• Τράπεζες

    Viva Wallet: «Κόκκινη κάρτα» στην αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. – Εξηγήσεις στην ΤτΕ δίνει ο Καρώνης

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) - Χάρης Καρώνης, Viva Wallet - Jamie Dimon (JPMorgan)

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) – Χάρης Καρώνης, Viva Wallet – Jamie Dimon (JPMorgan)


    Εξηγήσεις από τον Χάρη Καρώνη, μεγαλομέτοχο της Viva Wallet, για το πού θα κατευθυνθεί το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώθηκε, ζητά η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Εξηγήσεις τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο κ. Καρώνης θα πρέπει να δώσει σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κεντρική τράπεζα της χώρας φέρεται αποφασισμένη -εφόσον χρειαστεί- να μην επιτρέψει στη Neobank του Χάρη Καρώνη να προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη κεφαλαιακή αύξηση των 400 εκατ. ευρώ, η οποία όπως όλα δείχνουν αποτελεί πρωτοβουλία του ιδρυτή της Viva, στην οποία ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του κατέχουν το 51,5% ενώ η JP Morgan έχει εξαγοράσει το υπόλοιπο 48,5%.

    Η Viva με βάση την πρόσκληση σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 22 Μαρτίου 2024, αναφέρει στο «επίμαχο» θέμα προς  έγκριση «ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας με την έγκριση από τους δύο μετόχους αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά (σε αποτίμηση 3 δισ. ευρώ) η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις».

    Kαι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι  σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί με απρόβλεπτες εξελίξεις.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι:  Η ΤτΕ ως εποπτεύουσα αρχή έχει το δικαίωμα να βγάλει «κόκκινη» κάρτα σε αύξηση κεφαλαίου που έχει σκοπό την εξαγορά ποσοστού του άλλου μετόχου, εν προκειμένω της αμερικανικής τράπεζας.

    Αύξηση κεφαλαίου μπορεί να γίνει είτε επειδή δεν υπάρχουν κεφάλαια, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Viva, καθώς έχει δείκτη 35%, είτε για αναπτυξιακούς σκοπούς.

    Για το λόγο αυτό, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι η ΤτΕ ζήτησε ήδη από τον Καρώνη να της γνωστοποιήσει λεπτομερώς το επιχειρησιακό του πλάνο.

    Η αγορά ωστόσο εκτιμά ότι ο Καρώνης δεν μπορεί να μην γνώριζε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί απέναντι από την εποπτική τραπεζική αρχή που είναι η ΤτΕ.

    Συνεπώς δεν μπορεί να διακριβωθεί για ποιο λόγο προχώρησε στη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας κίνησης η οποία σαφώς έρχεται να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά των σχέσεων του με την JP Morgan.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρης Καρώνης: Ψάχνει λεφτά να εξαγοράσει τη Viva από την JP Morgan – Tι δηλώνει ο ίδιος

    Οικογένεια Καρνέση: Ο εμφύλιος των αδερφών, η περιουσία 1 δισ., η αγωγή για 325 εκατ. δολ. και η αποζημίωση 60.000 που είχε λάβει ο Αιγύπτιος επιστάτης

    Έξι νέα προγράμματα για 65.000 ανέργους από την ΔΥΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ