Τράπεζες

Τράπεζα της Ελλάδoς: Αύξηση δανείων και καταθέσεων τον Μάρτιο

  • NewsRoom

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας


Αύξηση κατά 793 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2021, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 304 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 9,3% από 9,9% τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος σε 1,6 δισ. ευρώ. Αντιθέτως οι καταθέσεις του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 232 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 779 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -50,6% από -41,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των χορηγήσεων τα δάνεια προς επιχειρήσεις ανήλθαν σε 595 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 7,9% από 9,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 8,7% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 413 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 320 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 0,0% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 182 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 72 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 2,9% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 403 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 281 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάρτιο του 2021, ήταν θετική κατά 2.018 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 135 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 73,1% από 77,6% τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Υπερταμείο ή ΤΧΣ ο «σωτήρας» της Attica Bank – Στα χέρια του Στουρνάρα η λύση για την τράπεζα

Στον νόμο Χαρδούβελη η Attica Bank – Με 25% το ΤΧΣ

Χρήστος Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς επενδύει στη νέα γενιά

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ