• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Ποιον επενδυτή θα επιλέξει για την Attica Bank;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΤΧΣ- Ποιον επενδυτή θα επιλέξει για την Attica Bank;

    Ηλίας Ξηροχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΧΣ


    Όλα πλέον είναι στα χέρια του Ταμείου. Η απόφαση δηλαδή για το ποιόν από τους δύο επενδυτές θα επιλέξει, την πρόταση του Ellington – ΤΜΕΔΕ, ή αυτή της Bain – JC Flowers.

    Προς το παρόν συνεχίζεται το σκληρό παζάρι ανάμεσα στο ΤΧΣ και τους υποψήφιους επενδυτές που έρχονται να σώσουν την τράπεζα.

    Ωστόσο το Ταμείο έχει πάρει το μήνυμα και αυτό είναι πως πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank με τον στρατηγικό επενδυτή να συμμετέχει στην αύξηση των 240 εκατ ευρώ. Και θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υποστεί ακραίο dilution.

    Οι υποψήφιοι επενδυτές από την πλευρά τους θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης της τράπεζας. Ενώ η «μαύρη» τρύπα της Attica Bank, το κεφαλαιακό έλλειμμα της, θα φανεί πραγματικά όταν μπουν οι τιτλοποιήσεις των 3,5 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων στο σχήμα «Ηρακλής».

    Τότε θα γίνει γνωστό πόσες είναι οι περαιτέρω ζημιές θα πρέπει να καταγράφουν για να καταστεί εφικτή η υπαγωγή των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή», μέχρι τότε μόνο προσεγγίσεις μπορεί να γίνουν, αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.

    Χθες και οι δύο ενδιαφερόμενοι παρουσίασαν τις προσφορές τους στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, παρουσιάσεις που έγιναν φυσικά με τηλεδιάσκεψη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο προτάσεις χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ καλές» από τους 7 του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, οι οποίοι ήταν «θετικοί και καλοπροαίρετοι». Εξάλλου οι προτάσεις πάνω κάτω κινούνται στην ίδια λογική.

    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, καθώς το ΤΧΣ αναζητά εκείνη τη λύση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υποστεί μεγάλο dilution στη δεύτερη φάση κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών.

    Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα αρμόδια όργανα του Ταμείου και ο CEO Ηλίας Ξηρουχάκης, θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιον από τους δύο επενδυτές θα συνεχίζουν. Και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εξειδίκευση της πρότασης, ενώ θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα καθώς θα πρέπει να επιλυθούν διαδικαστικής φύσεως μεν, ουσιώδη δε, θέματα για το χρονοδιαγραμμα της κεφαλαιακής αύξησης.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο προτάσεις δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους και οι υποψήφιοι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να αναπροσαρμόσουν τις προσφορές τους διευκολύνοντας κατά κάποιο τρόπο τις αποφάσεις του ΤΧΣ.

    Τόσο το σχήμα Ellington –ΤΜΕΔΕ, όσο και αυτό των Bain- JC Flowers, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προτείνει να μπουν με ποσό 60-80 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ και σε δεύτερο χρόνο να καλύψουν μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η Attica. Και αυτό ακριβώς –σύμφωνα με πληροφορίες- αφορούν οι διαπραγματεύσεις τους όρους μετατροπής του ομολογιακού που προκαλούν μεγάλο dilution στο ΤΧΣ.

    Οι παρουσιάσεις αφορούσαν και την αναβάθμιση της τράπεζας σε επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων ώστε να μπει δυνατά στον ανταγωνισμό. Αυτή η επόμενη μέρα της Attica Bank που προϋποθέτει τον πλήρη μετασχηματισμό της θα απαιτήσει επένδυση ύψους πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

    Στόχος των επενδυτών είναι η πλήρης αναμόρφωση της τράπεζας με έμφαση στην ψηφιακή της αναβάθμιση. Με σαρωτικές αλλαγές και στα κανάλια διανομής και εξυπηρέτησης, όπως και στο δίκτυο των καταστημάτων και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

    Ο χρόνος πιέζει. Και την Attica Bank για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την ιδιωτικοποίηση της και το ΤΧΣ, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές που αφορούν δομή Ταμείου, τα δικαιώματα που έχει στις τράπεζες και το fit & proper.

    Η διάρκεια του βίου του ΤΧΣ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποεπένδυση από τις τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης

    Η ώρα της κρίσεως για ΤΧΣ και Attica Bank

    Ποιοι είναι οι τρεις Έλληνες του Ellington που έρχονται να σώσουν την Attica Bank

    Attica Bank: Με Ellington-ΤΜΕΔΕ στον δρόμο της ιδιωτικοποίησης



    ΣΧΟΛΙΑ