• Τράπεζες

    Συνέδριο Morgan Stanley: Τι θα πουν σήμερα στο Λονδίνο οι CEOs των τεσσάρων τραπεζών

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Την δυναμική του ελληνικού banking που επανήλθε με αξιώσεις στη διεθνή σκηνή θα παρουσιάσουν οι CEOs των ελληνικών τραπεζών στο road show που διοργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Morgan Stanley στο Λονδίνο.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς πέρασαν και πάλι σε καθεστώς κερδοφορίας, περιόρισαν σημαντικά τους δείκτες των προβληματικών τους δανείων, βγήκαν στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις.

    Και κυρίως επανέρχονται σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης με την έξοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό τους κεφάλαιο.

    Στα θέματα αυτά θα αναφερθούν σήμερα, μετέχοντας σε πάνελ στο πλαίσιο του road show οι κ.κ Βασίλης Ψάλτης CEO της Alpha Bank, Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, και Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

    Μόλις την περασμένη εβδομάδα το  placement για τη διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ, ήταν εντυπωσιακό και 10 από τα ισχυρότερα διεθνή funds έσπευσαν να λάβουν θέσεις στην ΕΤΕ.

    Το διεθνές «βιβλίο» συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 8,1 δις ευρώ, ενώ πάνω από 2 φορές καλύφθηκε η ελληνική προσφορά με εγγραφές της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8,5 δις ευρώ, με την τιμή διάθεσης τα 5,30 ευρώ/μετοχή. Το Ταμείο για τη διάθεση του  22% από το 40,4% που κατέχει στην ΕΤΕ θα εισπράξει 1,066 δις ευρώ.

    Στις αρχές Νοεμβρίου η UniCredit απόκτησε το 9%, που ήταν το ποσοστό του ΤΧΣ στην  Alpha Bank,  έναντι 293,48 εκατ ευρώ, πληρώνοντας δηλαδή 1,39 ευρώ ανά μετοχή.

    Και είναι η πρώτη μεγάλη ξένη τράπεζα που επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από χρόνια.

    Την αυλαία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες άνοιξε η Eurobank, η οποία προχώρησε στην επαναγορά του 1,4% που κατείχε το Ταμείο,  έναντι 93,74 εκατ. ευρώ προσφέροντας  1,8 ευρώ/μετοχή.

    Ένα μήνα νωρίτερα  ο οίκος Moody’s είχε δώσει επενδυτική βαθμίδα «Baa3», στις καταθέσεις της τράπεζας, μία βαθμίδα υψηλότερα από την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων.

    Ενώ τον Μάρτιο του 2024 αναμένεται η διάθεση του 27% που κατέχει το Ταμείο στην Τράπεζα Πειραιώς.

    Κερδοφορία- μείωση NPEs

    Eurobank: Στα  980εκ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο 9μηνο 2023 με τα 342εκ. ευρώ να προέρχονται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

    Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 4,9%, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε  19,5% και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,97 ευρώ. Στόχος της τράπεζας  είναι να διανείμει μέρισμα σε μετρητά που θα αντιστοιχεί στο 25% των κερδών του 2023.

    Alpha Bank: Στα 490,7 εκατ ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο, και τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους σχεδόν διπλασιάστηκαν  στα 564,7 εκατ. ευρώ,  με τον δείκτη  CET1  στο 13,9% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας  στο 18,2%.

    Παράλληλα, συνεχίστηκε η εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων  να περιορίζεται  στο 7,2%.

    Εθνική Τράπεζα: Με καθαρά κέρδη 791 εκατ ευρώ έκλεισε το 9μηνο για την τράπεζα που έχει δείκτη CET1 κοντά στο 18% και  Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας άνω του 20%. Η Εθνική πέτυχε να περιορίσει τον δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 3,6%, πολύ χαμηλότερα από το 5% που ήταν ο στόχος για το σύνολο του έτους. Και όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Παύλος Μυλωνάς, πρόθεση της τράπεζας  είναι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, που θα διαμορφωθεί στο 30%.

    Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 577 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Πειραιώς στο 9μηνο του 2023, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 5,5% (από 8,8% ένα χρόνο πριν), και έχει δείκτη  CET1 12,8% και συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 17,4%.

    Εκδόσεις ομολόγων

    Η Alpha Bank προχώρησε τον Φεβρουάριο σε έκδοση ομολόγου 400 εκατ ευρώ με απόδοση 11,875% (perpetual) και τον Ιούνιο στην έκδοση senior preferred ομολόγου 500 εκατ ευρώ με απόδοση 6,88%.

    Η Eurobank προχώρησε φέτος  στην έκδοση δύο ομολόγων  senior preferred, 500 εκατ ευρώ έκαστο, το πρώτο του  Ιανουαρίου τιμολογήθηκε με 7%, ενώ η πρόσφατη έκδοση είχε επιτόκιο 5,875%. Μάλιστα το 70% της δεύτερης έκδοσης –οι προσφορές ανήλθαν στο 1,6 δισ ευρώ- καλύφθηκε από διεθνείς επενδυτές.

    Η Εθνική  Τράπεζα τον Σεπτέμβριο προχώρησε στην έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ, με  διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη. Οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 8%, από το 8,375% που ήταν η αρχική τιμολόγηση.

    Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην έκδοση senior preferred ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, 6ετούς  διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στην 5ετία, προκειμένου να ενισχύσει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Τον Ιούλιο είχε προχωρήσει επίσης  στην έκδοση ενός ακόμη ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ,  με επιτόκιο 7,25%.

     Διαβάστε επίσης 

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Το Genarative AI διαμορφώνει νέα δεδομένα στις τράπεζες

    HSBC: Η μετοχή της Alpha Bank top pick στις αναδυόμενες αγορές

    Τράπεζα Πειραιώς: Προχωρά σε έκδοση senior ομολόγου 500 εκατ. ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ