισμένου χρέους της Alpha Bank οφείλεται στην αναβάθμισή της BCA σε b1 από b2 και επίσης από τις υποθέσεις χαμηλότερων ζημιών που αναφέρονται στην παραπάνω ενότητα.

    Η αναβάθμιση του BCA αντανακλά τη σημαντική πρόοδο της τράπεζας στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων της, επιτυγχάνοντας μονοψήφιο δείκτη NPE 8,2% τον Ιούνιο του 2022 από 42,5% τον Δεκέμβριο του 2020, κυρίως λόγω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων NPE αλλά και από προσπάθειες οργανικής μείωσης . Η τράπεζα σχεδιάζει να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού της μειώνοντας το υπόλοιπο NPE σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2024 (από 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2022), αν και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση στο τρέχον πληθωριστικό πλαίσιο. Η κάλυψη προβλέψεων NPE της τράπεζας ήταν στο 40% τον Ιούνιο του 2022 με σχεδόν το ήμισυ του χαρτοφυλακίου NPE της με τη μορφή στεγαστικών δανείων λιανικής με καλή ασφάλεια, αν και ο λόγος αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος από ορισμένους από τους τοπικούς ομολόγους της.

    Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση BCA της τράπεζας αποτυπώνει επίσης το σταδιακά βελτιωμένο προφίλ κερδών της, το οποίο είναι επίσης κινητήριος παράγοντας της δράσης αξιολόγησης, με αναφερόμενα κέρδη μετά από φόρους σε επίπεδο εταιρείας χαρτοφυλακίου 243 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 (2,3 δισ. ευρώ ζημίες το 1ο εξάμηνο του 2021). Νέες εκταμιεύσεις δανείων, ανθεκτικά καθαρά έσοδα από προμήθειες, αποταμιεύσεις από χαμηλότερα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα και εξομάλυνση του κόστους κινδύνου της τράπεζας ήταν οι κύριοι παράγοντες που μετριάστηκαν κάπως την επίδραση στα καθαρά έσοδα από τόκους από τα χαμηλότερα υπόλοιπα δανείων, μετά τις μειώσεις των NPE. Η τράπεζα στοχεύει να επιτύχει απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 10% περίπου μέχρι το τέλος του 2024, την οποία ο οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι είναι εφικτός δεδομένου του 8,6% που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2022, με το βασικό της εισόδημα να επωφελείται περαιτέρω από το τρέχον αυξανόμενο επιτόκιο ποσοστά.

    Η αναθεωρημένη ανάλυση LGF του οίκου αξιολόγησης είναι επίσης μοχλός στη σημερινή δράση αξιολόγησης της Alpha Bank. Οι υποθέσεις χαμηλότερων ζημιών, σε συνδυασμό με τη μελλοντική δομή υποχρεώσεων της τράπεζας με βάση τα χρηματοδοτικά της σχέδια, τα οποία ενσωματώνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και τις απαιτήσεις επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη προστασία για τους πιστωτές.

    Η αλλαγή της προοπτικής σε σταθερή από θετική για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων της τράπεζας, εξισορροπεί το βελτιωμένο πιστωτικό της προφίλ με τις προκλήσεις που υπάρχουν για την περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων και την επίτευξη χρηματοοικονομικών μετρήσεων που θα ήταν ανάλογες με αυτές τραπεζών με  παρόμοια αξιολόγηση. Η Moody’s πιστεύει ότι το BCA της τράπεζας βρίσκεται επί του παρόντος σε καλή θέση στο b1 και ότι η μεγαλύτερη ανοδική πίεση στην BCA της θα οφείλεται στα διαθέσιμα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και στο ιστορικό της ισχυρότερης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας με μειωμένα NPEs.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Η BCA της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε b2 από b3, η αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της αναβαθμίστηκε σε Ba3 από B2 και η ανώτερη πιστοληπτική της ικανότητα για μη εξασφαλισμένο χρέος αναβαθμίστηκε σε B1 από B3.

    Η αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης κατάθεσης δύο βαθμίδων της Τράπεζας Πειραιώς και η αναβάθμιση της αξιολόγησης μη εξασφαλισμένου χρέους υποστηρίζονται από την αναβάθμιση BCA της τράπεζας σε b2 από b3 και από τις ευνοϊκότερες παραδοχές ποσοστού ζημιών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση LGF της Moody’s.

    Το υψηλότερο BCA της τράπεζας λαμβάνει υπόψη τον εξευτελισμό NPE του ισολογισμού της σε συνδυασμό με την ισχυρή βασική λειτουργική κερδοφορία. Η τράπεζα μείωσε το απόλυτο επίπεδο των NPEs σε 3,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 από 22,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, που μεταφράζεται σε μείωση του δείκτη NPE στο 9% από 45%. Η κάλυψη προβλέψεων της τράπεζας ήταν 46% τον Ιούνιο του 2022 από 39% τον Ιούνιο του 2021. Η αναβάθμιση του BCA λαμβάνει επίσης υπόψη τον αρνητικό οργανικό σχηματισμό NPE το δεύτερο τρίμηνο του 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τράπεζα κατάφερε να συγκρατήσει τις εισροές NPE. Σύμφωνα με τη Moody’s, το υψηλότερο BCA της τράπεζας αναγνωρίζει την επιτυχημένη πορεία της μέχρι στιγμής στην εκτέλεση του σχεδίου μετασχηματισμού της.

    Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι ευνοϊκές προοπτικές για την υποκείμενη βασική κερδοφορία της. Η εταιρεία συμμετοχών (Πειραιώς Χρηματοοικονομικές Συμμετοχές Α.Ε.) ενίσχυσε τα βασικά λειτουργικά της έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 14,4% σε ετήσια βάση και μπόρεσε να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 614 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρής ζημίας 2,4 δισ. ευρώ το 1ο εξάμηνο 2021. Παρόλο που το τελικό αποτέλεσμα υποβοηθήθηκε από ορισμένα έκτακτα κέρδη (απόκτηση επιχειρηματικών και εμπορικών κερδών από εμπόρους), η αυξανόμενη αύξηση των δανείων με απόδοση της τράπεζας, η αύξηση των καθαρών προμηθειών και ο υψηλότερος ρυθμός εκτέλεσης, η αυστηρή διαχείριση του κόστους και η επιβράδυνση του υποκείμενου κόστους κινδύνου υποστηρίζουν την ευνοϊκή τάση του βασικού εισοδήματός της.

    Η αναθεωρημένη ανάλυση LGF του οίκου αξιολόγησης είναι επίσης μοχλός στη σημερινή δράση αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς. Οι παραδοχές χαμηλότερων ζημιών, σε συνδυασμό με τη δομή της μελλοντικής υποχρέωσης της τράπεζας με βάση τα σχέδια χρηματοδότησής της, τα οποία ενσωματώνουν τις απαιτήσεις MREL της, έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη προστασία για τους πιστωτές.

    Η αλλαγή της προοπτικής αξιολόγησης της τράπεζας για τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων σε σταθερή από θετική, αποτυπώνει την άποψη του οίκου αξιολόγησης ότι το BCA της τράπεζας βρίσκεται σε καλή θέση στο b2, εξισορροπώντας τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού και τη λειτουργική κερδοφορία της. Αν και η τράπεζα ανέφερε έναν πλήρως φορτωμένο δείκτη κεφαλαίου Common Equity Tier 1 (CET1) 10,2% από τον Ιούνιο του 2022, οι σημαντικές αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου (DTC) που αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο CET1 υπονομεύουν την ποιότητα του κεφαλαίου της, με αποτέλεσμα η Moody’s προσαρμοσμένη ενσώματη κοινή δείκτης μετοχικού κεφαλαίου (TCE) που είναι σημαντικά ασθενέστερος από τους τοπικούς ομοτίμους.

    ΠΑΓΚΡΗΤΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 

    Το BCA της Παγκρήτιας Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε caa2 από caa3 και οι αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων αναβαθμίστηκαν σε B3 από Caa2.Η αναβάθμιση της αξιολόγησης μακροπρόθεσμων καταθέσεων δύο βαθμίδων της Pancreta Bank υποστηρίζεται από την αναβάθμιση BCA της τράπεζας σε caa2 από caa3 και από τις πιο ευνοϊκές παραδοχές για το ποσοστό ζημιών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση LGF της Moody’s.

    Η αναβάθμιση του BCA της Παγκρήτιας Τράπεζας σε caa2 από caa3 λαμβάνει υπόψη την αύξηση κεφαλαίου της κατά €98,7 εκατ. που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2022, ενισχύοντας σημαντικά την κεφαλαιακή της επάρκεια. Αυτή η αύξηση κεφαλαίου ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού του ισολογισμού της από τα NPEs, της συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων στην Κρήτη και της ανάληψης των εργασιών της HSBC Continental Europe στην Ελλάδα.

    Οι δείκτες pro-forma CET1, Tier 1 και κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) της τράπεζας έχουν αυξηθεί σε 12,1%, 13,1% και 15,1% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 5,7%, 6,7% και 8,7% που αναφέρθηκαν τον Ιούνιο του 2022 και είναι πλέον πάνω από τα ρυθμιστικά της απαιτήσεις 8,3%, 10,2% και 12,8%. Η Moody’s πιστεύει ότι αυτά τα επίπεδα κεφαλαίου παρέχουν κάποιο μαξιλάρι στην τράπεζα για να υλοποιήσει το σχέδιο μείωσης των NPE, το οποίο θα συνεπάγεται αναπόφευκτα πλήγμα κεφαλαίου λόγω της σχετικά χαμηλής κάλυψης προβλέψεων (34%) των υψηλών επιπέδων NPE της τράπεζας (1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή 65% αναλογία NPE) από τον Ιούνιο του 2022.

    Το caa2 BCA της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη το σχετικά αδύναμο προφίλ του βασικού εισοδήματός της και την ανάγκη επέκτασης και διαφοροποίησης των κερδών της, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους και από τον τοπικό τουριστικό τομέα, με σχετικά χαμηλή συνεισφορά εισοδήματος από προμήθειες. Ταυτόχρονα, η BCA της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης το υψηλό επίπεδο DTC στον ισολογισμό της, που υπονομεύουν την ποιότητα του κεφαλαίου της, καθώς και την εξελισσόμενη εταιρική διακυβέρνηση και τις προκλήσεις για την ενσωμάτωση των εξαγοραζουσών οντοτήτων που αναφέρονται παραπάνω.

    Η αναθεωρημένη ανάλυση LGF του οίκου αξιολόγησης είναι επίσης κινητήριος δύναμη στη σημερινή δράση αξιολόγησης της Pancreta Bank. Οι υποθέσεις χαμηλότερων ζημιών, σε συνδυασμό με τη δομή της μελλοντικής υποχρέωσης της τράπεζας με βάση τα σχέδια χρηματοδότησής της, έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη προστασία για τους καταθέτες.

    Η θετική προοπτική αξιολόγησης για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων αντανακλά τη δυνατότητα της τράπεζας να καθαρίσει τον ισολογισμό της μειώνοντας σημαντικά τα NPE της και βελτιώνοντας το προφίλ κερδών της τους επόμενους 12-18 μήνες.

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Η BCA της Εθνικής επιβεβαιώθηκε σε b1, η αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και η ανώτερη πιστοληπτική της ικανότητα για ακάλυπτο χρέος αναβαθμίστηκε σε Ba3 από B1.

    Η αναβάθμιση της αξιολόγησης καταθέσεων και μη εξασφαλισμένου χρέους οφείλεται στις πιο ευνοϊκές παραδοχές για το ποσοστό ζημιών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση LGF της Moody’s.

    Η επιβεβαίωση της αυτόνομης BCA της Εθνικής στο b1 λαμβάνει υπόψη τη ήδη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της από πριν με δείκτη NPE 6,3% και σχετικά υψηλή κάλυψη προβλέψεων 80% από τον Ιούνιο του 2022, αλλά και τη βελτιωμένη κερδοφορία της (αύξηση 40% ετησίως- ετησίως των βασικών λειτουργικών κερδών της το πρώτο εξάμηνο του 2022) υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ. Το BCA της τράπεζας αποτυπώνει επίσης την άνετη κεφαλαιοποίησή του με ένα πλήρως φορτωμένο CET1 15% τον Ιούνιο του 2022.

    Η αναθεωρημένη ανάλυση LGF του οίκου αξιολόγησης είναι ο βασικός μοχλός στη σημερινή δράση αξιολόγησης της Εθνικής. Οι παραδοχές χαμηλότερων ζημιών, σε συνδυασμό με τη δομή της μελλοντικής υποχρέωσης της τράπεζας με βάση τα σχέδια χρηματοδότησής της, τα οποία ενσωματώνουν τις απαιτήσεις MREL της, έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη προστασία για τους πιστωτές.

    Οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων της τράπεζας παραμένουν θετικές και αντικατοπτρίζουν τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης της BCA τους επόμενους 12-18 μήνες λόγω της μεγαλύτερης ενίσχυσης του προφίλ φερεγγυότητάς της και της ανθεκτικότητας να αντιμετωπίσει τυχόν αντίθετους ανέμους από τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση των επιτοκίων που θα αποδυνάμωνε την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

    EUROBANK

    Το BCA της Eurobank επιβεβαιώθηκε επίσης στο b1, η αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και η ανώτερη διαβάθμιση μη εξασφαλισμένου χρέους αναβαθμίστηκε σε Ba3 από B1.  Η αναβάθμιση της αξιολόγησης καταθέσεων και μη εξασφαλισμένου χρέους οφείλεται στις πιο ευνοϊκές παραδοχές για το ποσοστό ζημιών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση LGF της Moody’s.

    Η επιβεβαίωση της αυτόνομης BCA της Eurbank στο b1 ενσωματώνει τον ήδη μειωμένο δείκτη NPE της σε pro-forma 5,9% τον Ιούνιο του 2022 και κάλυψη προβλέψεων 72%, γεγονός που μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο φερεγγυότητάς της με πλήρως φορτισμένο δείκτη CET1 14%. Επιπλέον, η BCA της εξετάζει επίσης την αύξηση 13,5% σε ετήσια βάση στα βασικά έσοδα προ προβλέψεων του εξαμήνου 2022 με καθαρό κέρδος σχεδόν 941 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποστηρίζει το πιστωτικό της προφίλ.

    Η αναθεωρημένη ανάλυση LGF του οίκου αξιολόγησης είναι ο βασικός μοχλός στη σημερινή δράση αξιολόγησης της Eurobank. Οι παραδοχές χαμηλότερων ζημιών, σε συνδυασμό με τη δομή της μελλοντικής υποχρέωσης της τράπεζας με βάση τα σχέδια χρηματοδότησής της, τα οποία ενσωματώνουν τις απαιτήσεις MREL της, έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη προστασία για τους πιστωτές.

    Οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων της τράπεζας παραμένουν θετικές, σηματοδοτώντας την ανοδική πίεση στην BCA και τις αξιολογήσεις της κατά τους επόμενους 12-18 μήνες. Οι συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις και η ικανότητα να αντέχει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά θα είναι σημαντικοί μοχλοί για το αυτόνομο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας.

    ATTICA BANK

    Το BCA της Attica Bank επιβεβαιώθηκε στο caa3 και οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της αναβαθμίστηκαν σε Caa1 από Caa2. Η αναβάθμιση της αξιολόγησης των καταθέσεων οφείλεται καθαρά στις πιο ευνοϊκές παραδοχές για το ποσοστό ζημιών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση LGF της Moody’s.

    Η επιβεβαίωση της BCA της Attica Bank στο caa3 αντανακλά την ανάγκη της να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια για να ενισχύσει τις αδύναμες μετρήσεις κεφαλαίου της (CET1 στο 6,4% και CAR στο 9,9%) προκειμένου να ανταποκριθεί στις ρυθμιστικές απαιτήσεις της και το ακόμη υψηλό επίπεδο NPEs (67,6% ) στον ισολογισμό της τον Ιούνιο του 2022. Το χαμηλό BCA της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη το αδύναμο προφίλ κερδών της, με λειτουργικές ζημίες 20,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εσόδων από τόκους και των ασθενέστερων αποτελεσμάτων από τα χρηματοοικονομικά της χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων και επενδύσεων.

    Η αναθεωρημένη ανάλυση LGF του οίκου αξιολόγησης είναι ο μοναδικός μοχλός στη σημερινή δράση αξιολόγησης της Attica Bank. Οι υποθέσεις χαμηλότερων ζημιών, σε συνδυασμό με τη δομή της μελλοντικής υποχρέωσης της τράπεζας με βάση τα σχέδια χρηματοδότησής της, έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη προστασία για τους καταθέτες.

    Η θετική προοπτική για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων, λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα συνεχιζόμενη άσκηση αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας (€490 εκατ.) και τις προσπάθειες της νέας CEO να αναδιαρθρώσει την τράπεζα και να εφαρμόσει το νέο της επιχειρηματικό σχέδιο για να λειτουργεί με πιο σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης.

    Διαβάστε επίσης

    Το 20% άγγιξε ο πληθωρισμός στη Βόρεια Μακεδονία

    Αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 «βλέπει» η αγορά

    Υπ. Οικονομικών: Διευκρινίσεις για τα καταβληθέντα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής



    ΣΧΟΛΙΑ