• Τράπεζες

    Τράπεζες: Αλλαγή πλεύσης στα στεγαστικά δάνεια – Τώρα προτείνουν κυμαινόμενο επιτόκιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Αλλάζουν την επιτοκιακή πολιτική  τους στα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες καθώς τα σταθερά επιτόκια καθίστανται απαγορευτικά και σύντομα θα λανσάρουν στεγαστικά με ελκυστικά κυμαινόμενα επιτόκια.

    Τα σταθερά επιτόκια στέγης έχουν αφήσει πίσω το χαμηλό 3% και μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχουν διπλασιαστεί στο 6% ακόμα και στο 7%.

    Αντίθετα τα κυμαινόμενα επιτόκια στέγης θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, με τους τραπεζίτες να τα «βλέπουν» στο 4% με 4,5% στο τέλος του 2023.

    Ήδη οι τράπεζες αυξάνουν τα σταθερά επιτόκια στέγης και μειώνουν τα spread  στα κυμαινόμενα.

    Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, τώρα που έχει αρχίσει ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

    «Το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί πάρα πολύ, έχει «ξεφύγει» για να κλειδώσεις σταθερό επιτόκιο, ήδη μπαίνουμε μέσα» λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχο και συμπληρώνει:

    Πάμε σε αλλαγή πλεύσης. Θα αυξήσουμε τα σταθερά επιτόκια και θα μειώσουμε τα περιθώρια στα κυμαινόμενα, καθώς το κόστος  του σταθερού επιτοκίου επηρεάζει και το κυμαινόμενο.

    Οι τραπεζίτες βλέπουν το euribor 3μηνου να διαμορφώνεται στο 2% το 2023, στόχος τους είναι το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών να μην ξεπεράσει το 4% με 4,5% και αυτό θα το πετύχουν περιορίζοντας το spread στο 2% με 2,5%.

    Η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες σε αύξηση επιτοκίων φέρνει νέα δεδομένα σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση. Και τα  χαμηλά σταθερά επιτόκια αποτελούν ήδη παρελθόν. Ωφελημένοι  είναι εκείνοι οι δανειολήπτες που  πρόλαβαν και πήραν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο στο 2,8% με 3%, την περίοδο δηλαδή των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Αυτοί δεν επηρεάζονται από την  αύξηση των επιτοκίων της  ΕΚΤ.

    Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα το συντριπτικό ποσοστό της ζήτησης αφορούσε στεγαστικά σταθερού επιτοκίου.

    Τώρα η εικόνα διαφοροποιείται και τα κυμαινόμενα επανέρχονται με τις προβλέψεις να τα θέλουν ελκυστικότερα καθώς το κυμαινόμενο επιτόκιο στέγης θα είναι τουλάχιστον κατά δύο μονάδες χαμηλότερο από το σταθερό.

    Παράλληλα οι τράπεζες για να κρατήσουν ζωντανή τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια προσανατολίζονται να αυξήσουν και πάλι το ποσοστό χρηματοδότησης τους.

    Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις το περιθώριο θα προσαρμόζεται ανάλογα.

    Το ποσοστό ίδιας συμμετοχής για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου θα μειωθεί, καθώς η άνοδος των τιμών ακινήτων, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των υποψήφιων δανειοληπτών που συμπιέζεται λόγω ενεργειακής κρίσης περιορίζουν τη ζήτηση.

    Και οι τράπεζες αναθεωρούν την πρόβλεψη τους για νέες εκταμιεύσεις στέγης στο 1,2 δισ. ευρώ φέτος, πάντως προς το παρών εκτιμούν ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Καραμούζης: Όλο το σχέδιο του τραπεζίτη για τα 72 ξενοδοχεία που αγόρασε



    ΣΧΟΛΙΑ