• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Ετοιμάζει και νέα τιτλοποίηση ύψους €13 δισ. – Οι εξελίξεις με τα χαρτοφυλάκια Phoenix και Vega

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 260 εκατ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Νέα τιτλοποίηση–«μαμούθ» 13 δισ. ευρώ για να  περιορίσει δραστικά το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων της, ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές του  2021. Τιτλοποίηση που  θα ενταχθεί  στο πρόγραμμα Ηρακλής  ΙΙ, ενώ χθες η τράπεζα υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την Intrum,  για την πώληση του 30% των mezzanine ομολογιών της τιτλοποίησης «Phoenix» του  1,9 δισ. ευρώ.

    Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,57% 3,89 πρόκειται  να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου  2021  την πρώτη φάση μείωσης  των προβληματικών δανείων  μέσω του προγράμματος «Ηρακλής». Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις  Phoenix  και Vega συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000  ενυπόθηκα δάνεια.

    Ειδικότερα το χαρτοφυλάκιο Phoenix, αξίας 1,9 δισ. ευρώ  περιλαμβάνει 58.000 ενυπόθηκα δάνεια,  22.000 δανειοληπτών. Το μέσο ποσό του δανείου διαμορφώνεται στις 90.000 ευρώ , ενώ το 67% των δανείων έχουν καταγγελθεί.

    Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Vega –συνολικής αξίας  5 δισ. ευρώ, χαρτοφυλακίου Vega συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, αποτελείται από στεγαστικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ και επιχειρηματικά δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ. Συνολικά στο  Vega περιλαμβάνονται 53.000 δάνεια από 18.000 οφειλέτες, φέρουν υποθήκες σε 43.000 ακίνητα και το  70% των δανείων έχει καταγγελθεί.

    Η παροχή εγγύησης  από το ελληνικό Δημόσιο για τα senior ομόλογα του Phoenix είναι 1 δισ. ευρώ  και η αξία  των τίτλων υψηλής διαβάθμισης του  Vega, ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

    Επίσης στις 4 Ιανουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει τη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετά ψήφου μετοχές. Συγκεκριμένα θα εκδοθούν 394,4 εκατ. αριθμός μετοχών της τράπεζας θα ανέλθει σε περίπου 831 εκατ. μετοχές. Η τιμή έκδοσης θα είναι 6 ευρώ ανά μετοχή, όσο δηλαδή ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς θα ανέλθει στο 61,3%, από 26,4% που είναι σήμερα.

    Χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι υπέγραψε  δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 30% των mezzanine ομολογιών της τιτλοποίησης «Phoenix», μεικτής λογιστικής αξίας 1,92 δισεκ ευρώ, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής», από τον περασμένο Αύγουστο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας: Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

    Ως Pro-forma αποτέλεσμα της Συναλλαγής, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς θα μειωθεί στο 44% από 47%, ενώ ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις θα ενισχυθεί στο 46% από 45% με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2020.

    Επιπροσθέτως, υπό την προϋπόθεση των απαιτούμενων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων, η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει στους μετόχους της ποσοστό 65% των mezzanine ομολογιών Phoenix, και το 5% να το διακρατήσει η ίδια.

    Μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της τράπεζας (hive-down), το νέο αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα θα διακρατήσει το 100%  των senior  ομολογιών και το 5% των mezzanine τίτλων.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Δεσμευτική συμφωνία με Intrum για το project Phoenix

    Τράπεζες: Αυτοί είναι οι μεγάλοι στόχοι για το 2021

    Κορμάς (Τράπεζα Πειραιώς): Η ελληνική αγορά ακινήτων πόλος έλξης για τους διεθνείς επενδυτές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ