• Τράπεζες

    Τράπεζες: Αυτοί είναι οι μεγάλοι στόχοι για το 2021

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η αξιοποίηση των 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, η «απαλλαγή» από τα «κόκκινα» δάνεια και η ψηφιοποίηση είναι οι μεγάλοι στόχοι- προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών για το 2021.

    Οι τράπεζες, όπως έχουν δηλώσει οι επικεφαλής τους,  αναζητούν εκείνα τα  επενδυτικά project που θα απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι έτοιμες να αξιολογήσουν και να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις σε μεγάλα έργα –στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, των υποδομών-, project  που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, καθώς θα απαιτείται ίδια συμμετοχή 20%, το 40% θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό και το υπόλοιπο 40% θα είναι ευνοϊκή χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου.

    Ωστόσο  ιδιαίτερα  σημαντικό για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι να στηριχθούν  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες   το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας και του lockdown, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να κρατηθούν ζωντανές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, μέσω των ενώσεων και των ομοσπονδιών τους, διαμαρτύρονται ότι είναι αποκλεισμένοι από την τραπεζική χρηματοδότηση…, πολλοί εκ των οποίων «κόβονται» λόγω «κόκκινων» οφειλών. Αντίθετα οι υγιείς επιχειρήσεις αποφεύγουν να εκτεθούν σε νέο δανεισμό.

    Για το 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες  εκτιμούν ότι θα χορηγήσουν  20 δισ. ευρώ νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και ακόμα ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια που μέσα στο 2020  «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

    Βασική προϋπόθεση για την χρηματοδότηση της οικονομίας είναι να «καθαρίσουν» οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους από τα  προβληματικά δάνεια, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στο επίπεδο των  60 δισ. ευρώ, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

    Η δύσκολη εξίσωση για τους τραπεζίτες είναι πόσα νέα «κόκκινα» δάνεια θα προστεθούν, λόγω της πανδημίας, στα ήδη υπάρχοντα. Στην Έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  θα αυξηθούν κατά 8-10 δισ. ευρώ, μετά τη λήξη των μορατόριουμ. Το δυσμενές σενάριο όμως, δεν αποκλείει άνοδο πάνω από 12 δισ. ευρώ. Ενώ σύμφωνα με την  πρόσφατη  απόφαση του Eurogroup, οι τράπεζες θα πρέπει να  περιορίσουν τα NPEs  στο 5% μέχρι το τέλος του 2022.

    Βέβαια μέσα στο 2020 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων ύψους 32 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» που εγγυάται τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τον SSM και την ΕΚΤ για επέκταση του προγράμματος με το project «Ηρακλής ΙΙ», η οποία βρίσκει σύμφωνους τους τραπεζίτες.

    Παράλληλα η Τράπεζα της  Ελλάδος, έχει καταθέσει στην κυβέρνηση το σχέδιο της για τη  δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC). Εκτιμά ότι στην bad bank μπορούν να μεταφερθούν προβληματικά δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ και οι τράπεζες να «καθαρίσουν σε μία νύχτα τους ισολογισμούς τους», όπως έχει πει ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας.

    Αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,   Κομισιόν, ΕΚΤ και SSM,  αναζητούν μια λύση που να μειώνει ταυτόχρονα τα  «κόκκινα» δάνεια και τις απαιτήσεις από αναβαλλόμενη φορολογία.

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι επίσης μεγάλο στοίχημα, καθώς οι τραπεζίτες σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν δηλώσει πως: «Το μέλλον θα είναι digital, οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν γρήγορα αν θέλουν να επιβιώσουν» καθώς πλέον και άλλοι πάροχοι προσφέρουν fintech υπηρεσίες και «κλέβουν» μερίδια αγοράς.

    Η πανδημία, αφενός έχει επιταχύνει τις εξελίξεις και αφετέρου έχει  αλλάξει την συμπεριφορά των πελατών, οι οποίοι επιλέγουν  για την εξυπηρέτηση τους τα εναλλακτικά δίκτυα, internet, phone, mobile banking.

    Για την εξυπηρέτηση της πελατείας τους λανσάρουν νέα ψηφιακά προϊόντα και προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες μέσα από την οθόνη του υπολογιστή. Οι νεότερης ηλικίας πελάτες επιθυμούν να έχουν την τράπεζα στον υπολογιστή τους 24 ώρες το 24ωρο,  επτά ημέρες την εβδομάδα και χωρίς κόστος.

    Και ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών,  οδηγεί σε μικρότερο δίκτυο φυσικών καταστημάτων, και λιγότερους εργαζομένους, ταυτόχρονα απαιτεί και νέες επενδύσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και την «θωράκιση» του συστήματος από κυβερνοεπιθέσεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γιάννης Στουρνάρας: Στους CEOs των τραπεζών η πρόταση της ΤτΕ για τη bad bank

    Εθνική Τράπεζα: Επιτυχείς οι ενέργειες επιχειρήσεων – κράτους – τραπεζών για τον περιορισμό της κρίσης

    Τράπεζες: Σε «ανοιχτή γραμμή» με δανειολήπτες που βρίσκονται σε μορατόρια για νέες ρυθμίσεις των δανείων τους

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ