• newsletter

    Τι σηματοδοτεί η μεγάλη συμφωνία Alpha και Εurobank με KKR για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Ανακοινώθηκε επισήμως η συμφωνία Alpha Bank , Eurobank με KKR Credit για τη διαχείριση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων. Βάσει της συμφωνίας, οι τράπεζες δεσμεύονται να αναθέσουν σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone, τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις.

    Eurobank και Alpha Bank θα μεταβιβάσουν στην πλατφόρμα που ετοιμάζει το αμερικανικό επενδυτικό fund, προβληματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ -σε ποσοστό 50% έκαστη, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ η καθεμία.

    Στη μικτή εταιρεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βιώσιμων ωστόσο επιχειρήσεων, αναμένεται να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αντικείμενο της οποίας θα είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε αντίθεση με το KKR που θα συνεισφέρει και κεφάλαια στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων.

    Τα βασικά σημεία της συνεργασίας

    Πιο αναλυτικά, η KKR μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της “Pillarstone Europe” θα ιδρύσει ελληνική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%. Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας (σ.σ. η πρώτη που δίδεται), σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των NPL’s στην Ελλάδα (ν.4354/2015).

    Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δισ ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης. Η διαδικασία αυτή δε θα επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών (capital neutral). Η δομή της συναλλαγής είναι τέτοια που επιτρέπει σε μεταγενέστερο χρόνο και την συμμετοχή κι άλλων ελληνικών τραπεζών στο εγχείρημα

    Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια, λειτουργική αναδιοργάνωση, και ενίσχυση του management, στοιχεία που θα παρέχει η KKR και που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότησή τους και τη δυναμική επιστροφή τους στην αγορά.

    Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενός εκάστου δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

    Η Εταιρεία Διαχείρισης θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει την υψηλή τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία της Pillarstone στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάθε επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα ενημερώνονται αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

    Ποιες επιχειρήσεις αφορά

    Τα προβληματικά δάνεια, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η διαχείριση των οποίων θα ανατεθεί στην εταιρεία του KKR, ανήκουν σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από τον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχειακές), τις κατασκευές μέχρι τη βαριά βιομηχανία.

    Πηγές αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβει η KKR, έχουν δοθεί από κοινού από τις δύο ελληνικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, εφόσον τα δάνειά τους αναδιαρθρωθούν. Στο σημείο αυτό ουσιαστικό ρόλο θα διαδραματίσει το KKR, το οποίο θα συνεισφέρει κεφάλαια στις εν λόγω επιχειρήσεις ενώ θα έχει ισχυρό λόγο στο management των επιχειρήσεων.

    Μόνιμος μηχανισμός για τα “κόκκινα” business δάνεια

    Στην ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ τραπεζών για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στα οποία υπάρχει κοινή έκθεση ανταποκρίνονται και οι προτάσεις της Mc Kinsey για την ίδρυση κοινού «μηχανισμού» για τη διαχείρισή τους, με τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Το προσχέδιο της συμφωνίας με τους θεσμούς προβλέπει ότι ως τα τέλη Μαΐου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη βελτίωση της συνεργασίας των τραπεζών για δανειολήπτες που είναι κοινοί σε περισσότερες τράπεζες και την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων, ακόμη και κλάδων. Το σχέδιο θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες και θα υποβληθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί.

    Το ΤΧΣ έχει στα χέρια του τη σχετική μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του η Mc Kinsey και θα τη δημοσιοποιήσει την Τρίτη, θέτοντας σε κίνηση τις διαδικασίες για τη διαχείριση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ που αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες και μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις. Οι παρεμβάσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις αφορούν σε πολλές περιπτώσεις και ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και η στρατηγική στο κομμάτι αυτό είναι κρίσιμο θέμα για το Ταμείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mc Kinsey προβλέπει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού δράσης με τη συμμετοχή των συστημικών τραπεζών και συγκεκριμένα υψηλόβαθμων στελεχών τους, πιθανότητα σε επίπεδο γενικών διευθυντών, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με τακτικές συνεδριάσεις και με πεδίο που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα δάνεια σε κόκκινο, αλλά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, το πεδίο των NPEs δηλαδή, θα επιδιωχθεί ο συντονισμός των ενεργειών, η εκτίμηση για τη βιωσιμότητα και οι μακροπρόθεσμες λύσεις που θα προκριθούν.

    Η κινητοποίηση δυνάμεων αφορά πλέον μόνο τις βιώσιμες επιχειρήσεις, αφού οι μη βιώσιμες θα πηγαίνουν προς εκκαθάριση προκειμένου να μην απορροφούν πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη υγιών μονάδων.

    Τo έργο της Mc Kinsey, όπως περιγράφεται από το ΤΧΣ, είναι να αποτυπώσει τα εμπόδια στην αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, κυρίως όπου υπάρχουν περισσότεροι δανειστές ή διασυνοριακά θέματα, να υποβάλει προτάσεις για το κατάλληλο πλαίσιο που θα εισαχθεί στην ελληνική αγορά για τη συνεργασία μεταξύ τραπεζών και να καθορίσει τα κατάλληλα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες προκειμένου να προωθήσουν τις αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

    Η εταιρεία, αν χρειαστεί, θα καθορίσει μαζί με τις τράπεζες και άλλους ενδιαφερόμενους μια περίμετρο προβληματικών επιχειρήσεων και θα καθορίσει την πιθανή ανάγκη για αναδιάρθρωση σε επίπεδο κλάδων, και μέσω της εισαγωγής συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την αποτίμηση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, ενώ θα αξιολογήσει την καταλληλότητα των υφιστάμενων πρακτικών, του reporting, της ανάλυσης, της μεθοδολογίας αναδιάρθρωσης για τα μεγάλα δάνεια και θα προτείνει πώς η υφιστάμενη νομοθεσία θα πρέπει να τροποποιηθεί για να διευκολύνει τον συντονισμό.

    Η Mc Kinsey θα συγκεκριμενοποιήσει επίσης πώς μπορεί να επεκταθεί ο ρόλος των κεφαλαιαγορών, μέσω joint ventures and SPVs (για παράδειγμα Corporate Restructurings Firms), παρέχοντας λεπτομέρειες για τον τρόπο που η νομοθεσία μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.

    Η ανακοίνωση από Alpha-Eurobank-KKR

    Οι Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00%, Eurobank και KKR Credit κατέληξαν σήμερα σε δεσμευτική συμφωνία διά της οποίας οι τράπεζες συμφωνούν να αναθέσουν σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις.

    Υπό την επιφύλαξη της τελικής εγκρίσεως του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξετάζει την από κοινού επένδυση σε συνεργασία με την KKR και τις τράπεζες.

    Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους, προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.

    Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, τόσο από άποψη εμβέλειας όσο και μεγέθους, η οποία διαθέτει επίσης την ευελιξία να επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών διά της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων, ή της προσθήκης υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπόλοιπων τραπεζών.

    Ο Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% Θεόδωρος Αθανασόπουλος δήλωσε: «Η πλατφόρμα σκοπεύει να δώσει την ευκαιρία σε βιώσιμες ελληνικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και τεχνογνωσία για τη λειτουργική τους αναδιάρθρωση, στοιχεία τα οποία θα τις βοηθήσουν να επενδύσουν, να αναπτυχθούν, να ανακάμψουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής της Τραπέζης για την ενεργό διαχείριση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων».

    Ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Ομίλου της Eurobank, δήλωσε: «Σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της Eurobank για τη στήριξη των ελληνικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η πλατφόρμα με τις KKR, Pillarstone, EBRD και Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% θα προσφέρει σε αυτές τις επιχειρήσεις στρατηγική και τεχνική υποστήριξη καθώς και νέα χρηματοδότηση. Είναι κρίσιμο να ενεργήσουμε άμεσα σε αυτόν τον τομέα, για τη δημιουργία των συνθηκών για την ανάκαμψη των εταιρειών και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, η οποία καθίσταται δυνατή από τα νέα κεφάλαια και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή και των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών στην πλατφόρμα».

    Ο Johannes P. Huth, Επικεφαλής της KKR Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, δήλωσε: «Έχουμε αναπτύξει αυτή την πρωτοποριακή προσέγγιση σε συνεργασία με τις Eurobank, Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% και EBRD, και προσδοκούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να παράσχουμε μακροπρόθεσμα κεφάλαια σε ελληνικές εταιρίες».

    Ο Noel Edison, Διευθυντής των Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της EBRD, δήλωσε: «Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2015 ήταν ένα ουσιώδες βήμα προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τα επόμενα σημαντικά ορόσημα συμπεριλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που υποαποδίδουν. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες νέα χρηματοδότηση και λειτουργική τεχνογνωσία στον τομέα του turn-around, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για να επιλυθεί το αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών και να στηριχθεί η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

    Ο John Davison, CEO της Pillarstone, δήλωσε: «Η πλατφόρμα την οποία διαχειρίζεται η Pillarstone προσφέρει στις ελληνικές εταιρείες νέες πηγές χρηματοδοτήσεως και λειτουργικής υποστηρίξεως, για να μπορέσουν να αποδώσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Αποτελεί μοναδική προσέγγιση βασισμένη στο μοντέλο συνεργασιών, το οποίο ωφελεί μεγάλο φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών».

    Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την επιφύλαξη της εκπληρώσεως ορισμένων αναβλητικών αιρέσεων.

    Η HSBC Bank plc ενήργησε ως συντονιστής και σύμβουλος structuring της συναλλαγής για την Alpha Bank και από κοινού με τη Mediobanca για την Eurobank.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/article-anavathmise-alpha-bank-apo-tin-ubs/45828

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/vatheni-to-chasma-dnt-verolinou-gia-to-elliniko-chreos/45838



    ΣΧΟΛΙΑ