• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Placement με «καύσιμο» την υψηλή κερδοφορία

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Το βλέμμα στραμμένο στην Τράπεζα Πειραιώς έχουν σήμερα οι αναλυτές καθώς το απόγευμα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 2023.

    Αποτελέσματα που αναμένεται να είναι εντυπωσιακά, καθώς η αγορά τα τοποθετεί στην περιοχή των 850 εκατ. με 1 δισ. ευρώ. Ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του CEO Χρήστου Μεγάλου στην ενημέρωση των αναλυτών στις 6 το απόγευμα.

    Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ουσιαστικά πατάει και το κουμπί για να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει το αργότερο την Δευτέρα 4 Μαρτίου.

    Ήδη, οι επενδυτές – κατά τη διάρκεια των roadshow σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, έχουν ενημερωθεί για τις εξαιρετικές επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στο τέλος του 2023 είχε εξομαλυμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 14%, και κεφαλαιακούς δείκτες στο 13% (CET1) και 17,5% (CAD).

    Διαθέτει ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 242% και σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις, το μερίδιο της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνεται στο 40%.

    Το 2023  η τράπεζα  πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων να είναι πάνω από τα 30 δις ευρώ και ο δείκτης καθυστερήσεων χαμηλότερα από το 5%.

    Από αύριο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το placement καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποφασιστεί τόσο το ποσοστό που θα διατεθεί τελικά,  ενώ θα πρέπει να υπάρξει και απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εφόσον απευθύνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την έγκριση ενημερωτικού δελτίου.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μέσω του ΤΧΣ σχεδιάζει την πώληση ποσοστού της τάξης του 20%, αντί του 27% που ήταν η αρχική σκέψη, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ξένους να σπεύδουν να τοποθετηθούν από τώρα στη μετοχή, φοβούμενοι μήπως κατά τη διαδικασία του placement αποκτήσουν λιγότερα κομμάτια από αυτά που ενδεχομένως επεδίωκαν.

    Το διεθνές βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει το αργότερο τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, πιθανή ημερομηνία είναι και η 28η Φεβρουαρίου,  και μέχρι τότε θα έχει κλειδώσει και το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ που θα διατεθούν στο διεθνές επενδυτικό κοινό, αλλά και στην εγχώρια αγορά, όπως έγινε και με το placement της Εθνικής Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    Τζούρος (Πειραιώς): Τα €3 δισ. άγγιξαν οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2023

    Viva Wallet: «Κόκκινη κάρτα» στην αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. – Εξηγήσεις στην ΤτΕ δίνει ο Καρώνης

    Τράπεζα Πειραιώς: Προχωρά στην πώληση των offsite ATMs στην Printec



    ΣΧΟΛΙΑ