• Τράπεζες

    Η ώρα της κρίσεως για ΤΧΣ και Attica Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ηλίας Ξηρουχάκης, CEO ΤΧΣ

    Ηλίας Ξηρουχάκης, CEO ΤΧΣ


    Σε διαρκείς συναντήσεις με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται οι σύμβουλοι της Attica Bank για την πρόταση του EllingtonΤΜΕΔΕ, που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας των μηχανικών.

    Οι συναντήσεις, διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις των συμβούλων της Attica Bank, της «AXIA Ventures» και «EUROXX Χρημτιστηριακή», για την δεσμευτική προσφορά του Ellington –ΤΜΕΔΕ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και χθες η πρόταση παρουσιάστηκε στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.

    Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος ο υποψήφιος επενδυτής φαίνεται διατεθειμένος να αναπροσαρμόσει την προσφορά του διευκολύνοντας κατά κάποιο τρόπο τις αποφάσεις του ΤΧΣ.

    Ωστόσο όλα είναι ακόμα ρευστά και δεν αναμένονται ανακοινώσεις πριν από τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

    Την ίδια ώρα πηγές της αγοράς με γνώση της υπόθεσης σχολιάζουν πως το Ταμείο βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, καθώς αναμένεται ο νέος νόμος που θα ρυθμίσει μία σειρά από σημαντικά θέματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Ταμείο σήμερα  αποτελείται από ένα συνονθύλευμα στελεχών –ξένων και Ελλήνων- με διαφορετικές απόψεις και θέσεις «κανείς δεν ξέρει τι θέλουν», σημειώνουν με νόημα. Και αυτό επειδή στο γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ μετέχουν ως παρατηρητές εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ESM και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Από την πλευρά του το ΔΣ της Attica Bank έχει πάρει την απόφαση της: Ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή και ολοκληρώνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  των 240 εκατ ευρώ. Σε  δεύτερο χρόνο ο στρατηγικός επενδυτής θα προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για να αποκτήσει την διοίκηση και τον έλεγχο της τράπεζας που θα οδηγήσει στην  πλήρη ιδιωτικοποίηση.

    Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ακόμα πως το deal δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η τελική πρόταση για να προχωρήσει θα πρέπει να λάβει  έγκριση από τους θεσμούς και ειδικά από τον SSM. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχήμα Ellington –ΤΜΕΔΕ πρότεινε,  να βάλει περί τα 80 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου ως 240 εκατ. ευρώ και να καλύψει Μετατρέψιμο Ομολογιακό ή CoCo, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει εν συνεχεία η Attica. Οι όροι, όμως, που προτείνουν για τη μετατροπή προκαλούν ακραίο dilution στο ΤΧΣ, το οποίο καλείται να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.

    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τις  αλλαγές  που αφορούν δομή Ταμείου, τα δικαιώματα που έχει στις τράπεζες και το fit & proper . Η διάρκεια του βίου του ΤΧΣ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποεπένδυση από τις τράπεζες.

    Ακόμα με το νέο νόμο για το Ταμείο,  αλλάζει ριζικά η διοικητική δομή του καθώς συγχωνεύονται τα δύο διοικητικά του όργανα δηλαδή το Γενικό Συμβούλιο και η εκτελεστική επιτροπή. Η πρόταση είναι να αποκτήσει  ενιαίο διοικητικό συμβούλιο με 11 ή 13 μέλη με Πρόεδρο μη εκτελεστικό, διευθύνοντα σύμβουλο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

    Διαβάστε επίσης

    Ποιοι είναι οι τρεις Έλληνες του Ellington που έρχονται να σώσουν την Attica Bank

    Attica Bank: Με Ellington-ΤΜΕΔΕ στον δρόμο της ιδιωτικοποίησης

    Attica Bank: Λευκός καπνός για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ – Στρατηγικός επενδυτής η κοινοπραξία Ellington-ΤΜΕΔΕ



    ΣΧΟΛΙΑ