Τράπεζες

ΤΧΣ: Το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington προτιμητέος επενδυτής για την Attica Bank – Πλήρης επιβεβαίωση mononews

ΤΧΣ: Το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington προτιμητέος επενδυτής για την Attica Bank - Πλήρης επιβεβαίωση mononews

Ηλίας Ξηρουχάκης, CEO ΤΧΣ


Το σχήμα ΤΜΕΔΕ/Ellington επέλεξε το ΤΧΣ για προτιμητέο επενδυτή για την Attica Bank.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «κατόπιν της αποψινής συνεδρίασης του Γενικού του Συμβουλίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το consortium ΤΜΕΔΕ/Ellington. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί σε περαιτέρω διευκρινήσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαπραγματεύσεων».

Η απόφαση του ΤΧΣ επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα το mononews, για προβάδισμα του συγκεκριμένου σχήματος έναντι του Bain -JC Flowers.

Ειδικότερα το mononews, ανέφερε τα εξής:

Τη δέσμευση ότι θα αναλάβουν να καλύψουν συγκεκριμένο ποσοστό ζημιών και από την «μαύρη τρύπα» της Attica Bank, όταν αυτές καταμετρηθούν, ζήτησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τους υποψήφιους επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας των μηχανικών.

Και τα δύο ενδιαφερόμενα σχήματα, το Ellington με το ΤΜΕΔΕ και η Bain με την JC Flowers κατέθεσαν το βράδυ της Τρίτης τις νέες προτάσεις τους.

Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες προβάδισμα φαίνεται να έχει το σχήμα Ellington- ΤΜΕΔΕ, καθώς για το Ταμείο των Μηχανικών ισχύει η παροιμία «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται» καθώς έχει ήδη υποστεί σημαντική ζημία.

Συγκεκριμένα το ΤΧΣ έφερε το σαββατοκύριακο που πέρασε, στο τραπέζι νέους όρους και προϋποθέσεις, τις παραδοχές για το πώς θα γίνουν οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο έθεσε το πλαίσιο για την συνεπένδυση με τους ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές, τους οποίους και κάλεσε να καταθέσουν νέες προτάσεις.

Οι προτάσεις αυτές από τους επενδυτές κατατέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης. Και τώρα έχει ξεκινήσει νέος γύρος διευκρινιστικών ερευνών που θα ολοκληρωθεί –εκτός απροόπτου- μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του Ταμείου, δηλαδή το 7μελές Γενικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή και θα ανακοινώσουν την απόφαση τους.

Το ζητούμενο για το ΤΧΣ είναι ο επενδυτής να αναλάβει τη δέσμευση ότι θα καλύψει συγκεκριμένο ποσοστό από την ζημία που θα προκύψει από τον έλεγχο των στοιχείων στην πορεία, καθώς το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας είναι προς το παρόν άδηλο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ ζήτησε από τους υποψήφιους επενδυτές να καλύψουν ποσοστό 20% της ζημίας που έχει εμφανίσει η τράπεζα και πάνω από το 20% των ζημιών που θα διαπιστωθούν στην πορεία και δεν έχουν ακόμα «μετρηθεί». Καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν ζητήσει να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του στην ΑΜΚ που θα ακολουθήσει και η οποία θα γίνει υπέρ του ιδιώτη επενδυτή.

Και καθώς το ΤΜΕΔΕ μέχρι σήμερα μετράει μόνο ζημίες από την Attica Bank, εκτιμάται ότι θα αναλάβει την υποχρέωση και στη συνέχεια θα προχωρήσει μαζί με την Ellington στην επόμενη μέρα της τράπεζας.

Όπως είναι γνωστό: Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας. Θα εκδοθούν έως 1.200.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαιώματα ψήφου και ονομαστική αξία 0,20 κάθε μια και με τιμή διάθεσης 0,20 ανά νέα μετοχή. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή της Τράπεζας.

Σήμερα 25 Νοεμβρίου ξεκινά η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Στις 3 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και στις 8 Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα για την άσκησή τους.

Στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων Νέων Μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.ΣΧΟΛΙΑ