• Τράπεζες

    Το «καυτό» διήμερο των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης(Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς(Εθνική Τράπεζα)

    Βασίλης Ψάλτης(Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς(Εθνική Τράπεζα)


    Αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test  τα οποία δεν κρύβουν εκπλήξεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σήμερα η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, σήμερα το πρωί είναι η Γενική Συνέλευση της Alpha Bank και αύριο της Εθνικής Τράπεζας.

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, από το βήμα της γενικής συνέλευσης πρόκειται να ζητήσει την έγκριση των μετόχων για να προχωρήσει σε πρόγραμμα buyback έως και 35 εκατ. μετοχών, σε εύρος τιμής από 0,75 μέχρι 3 ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια και αναμένεται να διατεθεί συνολικά ποσό που θα φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα ανάμεσα στα θέματα που καλούνται να εγκρίνουν είναι οι μέτοχοι είναι:

    • Υιοθέτηση Προγράμματος Αγοράς Ιδίων Μετοχών, σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν. 4548/2018, και παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για την εφαρμογή του.
    • Υιοθέτηση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών της Εταιρείας για Μέλη της Διοίκησης και για Εργαζομένους της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, σύμφωνα με το άρθρο 114 του ν. 4548/2018, και παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα.

     Εθνική Τράπεζα

    Αλλά και ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας την Παρασκευή 28 Ιουλίου στη Γενική Συνέλευση θα ζητήσει επίσης την έγκριση των μετόχων της ΕΤΕ για να προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών, καθώς και τη δωρεάν διάθεσή τους σε στελέχη και προσωπικό. Το πρόγραμμα αφορά την επαναγορά του 1,5% (μέχρι 13,7 εκατ μετοχές) σε εύρος τιμής από 1-5 ευρώ.

    Συγκεκριμένα ανάμεσα στα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι:

    • Έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 49 Ν. 4548/2018, όπως ισχύει και παροχή εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο.
    • Θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών της Τράπεζας σε στελέχη ή/και το προσωπικό της Τράπεζας και των συνδεμένων με αυτή εταιρειών κατά την έννοια του άρθρου 32 του Ν. 4308/2014, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του Ν. 4548/2018 (stock awards). Παροχή στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικών εξουσιοδοτήσεων.

    Αύξηση επιτοκίων

    Σήμερα το μεσημέρι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25% στο 3,75%.

    Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο στο CGTN Europe, δήλωσε πως: Θα ήταν έκπληξη να έχουμε αύξηση των επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβριο,  «περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να βλάψουν την οικονομία».

    Και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ο  Κλας Κνοτ, έχουν δηλώσει πως  μια αύξηση των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου «θα ήταν το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση βεβαιότητα».

    Πάντως οι αναλυτές περιμένουν ότι η άνοδος των επιτοκίων θα κορυφωθεί στο 4%, και αναμένουν την  αποκλιμάκωση τους από τον  Απρίλιο του 2024 και μετά.

    Stress test

    Χωρίς στρες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περιμένουν αύριο, Παρασκευή, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής ακόμα και στο δυσμενές σενάριο που προβλέπει ύφεση 1,9% φέτος και  4,5% το 2024, με υψηλό πληθωρισμό και ανεργία.

    Στο δυσμενές σενάριο η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι ότι θα διαμορφωθεί στο  8,5% φέτος, 4,6% του χρόνου και 3,2% το 2025.

    Ακραίες είναι και οι προβλέψεις για τις τιμές στα οικιστικά ακίνητα καθώς το δυσμενές σενάριο τις θέλει να υποχωρούν  2,1% φέτος, 7% το 2024 και να ακολουθήσουν  θετική πορεία 2,9% το 2025 και ότι στα εμπορικά ακίνητα οι τιμές θα υποχωρήσουν 9,2% φέτος,  6,1% το 2024 και 2,2% το 2025.

    Με  τους δείκτες ανεργίας να σκαρφαλώνουν στο  12,7% φέτος, 16,1% το 2024 και 17,3% το 2025.

    Και τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο  8,28% φέτος, στο 6,89% το 2024 και στο 6,43% το 2025.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Ευοίωνες παραμένουν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των ΜμΕ

    ΤτΕ: Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιούνιο

    Santander: Τα επιτόκια εκτόξευσαν στα 2,67 δισ. ευρώ τα κέρδη 3μήνου



    ΣΧΟΛΙΑ