• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Προχωρά στην πώληση των offsite ATMs στην Printec

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους από τα 1.200 offsite ΑΤΜ του δικτύου της στην Printec, ενώ πρόκειται να διατηρήσει περί τα 300 offsite ΑΤΜ που βρίσκονται σε νησιά και  ακριτικές περιοχές.

    Οι συζητήσεις της Πειραιώς με την εταιρεία Printec βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο απομένει να διευθετηθεί μία σειρά από τεχνικά και διαδικαστικά θέματα, καθώς πρόκειται για μία σύνθετη συναλλαγή, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ και η εταιρεία, την οποία θα δημιουργήσει η Printec για να αναλάβει τη διαχείριση των περίπου 900 ATMs της Πειραιώς, τα οποία θα πωληθούν.

    Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει δίκτυο  1.948 ΑΤΜs εκ των οποίων τα 752 είναι εντός τραπεζικών καταστημάτων και τα 1.196 offsite.

    Η εταιρεία Printec δραστηριοποιείται στον τομέα των ATMs και παρέχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών που αφορούν τις αυτοματοποιημένες πωλήσεις και πληρωμές. Μάλιστα, έχει παρουσία σε 16 χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

    Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο πώλησης του offsite δικτύου των ΑΤΜs τους εξετάζουν τόσο η Alpha Bank όσο και Εθνική Τράπεζα.

    Στο σύνολό τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2022 της Ένωσης Τραπεζών- έχουν δίκτυο 3.371 offsite ΑΤΜ, εκ των οποίων τα 1.043 βρίσκονται στην Αθήνα, 249 στη Θεσσαλονίκη και 2.079 στην υπόλοιπη επικράτεια.

    Τα εκτός τραπεζικών καταστημάτων ΑΤΜ της Εθνικής είναι 877, της Alpha Bank 689 και της Eurobank 684.

    Τι θα γίνει με τις προμήθειες ανάληψης

    Συντήρηση, αναβάθμιση, ανεφοδιασμός των ΑΤΜ είναι μία δαπανηρή διαδικασία και να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα ισχύουν, η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας κοστίζει –ανεξαρτήτως ποσού ανάληψης- 2 ευρώ από το δίκτυο της Πειραιώς, 1,9 ευρώ από τα ΑΤΜ της Εθνικής, 1,8 ευρώ από τα «μηχανάκια» της Eurobank και της Alpha Bank  και 1,5 ευρώ από τα ΑΤΜ της  Attica Bank.

    Να σημειωθεί ότι δίκτυο ΑΤΜ, το οποίο, όμως, προσαρμόζεται στην τουριστική κίνηση,  διαθέτει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η Euronet Worldwide.

    Τα περισσότερα από τα 1.500 ΑΤΜ της Euronet και ειδικά εκείνα που λειτουργούν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο βγαίνουν «εκτός» λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχουν τουρίστες.

    Ενώ η προμήθεια για την ανάληψη μετρητών διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 3,5+ ευρώ, ανεξαρτήτως του ύψους ανάληψης.

    Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε πως βάζει σε λειτουργία  νέο δίκτυο ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών χωρίς χρέωση.

    Ήδη περίπου 20 ΑΤΜ χωρίς χρέωση, λειτουργούν ήδη στην Αθήνα και στόχος είναι ο αριθμός τους μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν να έχει αυξηθεί στα 300 πανελλαδικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Καμπάνια ενημέρωσης για την ηλεκτρονική απάτη σε συνεργασία με την Mastercard

    Alpha Bank για ΗΠΑ: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού παρά την «ομαλή προσγείωση»

    Τράπεζα Πειραιώς: Νέα υπηρεσία «eΤαμειακή» για τις επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ