• Τράπεζες

    Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες


    Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες στεγαστικών δανείων να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να σώσουν τα σπίτια τους. Οι τράπεζες δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις ρυθμίσεις των προβληματικών δανείων στέγης και καλούν -τηλεφωνικά ή με επιστολές- τους οφειλέτες να βρουν από κοινού λύση «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους». Μάλιστα έχουν αναρτήσει και ειδικές ενότητες στις ιστοσελίδες τους, δίνοντας μία πρώτη γεύση των ευέλικτων ρυθμίσεων που προτείνουν.

    Οι τράπεζες βρίσκονται κάτω από την «πίεση» τους SSM -στον οποίο παραδίνουν τους νέους στόχους μείωσης μέσα στο σαββατοκύριακο- να μειώσουν και τα «κόκκινα» στεγαστικά.

    Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο παρουσιάζει συγκριτικά με τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια, το χαμηλότερο ρυθμό αποκλιμάκωσης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, όσο και στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες δεν έπιασαν τον συμφωνημένο στόχο, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου 2018.

    Συγκεκριμένα τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν στα 27,5 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 27,1 δισ. ευρώ) και στα ΜΕΔ διαμορφώθηκαν στα 20,6 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 19,9 δισ. ευρώ).

    Την ίδια ώρα το υψηλότερο ποσοστό δανείων που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας παρατηρείται στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου φτάνει το 30% (με δάνεια ύψους 8,25 δισ. ευρώ).

    Οι τράπεζες εστιάζουν λοιπόν στους λεγόμενους «προβληματικούς» δανειολήπτες, τους οποίους θέλουν να προσελκύσουν στα γκισέ και τους προτείνουν στοχευμένες ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση.

    Η δυσκολία στην αποπληρωμή των οφειλών δεν πρέπει να είναι ένα άλυτο πρόβλημα. Μαζί θα βρούμε λύση, αναφέρει χαρακτηριστικά στο site της η Εθνική Τράπεζα και σημειώνει πως ήδη 220.000 πελάτες της έχουν βρει λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

    Η Alpha Bank έχει ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της όπου ο δανειολήπτης μπορεί να καταχωρήσει συγκεκριμένα στοιχεία -όπως είναι το ύψος και η διάρκεια του δανείου, το ύψος της μηνιαίας δόσης, αλλά και το μηνιαίο εισόδημα του- και ηλεκτρονικά έχει εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης από την τράπεζα.

    Η Πειραιώς έχει εγκαινιάσει γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (2111202020) καλώντας τους πελάτες της με καθυστερούμενα δάνεια να βρουν λύση στα μέτρα τους.

    Και η Eurobank καλεί τους δανειολήπτες να ρυθμιστούν σημειώνοντας «ελάτε να βρούμε λύση για τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

    Σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες προτείνουν και «κούρεμα» σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει πάνω και από το 50%, με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρήσει το πρόγραμμα ρύθμισης, το δάνειο θα είναι ενήμερο και στη λήξη του, θα διαγραφεί συγκεκριμένο ποσό.

    Μία από τις προτάσεις, -που δεν περιλαμβάνει «κούρεμα»- είναι αυτή της καταβολής ποσοστού μειωμένης δόσης. Συγκεκριμένα ο δανειολήπτης μπορεί για διάστημα, π.χ. 3 ετών, να πληρώνει μειωμένη δόση, ανάλογα με το ύψος του τρέχοντος εισοδήματός του. Και εφόσον, η δόση καταβάλλεται στην ώρα της, ο δανειολήπτης έχει και πρόσθετη επιβράβευση, καθώς για συγκεκριμένο διάστημα δεν κεφαλαιοποιούνται τυχόν τόκοι που δε καλύπτονται από το ποσό της δόσης.

    Για παράδειγμα δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών με επιτόκιο 2,20%, έχει δόση 515 ευρώ. Καταβάλλοντας το 40% της αρχικής μηνιαίας δόσης για 3 έτη και επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου για άλλα 20 έτη (στα 40 έτη συνολικά), η μηνιαία δόση μειώνεται κατά μέσο όρο σε 128 ευρώ. Με την εμπρόθεσμη τακτοποίηση της μηνιαίας δόσης, δεν θα κεφαλαιοποιηθούν τόκοι ύψους 1.978 ευρώ, ως επιβράβευση της συνέπειας για την τήρηση των όρων της ρύθμισης. Μετά τη λήξη της περιόδου μειωμένης δόσης, η μηνιαία δόση αναπροσαρμόζεται στα 329 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον πλειστηριασμό το σπίτι της Βασιλικής Κεστεκίδου (Leonidas) – Τι γίνεται με το σπίτι των Κουτσολιούτσων στις Σπέτσες



    ΣΧΟΛΙΑ