Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 2,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο – Στο 8,75% το επιτόκιο

Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


Έκλεισε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με τις προσφορές να διαμορφώνονται σε 2,25 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για το ύψος της ζήτησης.

Το ύψος της έκδοσης διαμορφώνεται στο ανώτατο όριο των 600 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο «έκλεισε» στο 8,75%.

Οι πελάτες που ήταν επιλέξιμοι έχουν ταυτότητα επαγγελματία.

Είναι η πρώτη έκδοση AT1 που διενεργείται μετά την 10ετή χρηματοοικονομική κρίση. Θα συμβάλει τόσο στα κεφάλαια της τράπεζας όσο και στην κάλυψη των MREL.

Σημειώνεται ότι σε ανάλυσή της η Autonomous εκτίμησε ότι η απόδοση του AT1 θα κυμαινόταν μεταξύ 8% και 9% χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς που ανέβαζαν την απόδοση στη ζώνη του 9,5%.

Επίσης, σύμφωνα με την Autinomous, αν υπήρχε μεγάλη ζήτηση, η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να επεκτείνει την έκδοση ομολόγου ως τα 600 εκατ. ευρώ, όπερ και έγινε.

Η πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση ιδίων κεφαλαίων με την έκδοση ενός ομολόγου AT1, το πρώτο που εκδίδει ελληνική τράπεζα (σ.σ. εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα) έγινε γνωστή από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020 της τράπεζας και θα προσθέσει στην κεφαλαιακή επάρκεια αυτής 1,4 μονάδες βάσης. Η τράπεζα θα μπορούσε ενδεχομένως να περιμένει λίγο περισσότερο για την έκδοση, αλλά η πρόθεσή της να φέρει σε πέρας τη μείωση κατά 18 δισ. ευρώ των NPEs στη χρήση του 2021 σημαίνει πως το ομόλογο έπρεπε να εκδοθεί πριν από το τέλος του έτους.

Οι συνθήκες της αγοράς είναι καλές με πολλές υψηλότερου κινδύνου συναλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Το AT1 είναι ένα ομόλογο αξιολογημένο ως Ca / CCC- από τους Moody’s και S&P αντιστοίχως.

Πλήρης επιβεβαίωση του mononews.gr: Μέχρι τα 600 εκατ. ευρώ η έκδοση

Όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή το mononews.gr, η τράπεζα εργαζόταν για μια έκδοση 600 εκατομμυρίων ευρώ που θα προσέθετε 1,4% στους δείκτες κεφαλαίου ενόψει της διάθεσης των NPEs.

Ωστόσο ο ίδιος ο CEO της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, είχε μιλήσει για μικρότερο ομόλογο, χωρίς πάντως να αποκλείεται και μια δεύτερη έκδοση ή μια επέκταση της τρέχουσας ως το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, όπως συνέβη.

Η έκθεση ανέφερε πως ότι υπήρχε πρόταση, μετά την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, η τράπεζα να εξέδιδε ένα μικρότερο ομόλογο, ωστόσο ο οίκος σημείωνε πως ανέμενε ότι, αν υπήρχε ζήτηση, η τράπεζα θα εξέδιδε το προβλεπόμενο ποσό καλύπτοντας την όποια αβεβαιότητα από τα μορατόρια αλλά βοηθώντας επίσης την εκπλήρωση των απαιτήσεων MREL.

H Πειραιώς ξεκινά μια πολύ γρήγορη μείωση των NPEs, από 45% στα τέλη του 2020 σε ένα προγραμματισμένο 10% έως το τέλος του 2021.

Κεφαλαιακές καλύψεις

Αυτό συνεπάγεται τη μετατόπιση των 18 δισ. ευρώ των NPEs από τον ισολογισμό της σε εκτιμώμενες 40 μονάδες βάσης κεφαλαίου ανά 1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού έχει ήδη συμφωνηθεί μέσα από τα προγράμματα Phoenix και Vega (περίπου 7 δισ. ευρώ περίπου για να ολοκληρωθούν) και το Sunrise 1 (7 δισ. ευρώ) που αναμένεται να ενταχθεί αυτό το μήνα και να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο. Το Sunrise 2 (4 δισ. Ευρώ) χωρίζεται σε 2 μέρη με το πρώτο μέρος (3 δισ. ευρώ) να βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης. Το υπόλοιπο 1 δισ. ενδέχεται να υλοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το ξεκαθάρισμα θα φέρει το δείκτη Texas της Πειραιώς από 135% στο τέλος του 2020 στο 60%, και έτσι η τράπεζα θα ευθυγραμμιστεί με τις ομολόγους της την Εθνική και τη Eurobank αλλά και την Τράπεζα Κύπρου. Στη συνέχεια, η τράπεζα σκοπεύει να μεταφέρει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ NPEs με το κόστος που καλύπτεται από τα οργανικά κέρδη. Η διοίκηση αναμένει επίσης πως τα οργανικά κέρδη θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα προκύψουν από τα ΔΠΧΑ 9, τα οποία θα απορροφήσουν από 400 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα έτη 2022 και 2023.

900 εκατ. MREL το 2021

Η Τράπεζα Πειραιώς πιθανότατα θα χρειαστεί να εκδώσει κάποιο ομόλογο για περαιτέρω κάλυψη των MREL το 2021. Η ενδιάμεση απαίτηση έχει οριστεί στο 23,3% συν τα αποθέματα μέχρι το τέλος του 2025 για ένα σύνολο 26,6%. Η προσωρινή απαίτηση για 1/1/22 είναι 16,1%, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί εάν η τράπεζα επιτύχει τον στόχο της για συνολικό κεφαλαιακό δείκτη1 6,5% έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, η τράπεζα έχει δηλώσει την πρόθεσή της να εκδώσει 900 εκατ. MREL φέτος, συμπεριλαμβανομένου του AT1, πράγμα που δείχνει πως θα χρειαστεί μία έκδοση 300 εκατ. ευρώ senior κάποια στιγμή στιγμή μέσα στο έτος.

Τα σχέδια της Πειραιώς στηρίζονται στην εκτίμηση ότι θα τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα ενισχυθούν και ότι τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς μορατορίου δεν θα επιδεινωθούν σε βαθμό χειρότερο απ’ ότι αναμένεται.

Διαβάστε επίσης:

Autonomous: Η ζήτηση θα κρίνει το ύψος του ομολόγου της Πειραιώς – Εκδόσεις 900 εκατ. ευρώ προγραμματίζει φέτος η τράπεζα


ΣΧΟΛΙΑ